Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:33 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Sănătatea, bolnavă în România

ro

03 Aug, 2015 00:00 1966 Marime text
Mâinile au albit de la atâta aşteptare, neuronii scurtcircuitându-se în faţa dezinteresului pentru problemele celorlalţi. Ne aflăm pe holurile unui spital din municipiul Constanţa, nici nu contează numele, situaţia fiind întâlnită cu uşurinţă în numeroase unităţi sanitare de la malul mării şi din alte colţuri ale României.
 
Cum ziceam, ne aflăm pe holurile spitalului, la Urgenţe, locul în care nimeni nu este atent la nevoile celor din jur. Când spun nimeni, zic asistente, infirmiere, medici, mai puţin alţi pacienţi care-şi aşteaptă rândul cu groază în ochi. Ei te ajută cu un pahar de apă, dacă ţi s-au uscat buzele, sau cu un telefon, pe care ţi-l împrumută pentru a-i suna pe cei dragi.
 
Ochelarii de cal ai asistentelor, care nu văd mai departe de trei centimetri de propriul nas, nu le permit să schiţeze niciun zâmbet celor care aşteaptă să fie consultaţi de medicul de gardă. Medic care, bineînţeles, este de negăsit. La orice întrebare, primeşti un „aşteaptă!“ trântit cu aplomb. Mă întreb: „Visez sau chiar aşa e?“ Însă întrebarea ia forma unei concluzii: „E îngrozitor să fii pacient într-un spital din România!“
 
Aflu că eşti consultat în funcţie de gravitatea problemei pe care o ai. Bun, fetiţa cu care eram nu avea ceva grav, aşteptăm. Însă, între timp, asistenta a descoperit că tatăl fetiţei e italian. Un amănunt de maximă importanţă, cum aveam să aflu. În decurs de zece minute, fetiţa a fost consultată nu de medicul spitalului, nu, nu, ci de directorul spitalului, în timp ce alţi doi copii trebuiau să intre înaintea ei. A fost constatat roşul în gât, a fost scrisă reţeta, s-a zâmbit, s-a glumit, am plecat acasă. Zece minute! Şi mă întreb: „Ce-a fost asta?“ Însă întrebarea ia din nou forma unei concluzii: „E îngrozitor să fii pacient român într-un spital din România!“
 
În acest sens, mi se pare util să aduc în atenţie studiul realizat de compania de cercetare Health Consumer Powerhouse, care a evaluat modul în care sistemele medicale din Europa îi servesc pe pacienţi, atât din punctul de vedere al calităţii actului medical, cât şi al costurilor şi rentabilităţii. Potrivit studiului, intitulat „Indexul european al sistemelor medicale 2014“, România apare pe ultimul loc din Uniunea Europeană şi aproape de ultimul loc din Europa. Confirmarea a ceea ce simt oamenii zilnic pe holurile spitalelor.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii