Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:37 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primariile PSDiste favorizate de Consiliul Judetean si Prefectura

ro

20 Oct, 2004 00:00 736 Marime text

Discriminarea guvernamentala

La insistentele presedintelui CJC, Guvernul a alocat la sfarsitul lunii septembrie, suma de 21,280 miliarde de lei pentru 16 primarii conduse de membri PSD * Comuna Chirnogeni avand primar PSD, a primit suma de 1,200 miliarde lei, iar orasul Techirghiol, 1,430 miliarde de lei.# Celelalte comune au primit sume intre 700 si 950 milioane de lei # Continutul hotararilor care sunt publicate in Monitorul Oficial 893, din data de 30 septembrie, anul curent sunt "necunoscute" de conducerea Consiliului Judetean * Celor 16 comune si orase din judet care s-au ales cu fonduri de la guvern li se adauga si Consiliul Judetean Constanta, care a fost la randul sau "premiat" cu suma de 7,600 miliarde de lei * Mai multi primari ai Aliantei "Dreptate si Adevar" cu sprijinul consiliilor locale au promovat proiecte de Hotarare de Guvern prin care au solicitat sume necesare rezolvarii unor probleme grave ale comunitatii * Primarii sustin ca, din nefericire, proiectele care trebuie sa treaca prin filtrul CJC au fost ,,inmormantate" de presedintele Consiliului Judetean si de prefectul judetului Constanta * Dintre Consiliile Judetene din tara, doar administratiile judetene din Constanta si Neamt au procedat la discriminari de ordin politic, solicitand fonduri doar pentru sprijinirea primariilor ale caror conduceri sunt detinute exclusiv de primari ai PSD

Mult asteptata rectificare bugetara a produs numeroase nemultumiri in randul primarilor localitatilor din judet. Chiar si primari ai PSD s-au aratat deranjati de faptul ca rectificarea bugetara a produs prapastii majore intre bugetele localitatilor. Pe buna dreptate, cei mai multi nemultumiti provin din randurile primarilor opozitiei. Sumele care au provenit din rectificarea bugetara s-au alocat inca o data pe criterii politice, desi conducerea Consiliului Judetean avea stiinta de faptul ca anumiti primari PSD vor mai primi si alte sume de bani, de aceasta data direct de la Guvern. In urma unor solicitari repetate ale Consiliului Judetean Constanta, Guvernul a aprobat, prin Hotararea de Guvern nr.1.397/02.09.2004, alocarea unor sume de doua sute de miliarde de lei din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, prevazut in bugetul de stat pe anul 2004 pentru asigurarea unor cheltuieli curente ale autoritatilor administratiei publice locale. In acelasi sens, Executivul a mai alocat prin H.G. nr.1.537/23.09.2004 alte 290 miliarde lei din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, prevazut in bugetul de stat pe anul 2004 pentru asigurarea unor cheltuieli curente ale autoritatilor administratiei publice locale.

Si se jura ca nu fura...

Continutul hotararilor care sunt publicate in Monitorul Oficial 893 din data de 30 septembrie sunt necunoscute de conducerea Consiliului Judetean. Cristian Moldovanu, purtatorul de cuvant al institutiei, sustine ca nu are date cu privire la solicitarea pe care ar fi facut-o conducerea institutiei catre Guvern pentru alocarea acestor sume. Daca sumele alocate ar fi fost distribuite de Executiv fara conotatii politice, poate am fi dat crezare reprezentantului CJC, insa, din pacate, primariile din judetul Constanta nominalizate in cele 16 hotarari apartin partidului de guvernamant. Primariile PSD care au primit bani de la Guvern sunt Adamclisi, Baneasa, Baraganu, Chirnogeni, Ciocarlia, Comana, Cuza Voda, Garliciu, Horia, Mircea Voda, Nicolae Balcescu, Pantelimon, Rasova, Saligny, Techirghiol si Tortomanu. Sumele sunt cuprinse intre 700 milioane si un miliard de lei. Comuna Chirnogeni avand primar PSD, a primit suma de 1,200 miliarde lei, iar orasul Techirghiol, 1,430 miliarde de lei. Restul comunelor au primit sume intre 700 si 950 milioane de lei. Valoarea totala a banilor publici virati politic in conturile primariilor PSD este de 21,280 miliarde de lei. In nota de fundamentare a hotararilor se arata ca banii vor fi folositi pentru plata facturilor catre furnizorii de utilitati si pentru reparatiile cladirilor in care-si desfasoara activitatea pentru buna functionare a consiliilor locale. Celor 16 comune si orase din judet care s-au ales cu fonduri de la guvern li se adauga si Consiliul Judetean Constanta, care a fost la randul sau "premiat" cu suma de 7,600 miliarde de lei.Pozitia CJC este similara ("nu stim, nu cunoastem") si vizavi de aceste fonduri care ii intereseaza direct. Reprezentantul sau sustine ca nu are cunostinte despre solicitarile care au stat la baza acordarii acestor sume de bani. Dintre Consiliile Judetene din tara, doar administratiile judetene din Constanta si Neamt au procedat la discriminari de ordin politic, solicitand fonduri doar pentru sprijinirea primariilor ale caror conduceri sunt detinute exclusiv de primari ai PSD.Cu toate ca au facut numeroase solicitari la Guvern si la CJC, alte 22 de localitati care au primari apartinand celorlalte formatiuni politice nu au primit nici un ban de la centru.Mai multi primari ai Aliantei "Dreptate si Adevar" cu sprijinul consiliilor locale au promovat proiecte de Hotarare de Guvern prin care au solicitat sume necesare rezolvarii unor probleme grave ale comunitatii. Primarii sustin ca, din nefericire, proiectele care trebuie sa treaca prin filtrul CJC, au fost ,,inmormantate" de presedintele Consiliului Judetean si de prefectul judetului Constanta. Primarii opozitiei sustin ca acest mecanism este folosit de partidul de guvernamant si pentru presiuni in vederea racolarii primarilor din opozitie, alaturi de alte metode neortodoxe ce doresc sa compromita imaginea unor primari, care nu vor sa semneze adeziune la partid.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii