Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:11 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Black Friday pe piaţa lucrărilor universitare. Cât costă o lucrare de licenţă sau doctorat

ro

21 Nov, 2016 09:57 15018 Marime text
Odată cu începerea anului universitar, piaţa licenţelor şi a disertaţiilor începe să se pună iar pe picioare. În această perioadă însă, cei care fac astfel de lucrări, fac şi reduceri „black friday“. Anunţurile se fac de obicei pe Facebook şi pe grupurile de discuţii, dar există şi pagini de Internet special create, cu numere de telefon ori studenţii ajung la „autorii“ de licenţe prin recomandări. Preţurile variază între 200 şi 300 de euro, dar pot ajunge şi până la 400 de euro în cazul în care pe lângă redactarea lucrării se oferă şi cursuri de dicţie, se realizează prezentarea lucrării sau sesiuni de simulare a susţinerii lucrării.
 
Făcătorii de lucrări de licenţă, masterat sau doctorat au afişat reduceri de preţuri de 20% şi chiar 40%. În unele cazuri o licenţă poate ajunge la numai 200 de euro. Atenţie, unele „lucrări“ sunt compilaţii de texte de pe internet sau au mai fost prezentate în anii anteriori.
 
„La lucrarilacomanda.ro veţi primi factura de fiecare dată înainte de efectuarea plăţii, iar plata la noi se face în rate. Noi suntem o firmă reală şi ne luăm mun­ca în serios.“ Acesta este mesajul care te întâmpină atunci când accesezi pagina de Internet lucrarilacomada.ro. Se promite calitate, dar şi lucrări originale, verificate în softuri antiplagiat şi se oferă garanţie şi promisiunea că teza va fi gata la timp. De asemenea, în luna noiembrie ai reducere de 20% pentru orice comandă, iar cotaţia la preţ este oferită gratuit. „Firma“ oferă consultanţă şi în realizarea unei lucrări de doctorat, poate realiza diferite referate, iar „satisfacţia clientului este pe locul 1“. Pare ireal cum o astfel de afacere este afişată fără ascunzişuri, şi mai oferă şi factură pentru munca prestată.
 
În funcţie de numărul de pagini, de bibliografie şi de domeniul lucrării, preţurile variază, dar suma este de aproximativ o mie de lei. În această perioadă însă pre­ţurile au scăzut, aşa că poţi să obţii o lucrare „100% originală“ cu doar 800 de lei, notează ziaruldeiasi.
 
La trei lucrări, una-i gratis
 
Un alt site face reduceri pentru un pachet. Astfel, pentru două lucrări comandate, reducerea este de 15%. O astfel de ofertă are şi site-ul proiecte-diploma.ro. Plata se face prin virament bancar, în rate, ultima tranşă de bani făcându-se după finalizarea lucrării. Site-ul lucraricomanda.biz face o ofertă şi mai avantajoasă. Comanzi trei lucrări şi primeşti una gratis, iar domeniile sunt variate, de la Asistenţă Socială şi până la Medicină, Drept sau Ecologie.
 
Alte site-uri oferă astfel de servicii la doar 350 de lei, iar livrarea se face în doar câteva zile. Nu garantează însă originalitatea. Acelaşi site se oferă să elimine plagiatul dintr-o lucrare tot pentru câteva sute de lei. Astfel de site-uri nu par să ducă lipsă de clienţi. La multe dintre numerele de telefon răspunde un robot, iar în funcţie de întrebările pe care le ai eşti apoi direcţionat către un operator care furnizează mai multe informaţii.
 
Preţurile scad dacă plata se face anticipat
 
Pe un alt site, lucrare-licenta.biz, se promite cam acelaşi lucru. Fiind sunaţi, răspunsul a venit prompt, iar pentru o lucrare de 75 de pagini, pentru domeniul Teo­logie, cu autori preponderent din Mi­tropolia Moldovei şi Bucovinei, dar şi ruşi şi greci, preţul ajungea până la 1.200 de lei pentru plata în rate şi scade la 850 de lei dacă plata se face integral de la început.
 
Pagina de Internet redactarelacomada. com are oferte şi pentru doctoranzii care nu reuşesc să realizeze ei lucrarea. Pagina are un număr de fix la care răspunde imediat cineva. Nu ni se zice un preţ, acesta „fiind confidenţial pentru fiecare client“, iar discuţiile urmează să aibă loc între client şi „profesorul site-ului“ după completarea unui chestionar cu toate datele lucrării, bi­bliografia dorită, termenul de predare şi profesorul la care se susţine teza, iar „calitatea este garantată“.
 
O altă opţiune mai poţi găsi pe diferite pagini de Facebook, dar răspunsurile nu sunt la fel de prompte, riscurile par să crească, dar preţurile nu depăşesc 200 sau 250 de euro. Şi aici poţi plăti în rate, lucrările se verifică, poţi opta să  ţi se dea capitolele pe parcurs pentru a fi verificate de profesor şi se poate modifica planul. De exemplu, utilizatorul paginii de Facebook Licente disertaţii Iaşi se recomandă a fi doctorand la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, şi promite că nota minimă pentru lucrare va fi 9, menţionând că prezentarea ţine şi de cel care susţine teza.
 
Riscurile plagiatorilor cu firmă sunt minime
 
Chiar dacă cei care au asemenea site-uri livrează o lucrare plagiată, cel mult li se poate intenta un proces civil. Însă, dacă acest lucru se întâmplă, atunci, cel care a cumpărat licenţa plagiată cu intenţia de a o susţine pentru a-şi obţine diploma, se autodenunţă pentru încercarea de înşelăciune a statului, o infracţiune mult mai gravă.
 
Mai mult, dacă cel care oferă astfel de servicii pe un site menţionează că lucrările sunt oferite doar pentru consultanţă, suport logistic sau inspiraţie, atunci nu poate fi tras la răspundere în niciun fel, ci clientul a încheiat un contract civil dezavantajos. Bineînţeles, depinde de structura site-ului şi unde anume se făcea menţiunea că lucrările sunt doar pentru suport.
 
La „privaţi“ nu există reduceri de Black Friday
 
Cei care nu au timp să-şi realizeze singuri lucrarea de licenţă preferă însă, de multe ori, să apeleze la alţi studenţi sau la persoane recomandate de prieteni. De exemplu, Cătălin, absolvent al Facultăţii de Teologie, a aflat de Radu de la unul dintre colegii de facultate care şi-a cumpărat de la el mai multe proiecte pentru orele de seminar. Pentru teme, tariful variază de la cinci lei pentru o pagină şi ajunge şi la zece pentru lucrările mai complicate. „Pentru licenţă, care a avut 85 de pagini, am dat 250 de euro. Am plătit în tranşe, şi tot aşa am primit şi lucrarea. Lucram şi nu aveam când să stau la bibliotecă sau să scriu, iar la susţinere nu am avut probleme“, îmi explică Cătălin.
 
De cealaltă parte, Radu este absolvent de Teologie şi student la Facultatea de Drept. Nu este angajat, iar singurul său venit sunt banii de pe licenţe sau ajutorul de la părinţi. „Totul a pornit când eram la Teologie, de la un coleg care nu avea timp să-şi facă lucrarea de seminar. Am scris-o eu într-o noapte şi mi-a dat 50 de lei. A fost bună şi apoi m-au mai întrebat co­legi. Vestea s-a dus, iar acum mă sună săp­tămânal câte o persoană“, îmi spune Radu. Cu toate astea, îmi spune că nu se poate întreţine doar din afacerea asta pentru că pe durata verii nu mai are clienţi, aşa că, atunci, lucrează ca barman sau ospătar pe unde găseşte. Întrebat dacă face reduceri de black friday, acesta a răspuns că deja preţurile sunt mici în raport cu munca depusă. „Nu cred că mai este nevoie de reduceri. Durează mult documentarea şi redactarea, mai am şi eu proiecte şi facultate. Pot spune că deja e reducere de black friday“, explică Radu.
 
Universităţile condamnă practica
 
Universităţile condamnă această practică, dar o lucrare cumpărată şi fără plagiat nu poate fi identificată 100%. Profesorul ar trebui să fie cel care ar trebui să lucreze cu studentul, şi el este persoana care rea­lizează dacă studentul a conceput singur sau nu teza respectivă. „Noi condamnăm această practică, mai ales că sunt două aspecte în redactarea unei lucrări. Primul ar fi finalitatea, lucrarea în sine, verificată de softul antiplagiat, iar cel de-al doilea aspect îl reprezintă documentarea făcută de student, care ar trebui să fie verificată de către profesor. Personal, încep să lucrez cu studenţii cu un an înainte, mă asigur că au înţeles tema şi mă interesez de fiecare etapă de redactare“, a declarat prof.univ.dr. Liviu Maha, profesor în cadrul Facultăţii de Economie şi Ad­ministrarea Afacerilor din cadrul Univer­sităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, responsabil şi de programul de verificare a plagiatului din cadrul facultăţii.
 
Cu toate acestea, Liviu Maha este de părere că nu se poate asigura niciun profesor că teza cu care vine un student este sau nu cumpărată. Dar este de părere că, deşi nota licenţei contează la înscrierea la un master, studenţii care au trişat vor avea un handicap în ceea ce priveşte domeniul pe care l-au urmat.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii