Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:36 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Din 2006 şi până în prezent Ei sunt constănţenii judecaţi şi condamnaţi pentru terorism

ro

20 Nov, 2012 02:46 1437 Marime text
Trei persoane au fost judecate de Curtea de Apel Constanţa din 2006 şi până în prezent, bănuite fiind de infracţiuni la Legea 535/2004 privind combaterea terorismului. Ultimul inculpat condamnat la Constanţa este Anton Niculai Roşca, care ar fi anunţat că Poşta din Cernavodă va sări în aer.

Primul dosar de acest gen înregistrat pe rolul Curţii de Apel Constanţa are, potrivit Portalului instanţelor de judecată, numărul unic 3160/36/2006. Conform datelor publice, în această cauză, inculpatul a fost Constantin Vasile, în timp ce lista martorilor era deschisă de Tudoriţa Mirea şi continuată de Nicoleta Vasile, Ştefan Mihai Hanganu şi Constantin Vasile. Pe data de 20 septembrie 2006, Curtea de Apel Constanţa l-a condamnat pe inculpat, în baza articolului 38 din Legea 535/2004, la pedeapsa de un an de închisoare. Tot judecătorii au dispus suspendarea condiţionată a executării pedepsei, stabilind totodată termen de încercare de trei ani. Articolul în baza căruia s-a efectuat condamnarea prevede că „alarmarea, fără un motiv întemeiat, a unei persoane sau a publicului, a organelor specializate pentru a interveni în caz de pericol ori a organelor de menţinere a ordinii publice, prin corespondenţă, telefon sau orice alte mijloace de transmitere la distanţă, cu privire la răspândirea sau folosirea de produse, substanţe, materiale, microorganisme ori toxine de natură să pună în pericol sănătatea oamenilor sau a animalelor ori mediul înconjurător se pedepseşte cu închisoare de la 1 an la 3 ani". Tot în 2006, pe rolul Curţii de Apel a fost înregistrat dosarul 5195/36/2006, în care inculpat a fost Luiza Nicoleta Dobirceanu.

Asta în timp ce, de partea cealaltă a baricadei, Inspectoratul Judeţean de Poliţie al Judeţului Constanţa s-a constituit parte civilă, Consiliul Local Cogealac a fost autoritate tutelară, Tudora Dobirceanu a fost parte responsabilă civilmente, iar Serviciul de Probaţiunea de pe lângă Tribunalul Constanţa a fost intimat. La data de 21 noiembrie 2006, Curtea de Apel a aplicat măsura educativă prevăzută de art. 101 lit. A (n.r. mustrare) şi art. 102 Cod penal, obligând la despăgubiri civile şi cheltuieli judiciare în solidar cu partea civilă. La data de 23 mai 2007, Anton Niculai Roşca a fost trimis în judecată după ce ar fi anunţat Poliţia că Poşta din Cernavodă va sări în aer. La jumătatea lunii ianuarie 2008, judecătorii l-au condamnat pe bărbat la pedeapsa de un an şi şase luni închisoare. Curtea de Apel a revocat suspendarea condiţionată a executării pedepsei de un an de închisoare aplicată prin sentinţa penală nr. 739 din 24.03.2004 de Judecătoria Medgidia, dispunând executarea în întregime a pedepsei alături de pedeapsa de 1 an şi 6 luni închisoare, iar în final inculpatul execută pedeapsa de 2 ani şi 6 luni de închisoare. Raportat la numărul de dosare privind infracţiuni la legea privind combaterea terorismului, Curtea de Apel Constanţa se află în spatele Curţii de Apel Bucureşti, instanţă care are pe rol patru astfel de cauze penale.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii