Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:05 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fostul politist Vasile Cretu, prins in „ghearele" afaceristice ale clanului Bahaian

ro

22 Jan, 2010 02:23 10467 Marime text
deschidere.jpgConstantin Neagu: „La vârsta mea nu mai reţin feţe sau nume. Am pus anunţuri pe stâlpi că vrem să dăm firma, lângă Camera de Comerţ"

Afacerile reţelei infracţionale condue de Sergiu Băhăian ne dezvăluie ramificaţii pe care cu greu le-am fi putut intui. Aşa cum v-am prezentat în ediţiile anterioare, oamenii fostului şef al jocului piramidal Sabina Product au preluat firme de la nume cu rezonanţă ale Constanţei: Gheorghe Măndilă, Stelu Enache, Mircea Iacob, Imvest SA sau Cristi Bola.

De această dată, în încrengătură intră fostul poliţist Vasile Creţu, împreună cu asociatul său, Constantin Neagu. Cei doi deţin LPS Protecţie, firmă cu mare succes pe piaţa constănţeană. În 2005, Constantin Neagu înfiinţa, împreună cu fratele său, Vasile, societatea C.N.V. Intact, cu sediul pe strada Vânători nr. 18 şi având ca obiect principal de activitate întreţinerea şi repararea autovehiculelor. La nici un an după înfiinţarea societăţii, fraţii Neagu se hotărăsc să renunţe la C.N.V. Intact şi, în iulie 2006 îşi cesionează părţile sociale către Nicolae Mîrşu, individ care apare în multe dintre firmele deţinute de cei care au făcut parte din clanul Băhăian. „M-am certat cu frati-miu şi am dat firma. Nu mai ştiu cui. Dar ştiu că am pus anunţuri pe stâlpi şi aşa i-am găsit", a declarat Constantin Neagu. Mîrşu preia societatea şi îi schimbă sediul pe strada Meşterul Manole nr. 89, cartierul general al afacerilor apropiaţilor fostului şef de la Sabina Product. La începutul lui 2007, Mîrşu îl numeşte ca administrator al societăţii pe Laurenţiu Nicolae Iosif, unul dintre tinerii care, în preajma Crăciunului 2009 au fost suspectaţi de către poliţiştii din Mihail Kogălniceanu, de comiterea mai multor furturi. La 13 zile după numirea lui Iosif, mai exact pe 18 ianuarie, societatea obţine un credit de la BRD, agenţia Tomis Nord. Evident, acum toată lumea ştie că asta era „distracţia" preferată a celor aflaţi sub aripa protectoare a lui Băhăian: să contracteze credite cu acte false sau să înşele societăţile de leasing. Probabil că acesta a fost şi scopul lui Iosif în firmă pentru că, în iulie 2007, la fix şapte luni după numirea administratorului, Nicolae Mîrşu se decide să cesioneze părţile sociale ale C.N.V. Intact către Ghiuleaş Amet şi Marcel Burcuş.

lps_vasile_cretu.jpgAmnezie cu repetiţie

Însă aceasta nu a fost singura tranzacţie între Constantin Neagu şi Nicolae Mîrşu. În mai 2007, Neagu şi asociatul său, Vasile Creţu, fostul şef al Miliţiei Circulaţie Constanţa înainte de 1989 şi al Secţiei 4 de Poliţie au decis să-şi cesioneze părţile sociale deţinute în SC Euro Guard Consulting SRL. Cei care au primit societatea sunt Ion Bojin şi acelaşi Mîrşu. Numele lui Bojin a apărut deseori, în diverse afaceri, alături de cel al lui Emilian Leonte, una dintre victimele lui Valentin Şlepac, care şi-a găsit sfârşitul, după ce a făcut parte din clanul Băhăian, în Canalul Dunăre - Marea Neagră. Aşadar, Bojin şi Mîrşu au luat Euro Guard Consulting, Neagu şi Vicenţiu Traian Creţu s-au retras din funcţia de administratori, iar sediul social al firmei se mută în Ovidiu, pe strada Delfinului la nr. 59, camera 1. Evident, nici de această dată Neagu nu a reţinut detaliile afacerii, chiar dacă era deja a doua oară când drumurile i se intersectau cu cele ale lui Nicolae Mîrşu. „Ştiu că pentru firma aia nu am primit marca de la autoritatea aia care se ocupă de aşa ceva. Eu ştiu de ce am dat-o tot ăluia? La vârsta mea nu mai reţin feţe sau nume. Am pus anunţuri pe stâlpi ca vrem să dăm firma, lângă Camera de Comerţ", a fost explicaţia neverosimilă a lui Neagu. Ba mai mult, acesta a dat vina pe vârsta sa pentru faptul că nu a reţinut o faţă pe care a văzut-o de două ori şi o persoană cu care a făcut afaceri. Aceste răspunsuri au venit după ce, la un moment dat, în timpul discuţiei telefonice purtate cu partenerul de afaceri al lui Vasile Creţu, acesta a spus răstit: „Întrebaţi-mă dacă vreau să vă spun ceva". Apoi, i-am explicat că mai multe persoane au fost asasinate şi că ramificaţiile cazului sunt foarte mari. A început brusc să-şi amintească: „M-au căutat acum un an şi ceva în legătură cu firma asta. De la o instituţie a statului, nu mai ştiu. Le-am spus că nu ştiu nimic. Nu am rulat nici un leu pe firma aia şi nu mă interesează pe mine. Doar nu i-am omorât eu". Am încercat să-l contactăm şi pe fostul poliţist Vasile Creţu, însă telefonul acestuia a fost închis ieri, întreaga zi. Explicaţia a venit tot de la partenerul de afaceri: „E în spital. Ne ducem la el în fiecare zi, de două luni şi ceva. E bolnav din cauza vieţii profesionale agitate pe care a avut-o". Cu toate acestea, se pare că tocmai săptămâna trecută, Creţu se plimba nestingherit de boală, prin oraş. Fostul poliţist şi Neagu au împreună mai multe afaceri: Litoral N.C. Invest, Tomis Guard Security, SP Guard Security, Sever Guard Security, LPS Protecţie şi Ro Foxy Smart. Separat, Vasile Creţu mai este implicat şi în Rastal SRL. Fiul său, Vicenţiu Traian este, potrivit datelor furnizate de Registrul Comerţului, asociat în Viper Security SRL.

Telefonul nu mai sună...

Nu trebuie să uităm, însă, de cei doi care au preluat firma C.N.V. Intact de la Mîrşu. Ghiuleaş Amet şi Marcel Burcuş sunt alţi doi tineri fără trecut şi poate fără viitor, pentru că se ştie că patru dintre cei care au făcut afaceri cu Sergiu Băhăian şi cu „locotenentul" său, Valentin Şlepac şi-au găsit sfârşitul în mod tragic, fie îngropaţi de vii în ciment, fie înecaţi. Aşadar, cei doi tineri au devenit pioni importanţi în jocul de-a preluarea firmelor. În iulie 2007, Amet şi Burcuş au preluat de la Virgil Bogdan Toma, Petre Martinescu, Ivanciuc Lucian-Ştefan, Dumitru Frigioiu şi Violeta Frigioiu SC Multicom Grup SA. Odată cu preluarea, societatea a devenit SRL şi i s-a schimbat denumirea în Artmedia Design&Sculpture. În acelaşi an, cei doi au devenit asociaţi şi administratori ai SC Kiss OK SRL, firmă cu sediul pe strada Meşterul Manole nr. 89, pe care au preluat-o de la Nicolae Mîrşu şi Gheorghe Chivu. Obiectul principal de activitate al firmei a fost schimbat în legătorie. În acelaşi an, prolificii afacerişti iau de la George-Viorel şi Cristina-Iulia SC Mirage Multimedia Trading SRL, evident, obiectul de activitate devenind acelaşi: legătorie. În iulie 2007, Amet şi Burcuş preiau de la „locotenentul" Valentin Şlepac şi de la Nicolae Mîrşu SC Agro Trade Center. În 2008, Marcel Burcuş devine asociat cu Nicolae Mîrşu în SC Shining Steel SRL. Monitorul Oficial nr. 0253 din 2008 ne arată că „în urma decesului lui Căldăraru Sorin, în baza Certificatului de Moştenitor 97 din 9 iulie 2007, a Dispoziţiilor nr. 1966/17.05.2007 şi 3428/19.07.2007 emise de primarul municipiului Constanţa, Radu-Ştefan Mazăre, întreaga societate şi capitalul social al SC Shining Steel SRL se cesionează către Mîrşu Nicolae şi Burcuş Marcel. Moştenitorii Căldăraru Nela şi Căldăraru Alina Roxana renunţă să devină asociaţi în această societate". Documentul mai arată că s-a retras din funcţia de administrator Ilknur Asan. Amet şi Burcuş sunt afacerişti de... soi. Cei doi împart cinci societăţi: Artmedia Design & Sculpture, Agro Trade Center, Mirage Multimedia Trading Star, C.N.V. Intact şi Kiss OK. Încercarea de a-i contacta pe cei doi a fost sortită eşecului. Niciunul dintre numerele de telefon furnizate de baza de date a Registrului Comerţului în dreptul afacerilor lui Ghiuleaş Amet şi Marcel Burcuş nu există.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • stan patitul 22 Jan, 2010 17:02 in politia romana daca nu esti cu mafia se pune DGA pe urmele si-ti pun in carca fapte pe care nu le-ai comis,dar e de-ajuns sa-ti manjeasca numele in presa.