Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:22 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Adevarul.ro Criza din Turcia riscă să se extindă în Europa

ro

22 Jul, 2016 11:40 1971 Marime text
Lovitura militară de stat eşuată din Turcia, care a avut loc pe 15 iulie şi care a declanşat o serie de represalii fără precedent din partea autorităţilor de la Ankara, riscă să aibă consecinţe grave şi în Europa. Cel puţin în ţările în care există comunităţi însemnate de turci.

În Germania, unde comunitatea turcă numără în jur de 3,5 milioane de persoane, autorităţile din domeniul siguranţei, precum şi mai mulţi politicieni se tem deja că ar putea izbucni conflicte între naţionaliştii turci şi simpatizanţii Partidului Muncitoresc Kurd sau alţi opozanţi ai preşedintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, notează cotidianul german „Die Welt“. Imediat după puciul eşuat, pentru care Ankara îl consideră responsabil pe clericul islamist Fethullah Gülen, 3.000 de persoane cu origini turceşti s-au adunat, sâmbăta trecută, în faţa ambasadei Turciei din Berlin, scandând numele preşedintelui turc şi „Allahu akbar“ („Allah e mare“, în trad.).

La Frankfurt şi Hamburg au demonstrat în jur de 1.500 de persoane, iar la Essen, aproape 5.000. La Gelsenkirchen, în jur de 150 de susţinători ai lui Erdogan au atacat un club de tineret al Organizaţiei Hizmet, ce aparţine mişcării Gülen.

Potrivit unui purtător de cuvânt al Hizmet, citat de „Die Welt“, mai mulţi membri ai organizaţiei au primit ameninţări în zilele ce au urmat tentativei de lovitură de stat din Turcia.
 
La rândul său, preşedintele comunităţii kurde din Germania, Ali Ertan Toprak, a afirmat că „tonul dintre islamiştii conservatori şi liberal-seculari cu origini turceşti devine tot mai ascuţit şi tot mai agresiv“ în Germania. „Din Turcia auzim că adepţii lui Erdogan au vandalizat zone în care locuiesc în principal social-democraţi şi aleviţi“, a spus Aziz Aslandemir, repezentantul comunităţii alevite din Germania, care s-a declarat îngrijorat cu privire la modul în care poate evolua situaţia.

Demonstraţiile pro-Erdogan din Viena agită Austria

Şi în Austria, unde peste 250.000 de persoane au origini turceşti şi unde au fost organizate demonstraţii în semn de solidaritate cu Erdogan, există îngrijorări serioase.

Protest în tăcere la Ambasada Turciei

În acest timp, în România, circa 20 de oameni s-au strâns, joi seară, pentru a protesta în tăcere, în faţa Ambasadei Turciei la Bucureşti, ca urmare a miilor de arestări şi destituiri operate de autorităţile turce după eşuarea loviturii de stat, manifestanţii anunţând pe reţelele sociale că sunt alături de cei care suferă pe nedrept şi de cei care vor o Turcie democrată şi seculară. Protestatarii s-au aliniat, în jurul orei 19.00, în faţa porţii Ambasadei Turciei fără să scoată un cuvânt.

Sursa foto: Adevarul.ro
Articolul integral poate fi citit pe adevarul.ro
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii