Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:54 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Anchetatorii îl vor încătuşat Comisarul-şef Dan Emil Manolachi, cercetat în stare de libertate

ro

22 Mar, 2014 00:00 2493 Marime text
Comisarul-şef Dan Emil Manolachi, din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Constanţa, cercetat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie, este liber. Tribunalul Bucureşti a respins propunerea de arestare preventivă formulată pe numele acestuia. Decizia a fost atacată cu contestaţie, urmând ca dosarul să ajungă la Curtea de Apel Bucureşti.
 

Dan Emil Manolachi, fost ofiţer de poliţie judiciară în cadrul DNA, a fost încătuşat, pe data de 19 martie, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii şi favorizare a făptuitorului. Procurorii susţin că, „în cursul anului 2012, comisarul-şef activa în calitate de ofiţer de poliţie judiciară în cadrul DNA, astfel fiind delegat, din data de 2 iulie 2012, să efectueze acte de cercetare într-un dosar aflat în instrumentare la Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie. „În baza atribuţiilor de serviciu şi a ordonanţei de delegare a procurorului, comisarul-şef Manolachi Dan Emil a intrat în posesia informaţiilor existente în dosarul respectiv, date care nu erau destinate publicităţii. Aceste informaţii reprezentau: conţinutul denunţului care a stat la baza înregistrării dosarului, solicitarea şi dispunerea autorizaţiilor de interceptare de către instanţa de judecată, rezultatul activităţilor infracţionale monitorizate ca urmare a autorizării de către instanţă, aspecte de ordin tactic privind ancheta şi realizarea momentelor operative”, potrivit DNA. Informaţiile din dosarul respectiv ar fi fost accesate de comisarul-şef Manolachi, în virtutea atribuţiilor de serviciu, ulterior fiind transmise, conform procurorilor, fostului comisar-şef al Gărzii Financiare - Secţia Constanţa, Fronea Ciprian Mihail, care are calitatea de suspect în prezenta cauză. Fronea le-ar fi transmis mai departe fostului comisar general Florea Sorin, de asemenea suspect în prezenta cauză, care, prin intermediul subordonaţilor săi, comisarii din cadrul structurii centrale Eduard Tomescu şi Mădălina Buduleanu (suspecţi în cauză), l-ar fi încunoştinţat pe un coleg al lor despre existenţa unui dosar aflat în instrumentarea DNA în care acesta din urmă era vizat. „Persoana vizată a fost avertizată şi despre iminenţa realizării unui moment operativ de prindere în flagrant. Informaţiile ce nu erau destinate publicităţii transmise pe circuitul prezentat anterior i-au permis persoanei vizate, comisar din cadrul Gărzii Financiare - Structura centrală, să evite prinderea în flagrant. Acest fapt a condus la îngreunarea anchetei şi a identificării şi prinderii făptuitorilor implicaţi în activităţile infracţionale ce făceau obiectul dosarului respectiv”, au conchis procurorii Anticorupţie.
 
Manolachi, coleg de dosar cu Preda
 
Dan Emil Manolachi nu se află pentru prima dată în atenţia publicului. Pe data de 19 februarie, DNA a anunţat că Manolachi este urmări penal pentru folosire, în mod direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la asemenea informaţii, infracţiunea de divulgare a secretului care periclitează siguranţa statului şi infracţiunea de favorizare a infractorului în legătură cu fapte de corupţie. Colegul de dosar este constănţeanul Răducu Valentin Preda, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, cunoscut drept apropiat al primarului municipiului Constanţa, Radu Mazăre. În sarcina lui Preda a fost reţinută infracţiunea de complicitate la folosirea, în mod direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la asemenea informaţii în legătură cu fapte de corupţie şi infracţiunea de deţinere, în afara îndatoririlor de serviciu, a unui document ce constituie secret de stat.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii