Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:08 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Replica Cum poate Ţiţirigă din Eforie să bată ultimul cui în coşciugul Petromin

ro

20 May, 2011 14:55 2456 Marime text

Soarta muribundului Petromin, care îşi doreşte să renască din morţi sub forma unei companii de transport fluvial, a ajuns să depindă de o mică firmă din Eforie Sud. Este vorba despre un punct de lucru al SC Migador Prest SRL Constanţa, una din firmele care a prestat lucrări de curăţări tancuri şi sablări la navele Carmen Silva şi Ileana, în contul împrumutului de 13 milioane de dolari contractat, ilegal, de către fosta conducere a Petromin de la Voestalpine, în anul 2008.


Că banii, 6 milioane de dolari, cât au fost iniţial, au fost atraşi pentru reparaţia ambelor nave, iar ulterior, dintr-un condei, au devenit 13 milioane, pentru reabilitarea unei singure nave, Carmen Silva, este prea puţin interesant pentru Migador; că, între timp, Carmen Silva a fost arestată la Istanbul, iar Ileana (fostă Kavo Matapas) a devenit un morman de fiare ruginite, cu toate milioanele băgate în ea, pentru reparaţii, e la fel de futil; că Petromin, ultima rămăşiţă a defunctei flote a României, una din cele mai mari din lume, acum un sfert de secol, are ca ultimă şi unică şansă de revigorare contravaloarea fierului vechi cu numele Ileana, e doar o altă poveste lacrimogenă. Migador Prest SRL se bazează acum pe o decizie judecătorească a Tribunalului Constanţa, care îi permite să vândă nava Ileana, pentru a-şi recupera datoria de la Petromin, lăsându-i pe ceilalţi să-şi bată capul cu poveşti, trageri la răspundere şi planuri de reorganizare. În fapt, totul a devenit o cursă contra cronometru, de care pe care: Petromin încă mai are timp, teoretic, să-şi vândă bunul, adică nava Ileana, pentru a face rost de banii necesari resuscitării; Migador, în schimb, are de partea sa sentinţa Tribunalului şi aşteaptă, cuminte, ca judecătorii să decidă, pe 24 mai a.c., data la care poate pune pe tarabă nava. Pe de-o parte, Petromin speră să obţină circa 1 milion de euro, din care să-şi cumpere trei nave fluviale, pe de altă parte, Migador nu vrea decât 200.000 de euro, datorie atestată de către Tribunal, de pe urma lucrărilor prestate în 2008. Pe 10.12.2009, micuţa societate din Eforie a dat în judecată Voineasa Shipping Limited, off-shore-ul deţinut de Petromin care are în proprietate nava Ileana, acţiunea îndreptându-se, concomitent, şi împotriva Feteşti Shipping Limited, off-shore-ul controlat tot de Petromin, în proprietatea căruia se află nava Carmen Silva; pe 30.03.2010, Tribunalul Constanţa admite ambele acţiuni ale firmei Migador, iar pe 12.04.2011 autorizează vânzarea silită a navei Ileana, desemnând-o pe judecătoarea Iulia Cărbune Cosac să stabilească ziua vânzării, lucru care se va întâmpla la următoarea înfăţişare, de pe 24 mai a.c. Ce a făcut Petromin între timp? Nimic. Poate cu excepţia intrării în reorganizare, dorită de actuala conducere, respectiv dizolvarea completă, pentru care marşează acţionarul majoritar, AVAS şi a unui soi de meci de ping pong pe această temă între cele două părţi, nu merită amintit altceva. S-a stabilit o masă credală, se discută discuţii, se amână termene şi se numesc administratori judiciari şi speciali, recunoscuţi de unii, renegaţi de alţii şi tot aşa, specific româneşte.


Cine este Migador?


Între timp, Migador a mers ceas, prezentându-se la termenele Tribunalului şi dovedind cu acte că are dreptul la cele 200.000 de euro, astfel încât a avut câştig de cauză şi acum poate sufla de sub nasul unui AVAS mut, orb şi surd ultima şansă de reabilitare a Petromin, adică nava Ileana, care rugineşte şi acum în dana 107 din portul Agigea. Când vorbeşti de flotă- sau ce-a mai rămas din ea- datorii de zeci de milioane de euro, vapoare, stat român etc, ai crede că Migador ăsta e şi el vreun jucător mare, de a ajuns să pună cu botul pe labe ditamai AVAS-ul şi Petrominul său. Ar fi doar o prejudecată. Migador Prest SRL este deţinută de Mihai Ţiţirigă şi Teodor Lupşe, ambii din Eforie. Firma se ocupă de lucrări de instalaţii pentru construcţii şi a declarat în 2009 o cifră de afaceri de 1.324.665 lei şi un profit net de 157.487 lei, cu doar 8 angajaţi. Ţiţirigă deţine un mic hotel în Eforie, denumit chiar Migador şi mai este implicat în câteva alte firme, ca şi Lupşe, fără ca vreuna să rupă gura târgului prin ceva anume. Cu toate acestea, au ştiut să se mişte ca nişte piraţi somalezi şi au putut să sechestreze nava Ileana, pe care o vor şi vinde, în timp ce statul, prin AVAS, dovedeşte încă o dată cât de bun administrator sau comandant poate să fie.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii