Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:17 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce are de făcut şeful CJC Nicuşor Constantinescu, din nou în faţa judecătorilor constănţeni

ro

11 Feb, 2014 00:00 2499 Marime text
În sarcina şefului CJC s-au reţinut şase infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul avantaje patrimoniale sau nepatrimoniale, cu consecinţe deosebit de grave.
 
Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Daniel Constantinescu, s-a aflat, ieri, în atenţia magistraţilor din cadrul Tribunalului Constanţa. Şi asta pentru că şeful CJC a cerut judecătorilor, în baza noului Cod de Procedură Penală, revocarea unei măsuri preventive, respectiv obligarea de a nu părăsi ţara pentru o perioadă de 30 de zile. Această măsură a fost dispusă la jumătatea lunii trecute şi expiră la data de 13 februarie. Tot ieri, procurorii Serviciului Teritorial Constanţa al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au anunţat că au pus în mişcare acţiunea penală împotriva şefului CJC şi au dispus, faţă de acesta, măsura controlului judiciar. Aceasta este valabilă pe întreaga durată a urmării penale.
 
„Controlul judiciar este o măsură preventivă prevăzută de noul Cod de Procedură Penală, necesară în scopul împiedicării sustragerii inculpatului de la urmărirea penală. Aceasta va înlocui măsura preventivă o obligării de a nu părăsi ţara pentru o perioadă de 30 de zile, dispusă anterior, în cursul lunii ianuarie 2014, conform prevederilor vechiului CPP, şi va intra în vigoare la expirarea acesteia”, conform DNA. Pe timpul cât se află sub control judiciar, Nicuşor Daniel Constantinescu trebuie să respecte următoarele obligaţii: să se prezinte la Direcţia Naţională Anticorupţie sau la organul desemnat cu supravegherea ori de câte ori este chemat, să informeze de îndată Direcţia Naţională Anticorupţie sau organul desemnat cu privire la schimbarea locuinţei, să se prezinte la organul desemnat cu supravegherea conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie, să nu depăşească graniţele României decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului competent, să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme.„Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, se mai arată într-un comunicat al DNA.

Contactat telefonic, comisarul-şef Constantin Dancu, inspectorul-şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Constanţa, susţine că şeful CJC trebuie să se prezinte la sediul inspectoratului, unde i se vor aduce la cunoştinţă obligaţiile aferente. De asemenea, şefului CJC i se va înmâna şi un grafic cu perioadele când trebuie să se prezinte la organul desemnat cu supravegherea. În cazul în care preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa deţine armă, el trebuie să o predea în custodie unui magazin de specialitate şi, ulterior, să facă dovada că nu mai deţine bunurile respective. Revenind la dosarul în care şeful CJC dorea revocarea măsuri preventive, dispusă aproape de jumătatea lunii trecute, respectiv obligarea de a nu părăsi ţara pentru o perioadă de 30 de zile, cauza a fost înregistrată pe rolul Tribunalului Constanţa pe data de 8 februarie. Judecătorii au amânat pronunţarea pentru data de 12 februarie. Amintim că, la data de 17 ianuarie, Nicuşor Daniel Constantinescu s-a aflat şi în atenţia completului de judecată P2. Şi atunci, preşedintele CJC a formulat o plângere împotriva deciziei Direcţiei Naţionale Anticorupţie prin intermediul căreia i-a fost interzis să părăsească graniţele ţării pentru o perioadă de 30 de zile. Judecătoria Constanţa a respins ca nefondată cererea de revocare formulată de Nicuşor Constantinescu. Decizia a fost definitivă, iar şeful CJC a fost obligat la plata sumei de 50 de lei cheltuieli judiciare către stat.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii