Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:31 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Şi împuşcat, şi condamnat! Sentinţă definitivă în dosarul constănţeanului care ar fi deţinut o armă fără drept timp de aproape 20 de ani

ro

23 Jun, 2017 00:00 2729 Marime text
Victima, „în timp ce făcea curăţenie în foişorul existent, a găsit arma într-o cutie din lemn, iar din curiozitate, în momentul când a vrut să o încarce, a sprijinit-o cu ţeava pe genunchiul stâng, atingând din greşeală trăgaciul. La spital a mers după două zile, rana fiind superficială, dar necesita scoaterea alicei, precum şi dezinfectarea şi pansarea“.
 
Curtea de Apel Constanţa a anunţat, ieri, sentinţa definitivă în dosarul în care un bărbat din Constanţa a fost trimis în judecată de procurori pentru că ar fi deţinut o armă fără drept timp de aproape 20 de ani. Mai mult decât atât, în prezenta cauză, a fost condamnat şi cel care l-a adus în colimatorul procurorilor pe proprietarul armei, după ce s-a împuşcat din greşeală.
 
În actul de sesizare a instanţei, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa arată că, „în anul 1997, numitul C.C. a achiziţionat de la un magazin de specialitate din municipiul Constanţa arma cu aer comprimat marca Norinco (Norconia), model B3-XS, calibru 4,5 mm, fără serie“.
 
„În anul 2015, arma a fost mutată de la domiciliul acestuia la ferma agricolă ce îi aparţine, situată în satul (…), judeţul Constanţa, fiind păstrată într-o cutie din lemn, închisă cu un lacăt. La ferma agricolă, numitul H.P. îl ajuta pe C.C. la treburile casnice. Acesta, fără acordul lui C.C., a desfăcut cutia în care se afla arma cu aer comprimat, iar la data de 19 mai 2016 a folosit-o, iar din neatenţie, s-a autoîmpuşcat. A doua zi, numitul H.P. l-a informat pe proprietarul fermei, C.C., că în urma folosirii armei s-a rănit, fiind îndrumat să meargă la spital pentru îngrijiri medicale. La data de 21 mai 2016, lucrători de poliţie judiciară s-au deplasat la locaţia fermei, ocazie cu care au identificat arma deţinută fără drept de către C.C. şi pe care H.P. a folosit-o în mod ilegal, autoîmpuşcându-se. Arma a fost ridicată, împreună cu o cutie metalică ce conţinea circa 200 de alice metalice calibrul 4,5 mm, iar în urma concluziilor Raportului de Constatare Criminalistică nr. (...) din 25.05.2016, întocmit de către un expert criminalist autorizat din cadrul IPJ Constanţa - Serviciul Criminalistic, a rezultat faptul că «arma marca Norinco (Norconia), model B3-XS, calibru 4,5 mm, fără serie, este în stare de funcţionare»“, conform rechizitoriului.
 
Procurorii mai arată că, „în urma verificărilor efectuate în Registrul Naţional al Armelor, a reieşit faptul că numitul C.C. este autorizat pentru deţinerea, portul şi folosirea de armă neletală, fiind deţinătorul legal al unui pistol marca Rohm, cal. 10x22T, seria (…), iar numitul H.P. nu este autorizat ca deţinător legal pentru nicio categorie de armă. La data de 14.06.2016, fiind audiat în calitate de suspect, C.C. recunoaşte faptul că a cumpărat în anul 2007 de la un magazin specializat din municipiul Constanţa arma «tip puşcă cu aer comprimat model B3-XS, cal 4,5 mm, fără serie, întrucât la acea dată legislaţia nu impunea anumite reguli privind deţinerea unor astfel de arme. În anul 2015, a devenit deţinător al permisului de armă pentru un pistol neletal, încercând să intre în legalitate şi cu puşca cu aer comprimat, dar întrucât pierduse actul de provenienţă, acest lucru nu s-a mai putut. Astfel, a transferat puşca la ferma sa, ce se află pe malul lacului Taşaul, fiind depozitată într-o cutie din lemn, asigurată cu un lacăt“.
 
„Fiind audiat la data de 15.09.2015, în calitate de suspect, H.P. arată faptul că acesta îl ajută pe C.C. la treburile gospodăreşti de la fermă, iar la data de 19.05.2016, în timp ce făcea curăţenie în foişorul existent, a găsit arma într-o cutie din lemn, iar din curiozitate, în momentul când a vrut să o încarce, a sprijinit-o cu ţeava pe genunchiul stâng, atingând din greşeală trăgaciul. La spital a mers după două zile, rana fiind superficială, dar necesita scoaterea alicei, precum şi dezinfectarea şi pansarea. Având în vedere faptele penale pentru care s-a pus în mişcare acţiunea penală, din probatoriul realizat rezultă aspecte indubitabile cu privire la săvârşirea de către inculpatul C.C. a infracţiunii de «nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor» şi de către inculpatul H.P. a infracţiunilor de «nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor» şi «uz de armă neletală fără drept»“, conform actului de sesizare a instanţei.
 
Cei doi au fost trimişi în judecată în decembrie 2016. Ulterior, proprietarul armei a fost condamnat la pedeapsa de 4.500 de lei amendă penală (150 de zile amendă x 30 de lei, suma corespunzătoare unei zile-amendă), pentru comiterea infracţiunii de nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor.
 
Bărbatul care s-a împuşcat a fost condamnat la pedeapsa de 1.500 de lei amendă penală (100 de zile amendă x 15 lei, suma corespunzătoare unei zile-amendă), pentru comiterea infracţiunii de nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor. Tot el a fost achitat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de uz de armă neletală, întrucât fapta nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege.
 
Decizia Judecătoriei Constanţa a fost atacată de procurori la Curtea de Apel Constanţa, instanţă care ieri a menţinut hotărârea mai sus precizată.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii