Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
16:06 19 10 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Camelia Elena Grecu, fost procuror general al Constanței, candidat pentru funcția de procuror european delegat

ro

29 Jan, 2021 15:43 2110 Marime text


Magistratul Camelia Elena Grecu, fost procuror general al Constanței și fost candidat pentru funcția de procuror șef al DNA, a fost selectată astăzi, 29 ianuarie 2021, candidat pentru funcția de procuror european delegat în România.

Informația a fost transmisă de Ministerul Justiției, numele procurorului din Constanța regăsindu-se alături de cele ale altor cinci magistrați din țară.

Astfel, potrivit MJ, cei cinci magistrați sunt Dana-Manuela ANA, din cadrul Direcției Națională Anticorupție, Dana-Cristina BUNEA, din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Camelia-Elena GRECU, de la Direcția Națională Anticorupție, Constantin IRINA - Direcția Națională Anticorupție, Florin Bogdan MUNTEANU - Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași, Jean-Nicolae UNCHEȘELU - Direcția Națională Anticorupție.

Procurorii au fost intervievați în perioada 25-27 ianuarie 2021 de către o Comisie de selecție, din care au făcut parte Stelian Ion – Ministrul Justiției, Preşedintele Comisiei, Bogdan Mateescu – Președintele CSM, Anca Jurma – Procuror DNA, Gheorghe Bocșan – Procuror PICCJ.

În comunicatul Ministerului Justiției se arată următoarele:

Această selecție este o premieră în Uniunea Europeană, în urma înființării EPPO.

Procurorii europeni delegați în România vor acționa în numele Parchetului European (EPPO) în statele lor membre și vor avea aceleași competențe ca procurorii naționali în ceea ce privește investigațiile, urmăririle penale și trimiterea în judecată.

EPPO va ancheta și urmări penal fraude și alte infracțiuni care aduc atingere intereselor financiare ale UE: fraudele la cheltuielile și veniturile bugetului UE, fraudele legate de TVA (dacă implică cel puțin 2 state membre și prejudiciul este de cel puțin 10 milioane euro), spălarea de bani provenind din sumele fraudate de la bugetul UE, corupția activă și pasivă și deturnarea de fonduri care aduc atingere intereselor financiare ale UE, participarea la o organizație criminală dacă principalele activități constituie infracțiuni ce aduc atingere bugetului UE. În cazul în care o infracţiune are repercusiuni la nivelul Uniunii, ceea ce impune desfășurarea investigației de către EPPO sau ar putea fi săvârşită de funcționari sau alți agenți ai Uniunii sau membri ai instituțiilor Uniunii, chiar dacă prejudiciul este inferior sumei de 10 000 EUR, EPPO își poate exercita competența.

Magistratul Camelia Elena Grecu a fost procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța.


La începutul anului trecut, aceasta a fost candidat pentru funcția de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție.

Funcția de procuror șef al Parchetului European este deținută de magistratul Laura Codruța Kovesi.

Ti-a placut articolul?

Comentarii