Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
21:45 30 11 2022 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nu a oprit la semnalul agenților Povestea unui tânăr șofer din județul Constanța, condamnat pentru ucidere din culpă după ce amicul său a fost împușcat în cap de polițiști (video)

ro

15 Aug, 2020 00:00 3159 Marime text
  • Polițiștii au efectuat semnalele acustice și luminoase în scopul opririi autovehiculului, însă conducătorul auto nu s-a conformat.
  • Oamenii legii au pornit imediat în urmărirea autovehiculului având în continuare semnalele acustice și luminoase pornite și au parcurs astfel o distanță de aproximativ doi km ajungând la un moment dat, din nou, pe bulevardul Năvodari.
  • Polițiștii au găsit mașina urmărită, oprită pe câmp, iar după ce s-au apropiat, au constatat că pe bancheta din spate se afla o persoană în stare de inconștiență, cu o leziune împușcată la nivelul capului

Un tânăr de 33 de ani, din localitatea Săcele, județul Constanța, a fost condamnat de Judecătoria Constanța, în primă instanță, la trei ani și două luni de închisoare cu executare pentru conducerea unui vehicul fără permis de conducere, conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului și ucidere din culpă. Decizia a fost contestată, iar acum dosarul se află la Curtea de Apel Constanța.


Date oficiale din anchetă


Pe scurt, tânărul este acuzat că în dimineața zilei de 18.12.2019, în jurul orei 04:00, a condus autoturismul marca Volkswagen Passat pe DJ 226, fiind urmărit în trafic de agenți de poliție, somat verbal și prin tragerea unor focuri de armă în plan vertical de aceștia pentru a opri și care i-a determinat pe agenții de poliție să tragă focuri de armă spre autoturismul menționat, în momentul în care inculpatul a efectuat manevra de mers în marșarier în viteză spre agenții de poliție, acceptând că pune în pericol viața persoanelor din mașină, conducând la decesul victimei.
 

Detaliat


În data de 17 decembrie 2019, la orele 19:00, doi polițiști din cadrul Poliției Orașului Năvodari au intrat în tura de serviciu, desfășurând activități pe linie de ordine publică în autoturismul marca Dacia Logan, pe raza localității Năvodari.


La intrarea în schimb au primit armamentul și muniția corespunzătoare, la dosar fiind atașate procesele-verbale de predare-primire armament, respectiv de efectuare a instructajului corespunzător.


În timp ce se aflau staționați pe bulevardul Năvodari, zona giratoriu „Delfini“, orientați către sensul de mers spre localitatea Lumina, în jurul orei 03:20, au observat venind din sens opus un autoturism marca Volkswagen, de culoare închis, și au constatat că parbrizul autovehiculului prezenta urme de lovituri.


Polițiștii au efectuat semnalele acustice și luminoase în scopul opririi autovehiculului, însă conducătorul auto nu s-a conformat.


Unul din polițiști a declarat în timpul urmăririi penale că a observat în mașină trei persoane de sex masculin, dintre aceștia reușind să descrie doar semnalmentele șoferului - anume că avea barbă și mustață, respectiv tenul mai închis la culoare.


Oamenii legii au pornit imediat în urmărirea autovehiculului având în continuare semnalele acustice și luminoase pornite și au parcurs astfel o distanță de aproximativ doi km ajungând la un moment dat, din nou, pe bulevardul Năvodari.


Când au ajuns în zona Fabricii de Zahăr, polițiștii au solicitat din nou șoferului autoturismului să oprească, în mod explicit, prin intermediul sistemului de amplificare a vocii, demers rămas fără rezultat.


La acest moment, agent șef de poliție (...) a scos pistolul pe geam și a efectuat un foc de avertisment în plan vertical, autospeciala aflându-se în mers.


Autoturismul urmărit și-a continuat deplasarea, iar după parcurgerea unei distanțe de aproximativ 200 de metri, a întors pe linie dublă continuă, revenind pe sensul de mers către Năvodari.


Același polițist a efectuat un al doilea foc de avertisment în plan vertical, însă nici de această data conducătorul nu s-a conformat.


În continuare s-a procedat la urmărirea autoturismului pe mai multe străzi din Năvodari, ajungând la un moment la trecerea la nivel cu calea ferată din apropierea zonei de unde are competență teritorială Poliția Lumina, la ieșirea din orașul Năvodari, ocazie cu care vehiculul nu a reușit să traverseze întrucât chiar la acel moment trecea un tren.


Polițiști au oprit mașina și au coborât, crezând că ocupanții autoturismului vor coborî la rândul lor din vehicul, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Dimpotrivă, șoferul a accelerat mergând în marșarier în direcția lucrătorilor, care, după ce au mai executat un foc în plan vertical, în momentul în care mașina a ajuns la aproximativ zece metri de ei, au tras mai multe focuri în direcția autoturismului, din declarațiile funcționarilor rezultând că intenția lor a fost de a lovi roțile vehiculului.


S-a stabilit în timpul urmăririi penale că în total polițiștii au tras șase cartușe.


Ambii polițiști au menționat că la acel moment au procedat de această manieră întrucât s-au temut pentru siguranța lor și au realizat că ocupanții autoturismului urmărit nu aveau de gând să se conformeze somațiilor legale. De asemenea au indicat faptul că locul în care a avut loc acest al doilea episod, nu era luminat, așadar era întuneric.


Nu au realizat dacă în urma focurilor executate a fost rănită vreo persoană, iar conducătorul autoturismului a reușit să efectueze manevra de întoarcere a vehiculului și a trecut pe lângă ei, prin partea stângă, continuându-și deplasarea înspre Năvodari.


Urmărirea a continuat pe mai multe străzi din Năvodari, vehiculele deplasându-se cu o viteză ridicată, iar conducătorul autoturismului în cauză a efectuat multiple manevre periculoase, inclusiv pătrunderea pe contrasens pe mai multe străzi.


Mașina urmărită și-a continuat deplasarea pe DJ 226 din direcția Năvodari, iar când au ajuns la intrarea în localitate, pe un drum betonat care face accesul către unitatea militară din zonă, șoferul a efectuat manevra de schimbare a direcției de mers către dreapta. De aici, autoturismul a virat pe un câmp, iar după ce conducătorul auto a stins luminile vehiculului, polițiștii nu au mai reușit să păstreze contactul vizual.


La scurt timp au găsit mașina urmărită în toată această perioadă, oprită pe câmp, iar după ce s-au apropiat, au constatat că pe bancheta din spate se afla o persoană în stare de inconștiență, cu o leziune împușcată la nivelul capului, polițiștii realizând că acestea s-a produs ca urmare a focurilor de armă executate de ei.


Ocupanții locurilor din față nu mai erau în zonă.


În continuare lucrătorii de poliție au sunat imediat la 112 și au solicitat sprijinul unei ambulanțe, aceasta preluând ulterior rănitul și transportându-l la spital.


Între timp, la fața locului au venit mai mulți polițiști și împreună cu aceștia, au căutat în zonă în încercarea de a-i găsi pe ceilalți ocupanți, demers rămas fără rezultat.


Polițiștii au mai precizat că pe parcursul întregii urmăriri, au încercat efectiv să poziționeze autospeciala în așa fel încât să îi poată solicita verbal conducătorului să oprească mașina, însă acesta a efectuat manevre de blocare a autospecialei de poliție.


Cei doi polițiști au fost testați cu aparatul alcooltest, rezultatul fiind negativ.


În timpul urmăririi penale s-a efectuat cercetarea locului faptei cu deplasarea efectivă în teren prin reluarea traseului pe care s-a desfășurat urmărirea, fiind găsite parte din cartușele percutate, respectiv un glonț, după cum s-a arătat, în total au fost executate 9 focuri de armă.


La data de 19 decembrie 2019, ocupantul de pe bancheta din spate a autoturismului, pe care polițiștii l-au găsit în stare de inconștiență, prezentând plagă împușcată la nivelul capului, identificat ca fiind (...) a decedat în jurul orelor 04:00 la spital – conform procesului-verbal încheiat cu ocazia efectuării necropsiei, în corpul victimei – zona capului, au fost identificate două plăgi împușcate.


În motivarea deciziei, judecătorii arată că „inculpatul și-a asumat că în urma manevrării total necorespunzătoare a autoturismului, fără să mențină o direcție dreaptă, pe timp de noapte, fără să aibă abilități minime privind conducerea unui autoturism, poate să pună în pericol pasagerii din mașină și că poate provoca decesul acestora, deoarece agenții de poliție urmau să execute focuri de armă spre autovehiculul în care se afla“.


Decizia Judecătoriei Constanța nu este definitivă, ea fiind contestată la Curtea de Apel Constanța.
Sursa motivare: rolii.roCitește și

Județul Constanța. Bărbatul împușcat de polițiști în urma unei urmăriri în trafic, a decedat

O femeie a murit după o operație la o clinică privată din Constanța. Magistrații încearcă de opt ani să stabilească cine se face vinovat de tragedie

UPDATE - S-a deschis dosar pentru ucidere din culpă Crimă sau accident? Misiune dificilă pentru criminaliști la Mangalia. Bărbat mort după ce ar fi căzut de la etajul III 
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii