Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:45 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sindicalistii liberi de la RADET nu stiu ce sa ceara

ro

16 Jul, 2002 00:00 1119 Marime text

S-a constituit Comisia de Dialog Social la nivelul judetului Constanta

Prefectul Martin, dezamagit de evolutia discutiilor cu reprezentantii sindicatelor din Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice

Comisia de Dialog Social a Prefecturii s-a intrunit ieri in sedinta de constituire, in conformitate cu modificarea Ordinului 87/17.05.2002. Prefectul judetului a emis un ordin privind actualizarea CDS la nivelul judetului, avand urmatoarea componenta: Gheorghe Martin - prefect al judetului, Stelian Dutu - presedinte al CJC, Constantin Radulescu - director APAPS, Constantin Bragaru - director DMSS, Rodica Marinica - director AJOFM, Delia Greavu - director Casa Judeteana de Pensii, Marian Becheanu - inspector-sef, Inspectoratul Teritorial de Munca. Din partea confederatiilor sindicale din comisie fac parte: Marian Foca - CNSRL Fratia, Vasile Otelea - BNS, Alexandru Ionescu - UJSD, Ion Caraignat - Cartel Alfa, Gheorghe Victorasi - Meridian, George Neamtu - LLRD Raniti si Urmasii Eroilor Martiri. Conducerea Comisiei de Dialog Social este asigurata de catre prefect si presedintele Consiliului Judetean. In sedinta de ieri nu s-a adoptat regulamentul de functionare al GDS la solicitarea reprezentantilor CNSRL Fratia, acesta urmand a fi votat la urmatoarea intalnire. Comisia de Dialog Social s-a constituit ca o comisie de dialog intre administratia publica, patronat si sindicate. Activitatea structurii are caracter consultativ si vizeaza, in principal, asigurarea unor relatii de parteneriat social administratie, patronat, sindicate, care sa permita o informare reciproca permanenta asupra problemelor care sunt de domeniul de interes al administratiei sau al partenerilor sociali.

"Disputa" patronat - sindicat RADET

Prima problema dezbatuta in Comisia de Dialog Social a fost asa-zisa "disputa" dintre sindicatul liber independent si patronatul RADET. Precizam ca Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice mai are un sindicat, Termorep, afiliat la Confederatia sindicala CNSLR Fratia. Cu toate ca nu existau premise legale pentru declansarea unui conflict de munca, totusi liderul sindicatului independent reclama faptul ca nu se respecta art. 29 din Legea 54/1991 cu privire la sindicate, care prevede obligativitatea consiliilor de administratie de a invita delegatii alesi ai sindicalistilor sa participe la sedintele CA, la discutarea problemelor de interes profesional, economic, social sau cultural. Ion Bucur spune ca oamenii din sindicatul pe care-l conduce sunt speriati ca, dupa privatizarea regiei, isi vor pierde locurile de munca. Raspunzand acuzatiilor aduse, Vladimir Parvu, presedintele CA al RADET, a precizat ca "nu s-au facut diferente in cele doua sindicate si este surprins de reactia membrilor sindicatului condus de Bucur". Liderul sindicatului Termorep, Costica Dram, considera ca nu sunt motive pentru un conflict cu patronatul, ca ei au participat la discutiile CA si sunt la curent cu toate informatiile legate de privatizare si concesionare de activitati de distributie energie termica. La randul sau, directorul DMSS, Constantin Bragaru, a precizat ca "contractul colectiv de munca a fost prelungit prin act aditional nr. 2424/10.05/2002 cu valabilitate pana la 01.06.2003 si semnat de cele doua sindicate prin reprezentantii Ion Bucur si Costica Dram. De aceea nu poate fi declansat un conflict de interese, deoarece negocierea anuala a contratului colectiv de munca a avut loc". In incheierea discutiilor, si prefectul a precizat ca nu vede rostul acestei intalniri atata timp cat sindicalistii protestatari nu si-au spus pasul in fata patronatului, reprezentantul Guvernului in teritoriu gasindu-se in imposibilitatea de a media ceva ce nu exista in realitate.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii