Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:58 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Strada Dianei a devenit strada Gheorghe Dumitraşcu Se schimbă plăcuţe stradale şi indicatoare din Constanţa (galerie foto)

ro

13 Dec, 2017 00:00 4594 Marime text
Primăria Constanţa aduce la cunoştinţa opiniei publice faptul că, în perioada decembrie 2017 - august 2018, se vor monta/înlocui plăcuţele stradale cu denumirea străzilor pe unele clădiri din municipiu şi în intersecţiile principale. Lucrările au fost deja demarate, iar în prima etapă vor fi amplasate 396 de plăcuţe stradale cu denumirea străzilor şi 53 de stâlpi cu 116 de indicatoare.

Strada Dianei a devenit strada Gheorghe Dumitraşcu 

Pe 17 ianuarie a.c., inima profesorului Gheorghe Dumitraşcu a încetat să mai bată, întristată, probabil, şi de faptul că, în luna martie a anului 2016, şase voturi ale unor politicieni locali vremelnici i-au smuls pe nedrept oportunitatea să devină şi în scripte cetăţean de onoare al oraşului Constanţa. Propunerea pentru decernarea acestui titlu profesorului Gheorghe Dumitraşcu venea ca urmare a contribuţiei decisive la înfiinţarea Universităţii „Ovidius“ din Constanţa.

Născut la 25 septembrie 1939, în satul Nisipari, comuna Castelu, Gheorghe Dumitraşcu a urmat şcoala primară în localitate, între anii 1953 şi 1956, cursurile Liceului Teoretic „Nicolae Bălcescu“ din Medgidia, apoi, în perioada 1956-1961, Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. A fost cercetător ştiinţific la Institutul de Istorie al Academiei, filiala Cluj, asistent şi lector universitar la Institutul Pedagogic din Constanţa, profesor la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“, muzeograf principal la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa. Doctoratul în istorie l-a dat în 1976, la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti, cu tema „Locul Partidului Ţărănist Radical în istoria României, 1932-1938“.
 
De asemenea, a fost participant la Revoluţia română din decembrie 1989, preşedinte al Comisiei de învăţământ, ştiinţă, cultură, presă, culte a Consiliului Judeţean al Frontului Salvării Naţionale, iniţiatorul acestei organizaţii în Constanţa, precum şi membru fondator al FDSN, senator FSN în primul Parlament al României, 1990-1992, preşedintele Grupului parlamentar român de prietenie cu Turcia, Ungaria şi Bulgaria, senator FDSN-PSDR de Constanţa în legislatura 1992-1996. A fost şi preşedinte al Comisiei de învăţământ şi cercetare ştiinţifică a Senatului din iunie 1994-2000.
 
Totodată, Gheorghe Dumitraşcu a militat fervent, cu toată convingerea şi autoritatea morală, pentru înfiinţarea unei universităţi la Constanţa. Profesor universitar la Facultatea de Istorie a Universităţii „Ovidius“, a semnat peste 800 de articole de specialitate şi studii, manuale, plachete de versuri, memorialistică. Împreună cu fiica sa, Lavinia-Dacia, a scris 12 cărţi. Alte trei erau în lucru. Din păcate, nu a mai apucat să le termine…

Omagiul comunităţii, aprobat prin HCL  

În luna februarie a acestui an, primarul Constanţei, Decebal Făgădău, a propus Consiliului Local Municipal ca, în semn de omagiu, numele istoricului să fie atribuit unei străzi din oraş. Proiectul de hotărâre, care prevedea schimbarea denumirii străzii Dianei, situată pe raza administrativ-teritorială a municipiului Constanţa, în strada Gheorghe Dumitraşcu, s-a tradus, la acel moment, printr-o reparaţie morală pe care primarul Decebal Făgădău o aduce memoriei fostului său diriginte şi profesorului iubit de atâtea generaţii de elevi şi studenţi.

Metalgan Company, furnizorul plăcuţelor şi indicatoarelor 

Vă reamintim că municipalitatea a atribuit contractul privind „achiziţia şi montarea indicatoarelor de informare şi orientare cu denumirea străzilor“. Obiectul contractului: lot 1 - indicatoare denumire străzi montate pe clădiri: vor fi confecţionate şi montate 2.000 de bucăţi indicatoare cu dimensiunea de 600 mm lungime x 150 mm lăţime; materialele folosite pentru confecţionarea indicatoarelor va fi alucobond, 4 mm; una dintre feţe va fi inscripţionată cu vopsea pe bază de apă, cu majuscule şi diacritice - denumirea străzii, precum şi sigla municipiului; indicatorul se fixează pe clădiri, la cel puţin 2,5 m deasupra solului.
 
Lotul 2 - indicatoare denumire străzi rotative: vor fi confecţionate şi montate 200 de indicatoare cu dimensiunea de 800 mm lungime x 150 mm lăţime x 50 mm grosime; materiale: tablă la cald 2 mm şi vopsit în electrostatic; tabla zincată va fi debitată cu laser CNC şi îndoită de abkant robotizat CNC; sudurile vor fi prin punctare pulsată, robotizate; dimensiunile stâlpului indicator vor fi de 220 mm H x fi 80 mm x 3 mm; stâlpul va fi zincat la cald şi vopsit în electrostatic; şuruburile din interiorul stâlpului vor fi din inox; indicatoarele vor fi prevăzute cu bolţuri de fixare, inelul despărţitor va fi zincat la cald şi vopsit în electrostatic; picioarele vor fi prinse în fundaţii cu gropi de 350 x 350 x 300 mm adâncime, care se vor umple cu beton; denumirea străzii va fi înaintată odată cu fiecare ordin de lucru; indicatoarele vor fi inscripţionate pe ambele feţe.

Contractul a fost semnat pe 2.08.2017, la o valoare de 100.000 de lei. Câştigătoare a primului lot a fost desemnată SC Metalgan Company SRL. Societatea şi-a adjudecat şi cel de-al doilea lot de lucrări. În total, va încasa de la municipalitate 226.000 de lei fără TVA. 

Despre Metalgan Company SA    

Furnizorul indicatoarelor de informare şi orientare cu denumirea străzilor este o societate comercială înfiinţată în anul 2012, cu sediul social în satul Milcoveni, comuna Corbu, judeţul Olt. Capitalul social este de 4.000 de lei. Asociatul unic şi administratorul societăţii este Iulia-Delena Ganea. Obiectul de activitate al firmei este fabricarea de construcţii metalice şi părţi componente ale structurilor metalice.
 
Citeşte şi:
 

După şase luni de la votul din CLM Am căutat la pas străzile „Virgil Coman“ şi „Gheorghe Dumitraşcu“. Fizic, ele încă nu există. Explicaţiile municipalităţii!

#SărbătoreşteDobrogea
Distincţia Meritul dobrogean şi medalia comemorativă Remus Opreanu pentru istoricul Gheorghe Dumitraşcu
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii