Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:48 20 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Raport realizat de compania Darian Cum a evoluat preţul apartamentelor şi terenurilor din Constanţa

ro

06 Feb, 2013 22:58 2898 Marime text
imobiliare_Constanta_panorama.jpgApartamentele din Constanţa au continuat să se ieftinească, dar într-un ritm mai lent, preţul terenurilor e încă în cădere liberă iar chiriile la spaţiile de birouri se micşorează. Aşa arată piaţa imobiliară în cea de-a doua jumătate a lui 2012.

Preţul de vânzare al apartamentelor vechi din Constanţa a ajuns în semestrul II al lui 2012 la o medie de circa 837 de euro pe metrul pătrat, în scădere cu 2,3% faţă de aceeaşi perioadă din 2011 şi cu aproximativ 42% faţă de perioada de început a crizei, anul 2008 - relevă datele companiei de consultanţă şi evaluare DARIAN prin biroul local Constanţa. Pentru al cincilea an consecutiv, compania Darian DRS SA, cel mai important jucător independent de pe piața de evaluări din România, prima companie din ţară acreditată RICS la nivel corporativ, lansează studiul „Analiza pieţei imobiliare" alături de „Indicele Imobiliar Darian". 

Studiul cuprinde cele mai mari 27 de oraşe din România, analizând evoluţia pieţei pe fiecare sector al pieţei imobiliare, fiind singura analiză exhaustivă de acest fel la nivel naţional, care ia în considerare prețurile de tranzacționare. În cele mai scumpe zone ale oraşului - Centru, zona Peninsulară, Faleză Nord - apartamentele vechi cu două camere, de exemplu, s-au vândut cu preţuri cuprinse între 920 şi 1.150 euro/mp, în timp ce pentru acelaşi tip de apartamente din zone mai slab cotate, cum ar fi CET sau I.C Brătianu, preţurile au fost cuprinse între 870 şi 950 euro/mp.

Chiria spaţiilor de birouri din Constanţa rămâne constantă

Comparativ, la nivel naţional, în semestrul 2 din 2012, preţul mediu de tranzacţionare al apartamentelor vechi, a fost de aproximativ 696 euro/mp, în scădere cu aproximativ 40% față de perioada de început a crizei și cu aproximativ 2,5% mai mici comparativ aceeași perioadă din 2011. Cele mai scumpe apartamente rămân în continuare în Bucureşti, unde preţul mediu a fost în al doilea semestru din 2012 de 961 euro/mp. Cât priveşte apartamentele noi, deşi pe parcursul anului 2012 preţurile au rămas relativ constante - aproximativ 845 euro/mp, dacă comparăm al doilea semestru din 2012 cu aceeași perioadă din 2011 preţurile au scăzut cu aproximativ 5,2%, înregistrând deasemenea o scădere de 37% comparativ cu perioada de început a crizei imobiliare, anul 2008. „Cum programul Prima Casă, care a susţinut industria imobiliară în ultimii ani este practic finalizat, iar planurile guvernamentale prevăd un nou proiect Noua Casă, s-ar putea să asistăm la o scădere mai accentuată a preţurilor apartamentelor vechi şi o menţinere sau chiar o creştere uşoară a celor noi, în special a celor bine dimensionate şi amplasate în zone cu infrastructură bună", a declarat Adrian Crivii, preşedintele companiei de evaluare DARIAN. Preţurile terenurilor din Constanţa au scăzut în cea de-a doua jumătate a anului 2012 cu aproximativ 11% faţă de aceeaşi perioada a lui 2011 şi cu un considerabil 73% faţă de 2008, perioada de început a crizei. Raportul privind analiza pieţei imobiliare realizat de compania Darian mai relevă faptul că preţurile de închiriere ale spaţiilor de birouri din Constanţa se menţin constante pe parcursul anului 2012, înregistrând totuşi o scădere faţă de aceeaşi perioadă din 2011. Chiriile pentru spaţiile de birouri din clasa A s-au situat între 8 şi 13 euro pe metrul pătrat, spre deosebire de intervalul 9-14 euro/mp practicat în 2011.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii