Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:31 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

De la Casa de copii la Casa Domnului

ro

23 Sep, 2003 00:00 1531 Marime text

Un tanar de la Centrul de plasament s-a calugarit

O solutie la care tinerii din centrele de plasament recurg pentru a fi acceptati de societate este sa se retraga la o manastire * Un astfel de caz este si al tanarului Aurel Gavrila, internat la Centrul de plasament "Delfinul" din Agigea, care a ales sa fie calugar la Manastirea "Sfantul Andrei" din Constanta * Inca din liceu, Aurel a manifestat o preocupare pentru religie, la aceasta contribuind si discutiile pe care le-a avut cu preotul centrului

Multi dintre tinerii aflati in casele de copii din Constanta incearca sa se integreze in societate prin diferite metode. Problema majora cu care acesti tineri se confrunta este ca, de cele mai multe ori, membrii societatii considera ca cei veniti din casele de copii nu pot fi oameni cinstiti. In multe situatii, oamenii ii judeca prin aceasta prisma, indiferent de studiile pe care orfanii le au, mult timp ei ramanand in ochii celor din jur ca fiind crescuti la casa de copii. In centrele de plasament din Constanta exista tineri care urmeaza fie liceul, la zi sau la seral, fie scoala profesionala sau chiar facultatea, si cei mai multi si-ar dori ca, in paralel, sa poata avea si o slujba. O solutie la care acesti tinere recurg pentru a fi acceptati de societate este sa se retraga la manastire. Un astfel de caz este si al lui Aurel Gavrila, internat la Centrul de plasament "Delfinul" din Agigea, care a ales sa fie calugar la Manastirea "Sfantul Andrei" din Constanta. El s-a convertit la inceputul lunii ianuarie, desi era student in anul doi la Facultatea de Educatie Fizica din cadrul Universitatii "Ovidius".

Povestea fratilor Gavrila

In urma cu 18 ani, Aurel a fost adus, impreuna cu fratele si cele doua surori, in centru, copiii fiind abandonati de mama lor din pricina situatiei materiale precare. Tatal celor patru decedase, iar mama acestora nu a putut face fata situatiei si a decis sa-i duca la casa de copii. Desi au crescut intr-un centru de plasament, toti cei patru au reusit sa treaca peste acest handicap si sa se realizeze. Cand a implinit 18 ani, Aurel s-a inscris la scoala postliceala, specializarea radiologie, pe care absolvit-o cu brio. Imediat dupa absolvire, el a ales sa-si continue studiile optand pentru Facultatea de Educatie Fizica. Inca din liceu, Aurel a manifestat o preocupare pentru religie, la aceasta contribuind si discutiile pe care le-a avut cu preotul centrului. Vacantele prefera sa si le petreaca la Manastirea "Sfantul Andrei", acest loc descoperindu-l in urma unei vizite pe care o facuse impreuna cu ceilalti colegi din centru. Aurel a simtit ca staretul ii intelege problemele cu care se confrunta, iar in cele din urma s-a decis sa abandoneze studiile universitare pentru a se dedica total lui Dumnezeu. Directorul centrului, Ana Grecu, a povestit ca tanarul a trecut de prima etapa a calugariei, el fiind decis sa ramana in manastire. "In ciuda faptului ca au fost abandonati de parinti, cei patru copii au reusit sa se integreze. Fratele lui Aurel, Nicolae, a terminat anul acesta sef de promotie la Facultatea de Chimie, iar cele doua surori au absolvit un liceu economic si si-au intemeiat propriile familii. In prezent, singurul care se mai afla in centru este Nicolae", a explicat Ana Grecu. Conform legii, un tanar care a implinit 18 ani trebuie sa paraseasca centrul, el avand dreptul sa ramana numai daca isi continua studiile si primeste aprobarea directorului casei de copii. "Pentru ca cei doi frati au dorit sa-si continue studiile, le-am permis sa ramana in centru", a adaugat directorul centrului.

Angajatorii refuza sa lucreze cu copiii orfani

Acesta este unul dintre cazurile mai fericite, multi tineri aflati in situatia lui Aurel nereusind sa se integreze. Cand un angajator afla ca tanarul care solicita de lucru provine dintr-o casa de copii, apare o reticenta in atitudinea lui si de cele mai multe ori un refuz. Seful Directiei Judetene pentru Protectia Copilului, Eugenia Munteanu, a precizat ca, in general, majoritatea tinerilor reusesc sa se angajeze. "Noi luam legatura cu agentii economici pentru a facilita angajarea acestora. Dupa ce ies din centru, continuam sa ne ocupam de situatia lor, gasindu-le unde sa locuiasca si un loc de munca". Tinerii se angajeaza in functie de specializarile pe care le-au studiat. Cel mai usor insa isi gasesc in perioada estivala, dupa care ei sunt nevoiti sa-si caute un alt loc de munca. Pentru a realiza acest lucru, trebuie insa ca angajatorii sa tina cont de faptul ca cei proveniti de la casele de copii au aceleasi drepturi si nevoi ca oricare tanar.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii