Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:41 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sfidare maximă pe bani publici! Parlamentarii vor mai multe mandate de deputat şi de senator în judeţul Constanţa

ro

27 May, 2015 00:00 2332 Marime text


La referendumul din 2009, 77,78% dintre românii care s-au prezentat la urne au votat pentru trecerea la un Parlament unicameral în România. Tot atunci, 88,84% dintre aceştia au răspuns cu „Da“ la întrebarea „Sunteţi de acord cu reducerea numărului de parlamentari la maximum 300 de persoane?“. Rezultatul referendumului din 2009 nu a fost însă luat în calcul la alegerile generale din 2012. Previzibil, nu se va ţine cont de el nici la alegerile parlamentare din 2016, semn că în rândul parlamentarilor nu există voinţă politică în acest sens.



Mai mult decât atât, deputaţii şi senatorii vor chiar să majoreze, în unele judeţe, numărul mandatelor de parlamentari. Concret, Comisia de cod electoral discută, în acest moment, despre majorarea numărului acestor mandate în judeţul Constanţa, majorare care ar putea fi cuprinsă în viitoarea lege a alegerilor parlamentare. Potrivit unor surse, ar fi vorba despre 11 mandate de deputaţi, în loc de zece, câte sunt în prezent, şi despre cinci mandate de senatori, în loc de patru, câte sunt acum.

Care este argumentul acestei posibile majorări a numărului de mandate? Potrivit surselor amintite, de data aceasta se va lua în calcul atât numărul de locuitori din judeţul Constanţa care locuiesc efectiv aici, cât şi cel al constănţenilor care muncesc în străinătate şi care au rezidenţa acolo.

Amintim că, deşi numărul de mandate parlamentare din judeţul Constanţa este de 14, la ora actuală, Constanţa are 20 de parlamentari, iar asta graţie votului pseudouninominal din România. Datorită acestui sistem, şase parlamentari au prins un loc în Camera Deputaţilor, respectiv în Senat, în urma redistribuirii. În această ordine de idei, reamintim că parlamentarii care au intrat „de sub linie“ în Parlament sunt deputaţii Andrei Răzvan Condurăţeanu  - Colegiul 3, Dănuţ Culeţu - Colegiul 9 (care a demisionat în primăvara acestui an), Mihai Tararache (Colegiul 1), Florin Gheorghe (Colegiul 10) şi senatorii Marian Vasiliev (Colegiul 2) şi Gigi Chiru (Colegiul 4).

Legea alegerilor parlamentare la care Comisia de cod electoral lucrează în prezent va ajunge, în cursul săptămânii viitoare, în Camera Deputaţilor şi, ulterior, în Senat. Votul final pe această lege va fi dat în a doua jumătate a lunii iunie.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii