Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:43 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Replica Un constantean de 30 de ani, implicat intr-un scandal international - Generali SIE si STS, grupati in jurul Danubia Global, firma care a ucis civili in Irak

ro

25 Oct, 2010 18:15 2803 Marime text

O firmă obscură din Bucureşti, deţinută până nu de mult de generalul SIE în rezervă Mihail Bichir, a fost anchetată în 2006 de către autorităţile americane după ce şi-a însuşit, în mod fraudulos, câteva milioane de dolari de la guvernul SUA pentru servicii de securitate acordate civililor implicaţi în procesul de reconstrucţie a Irakului. Cazul a trecut aproape neobservat prin mass media din România, deşi povestea în sine, atât cât poate fi ea dezvoltată, este pur şi simplu senzaţională. Acum, numele firmei cu pricina, Danubia Global Inc SRL, revine în atenţia publică, după ce New York Times a preluat informaţiile din documentele secrete postate pe site-ul WikiLeaks. WikiLeaks, specializat în publicarea unor documente militare secrete, care dă multe bătăi de cap Pentagonului, arată că angajaţii Danubia Global Inc SRL, din Bucureşti, au ucis trei civili irakieni nevinovaţi, în anul 2006, în Falujjah. În prezent, Danubia Global Inc este controlată de un oarecare Istvan Gabor, de 41 de ani, din oraşul Miercurea Nirajului, judeţul Mureş. Acesta a preluat firma pe 31.05.2010 de la Mihail Bichir, de 60 de ani, din Bucureşti, fost colonel de Securitate, ulterior general SIE, acum în rezervă.

În 2009, Danubia Global era controlată în totalitate de Security Ventures International Ltd, din Tortola, Insulele Virgine Britanice, reprezentantă în România de Bogdan Valentin Bichir, de 30 de ani, fiul generalului SIE Mihail Bichir. La rândul său, Bogdan Valentin Bichir a preluat controlul asupra Danubia Global Inc SRL pe 10.10.2007, când s-a retras din scriptele oficiale ale firmei avocatul american Richard Lee Levinson, de 50 de ani, cel anchetat în 2006 pentru încasarea ilegală a mai multor milioane de dolari pentru servicii de pază în Irak. Folosindu-se de Danubia Global Inc SRL, Levinson acţiona, de fapt, în locul lăsat liber de societatea privată de securitate Custer Batlles, căruia US Army îi retrăsese orice drept de a mai activa în Irak, tot din cauza unor fraude. Bogdan Valentin Bichir s-a născut pe 07.07.1980 în Constanţa şi, în ciuda vârstei sale fragede, este asociat cu nume extrem de grele din serviciile secrete ale României.

Partener de afaceri, la doar 21 de ani, cu generali

Astfel, pe lângă Danubia Global Inc SRl din Bucureşti, acolo unde este partener de afaceri cu tatăl său, generalul SIE Mihail Bichir, constănţeanul s-a aliat, în noiembrie 2001, deci la doar 21 de ani, cu cea mai numeroasă comunitate de generali ai serviciilor secrete strânşi la un loc într-o singură firmă din câte ne-a fost dat să cunoaştem în România. Este vorba despre o entitate absolut fantomatică, SC TSS Grup SA din Bucureşti, având ca ultim domeniu de activitate consultanţă şi furnizare de alte produse software. Firma a funcţionat propriu-zis un singur an, în 2002, după care a declarat activitate 0, fără a se desfiinţa. Din foarte puţinele date disponibile, se ştie că TSS Grup SA a plecat la drum cu 12 asociaţi, aproape toţi generali generali STS în rezervă cu rudele lor, în afara constănţeanului Bichir, fiu al unui general SIE. Îi găsim aici pe Dorelu Gavrilă Ţărmurean, de 57 de ani, trecut în rezervă în aprilie 2001 ca general de brigadă în Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS), soţia acestuia, Aurelia Maria Ţărmurean, de 58 de ani, şi fiul lor, Adrian Cristian Ţărmurean, de 28 de ani; necunoscuta Elena Maria Ştefan, fostă Rotaru, de 29 de ani, (ţinând cont de gradele asociaţilor săi, ne putem întreba dacă nu are vreo legătură de rudenie cu generalul Constantin Rotaru, fostul adjunct al SIE ori poate cu generalul Gheorghe Rotaru, fostul şef al Direcţiei de Informaţii a Armatei); alţi doi necunoscuţi, Daniel Ivan, de 38 de ani şi tatăl lui, Corneliu Dan Ivan, de 70 de ani; Ion Mavrodin, de 60 de ani, şi el general STS în rezervă, fost şef al Oficiului Central de Stat pentru Probleme Speciale; Vasile Căciulan, de 61 de ani, general în rezervă, fost adjunct al directorului STS; George Florin Şcheau, de 53 de ani, general STS; un alt anonim, Ignat Tivig, de 62 de ani; Gelu Gheţi, de 53 de ani, despre care se ştie doar că este jucător veteran de tenis, afiliat Clubului Sportiv Mamaia Idu. Pleiada impresionantă de generali STS, strâns uniţi în jurul unui fiu de general SIE, implicat într-un dosar de fraudare a Armatei SUA, anchetat de FBI, transformă povestea firmei Danubia Global Inc SRL într-un veritabil scenariu de film cu spioni.

Fondatorul Danubia Global, o tânără care are singura fabrică de procesare a cânepei din ţară

Şi pentru a vedea cum se mişcă lucrurile şi cum o firmă „nevinovată" de contabilitate ajunge peste noapte contractoare de servicii de securitate în Irak, pentru US Army, ne oprim puţin şi la fondatorul Danubia Global Inc SRL. Vorbim aici de foarte tânăra Oana Marilena Suciu, din Sibiu, care a înfiinţat Danubia Global pe 27 octombrie 2004, pe când avea doar 23 de ani. Câteva zile mai târziu, pe 5 noiembrie 2004, tânăra Oana Suciu a cedat firma americanului Richard Lee Levinson, iar restul e istorie. Oana Suciu este şi ea un personaj destul de interesant. La vârsta de 29 de ani, este acţionar majoritar şi director general al SC Canah International SA, care deţine singura fabrică de procesare a cânepei din ţară, la Salonta.

Oana Suciu, parteneră cu cel mai tare broker din ţară

Şi pentru că am pornit de la un constănţean, Bogdan Valentin Bichir, încheiem tot cu un constănţean, partener de afaceri cu Oana Suciu. Fondatoarea firmei care a intrat în hora generalilor SIE şi STS a înfiinţat tot în 2004 o altă formă, SC Suciu Consult SRL, tot în Bucureşti, alături de constănţeanul Gabriel Chimişliu, de 36 de ani. Chimişliu este considerat cel mai tare broker imobiliar din România.

www.replicaonline.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii