Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:03 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

PSD, atac fără precedent la opoziţie. Hotărârile de patrimoniu să fie adoptate cu votul a jumătate plus unu dintre consilieri (document)

ro

22 Mar, 2017 00:00 3236 Marime text
Printr-o serie de amendamente depuse la Legea administraţiei publice locale, PSD intenţionează să transforme opoziţia din consiliile locale şi judeţene în „bibelouri“.

În expunerea de motive depusă de iniţiatorii PSD pentru modificarea Legii 215/2001, cu modificările şi completările ulterioare, aceştia propun:
- articol unic - 1. „La art. 45, alin. (3) din 215/2001 se completează şi se modifică după cum urmează: «(3) Hotărârile privind patrimoniul se adoptă cu votul a jumătate plus unu din numărul total al consilierilor locali în funcţie».
2. La art. 97 din Legea 215/2001, după alin. (1) se introduce un nou alineat - 1.1, cu următorul cuprins: «(1.1) hotărârea privind patrimoniul se adoptă cu votul a jumătate plus unu din numărul total al consilierilor judeţeni în funcţie»“.
 
Faţă de aceste solicitări, iniţiatorii solicită dezbatere şi adoptare în procedură de urgenţă, conform art. 107 din Regulamentul Senatului României. În expunerea de motive, iniţiatorii modificării Legii 215/2001, parlamentari PSD, susţin că, în nenumărate rânduri, legislaţia actuală, care prevede ca hotărârile referitoare la patrimoniul unităţilor administrativ-teritoriale să fie adoptate de către consiliile locale şi judeţene cu votul a două treimi din numărul total al consilierilor în funcţie, „duce la imposibilitatea de a se adopta hotărâri care să ofere companiilor naţionale şi internaţionale ocazia de investi şi de a crea locuri de muncă în beneficiul cetăţenilor. De asemenea, aceste situaţii duc şi la îngreunarea accesării fondurilor europene“.
 
În realitate, dacă această modificare legislativă va trece, PSD va înlătura definitiv opoziţia de la nivel local, iar aceasta din urmă va trebui să se obişnuiască cu noul rol decorativ. Consecinţele acestor modificări pot deschide totodată calea abuzurilor în gestionarea bunurilor publice, care ar putea ajunge să fie „vândute“ sau „concesionate“ unor clienţi politici.
 
În cazul Constanţei, este foarte posibil ca, pe viitor, PSD să nu mai aibă nevoie de coabitarea cu ALDE şi PMP, nici în Consiliul Local Municipal, nici la nivel judeţean. Până în acest moment, doar USR a anunţat că se va opune amendamentelor depuse de PSD.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii