Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:49 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Eliberarea paşapoartelor nu va fi complet gratuită de la 1 februarie 2017

ro

17 Jan, 2017 00:00 16026 Marime text
Vom plăti în continuare pentru paşaport. Sunt eliminate doar o parte din taxe, după adoptarea de către Parlament a legii care elimină 102 taxe. Legea a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis la 6 ianuarie, după ce prima dată a retrimis-o în Parlament.
 
S-a vehiculat că, de la 1 februarie 2017, persoanele fizice nu vor mai trebui să plătească taxe la eliberarea paşapoartelor, conform Legii nr. 1/2017 privind eliminarea unor taxe şi tarife, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, care a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 15, din 6 ianuarie 2017 şi va intra în vigoare la 1 februarie 2017.

Ce taxe nu vor mai plăti persoanele fizice de la 1 februarie:

- taxa pentru eliberarea unui paşaport electronic, a unui paşaport simplu temporar sau a altui document de trecere a frontierei, procurarea unui act judiciar sau extrajudiciar, la cererea unor persoane fizice sau juridice străine, eliberarea de adeverinţe, precum şi alte servicii prestate de autorităţi;
- taxele pentru acordarea cetăţeniei române şi pentru redobândirea acesteia;
- taxa pentru aplicarea apostilei pe actul oficial administrativ sau înregistrarea cererii pentru aplicarea apostilei;
- taxa pentru cazierul judiciar/fiscal;
- taxele aplicate supralegalizării sigiliilor şi semnăturilor de pe un act oficial;
- taxele pentru identificarea unei persoane pe teritoriul României;
- taxele consulare şi de cetăţenie percepute la misiunile diplomatice şi oficiile consulare de carieră ale României în străinătate, spre exemplu: taxele pentru înregistrarea cererii de eliberare a unei cărţi de identitate sau a unei cărţi electronice de identitate, taxele pentru eliberarea unui paşaport sau a unui titlu de călătorie sau taxele pentru legalizarea semnăturii de pe un înscris sub semnătură privată.
 
Trebuie ştiut însă că preţul unui paşaport este format din trei taxe: contravaloarea fizică a paşaportului, taxa de eliberare şi recuperările. Prin legea nouă se elimină doar ultimele două taxe. Prin urmare, românii vor plăti în continuare pentru paşaport, însă mai puţin.
 
Şeful Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple Constanţa, comisar-şef Ion Văcaru, a precizat că, până în acest moment, nu le-au fost aduse la cunoştinţă noile tarife care se vor aplica pentru eliberarea paşapoartelor începând cu 1 februarie 2017. În orice caz a mai spus şeful de la Paşapoarte, „eliberarea acestor documente nu va fi gratuită, aşa cum s-a înţeles iniţial, cu siguranţă tarifele vor scădea”, a mai spus acesta.
 
La nivel naţional se vehiculează însă câteva exemple de tarife, după cum urmează:
- Paşaportul electronic simplu va fi 59 de euro sau contravaloarea în lei, faţă de 100 de euro în prezent.
- Paşaportul temporar va costa 20 de euro (sau contravaloarea în lei), faţă de 80 de euro, cum este acum, iar titlul de călătorie va fi de 5 euro, în loc de 60 de euro.
- Procurile, care costă în acest moment 60 de euro, vor costa 3 euro.

Ce tarife se plătesc în acest moment pentru eliberarea paşapoartelor:

Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 682, din 29 iulie 2005, cu modificările şi completările ulterioare, stipulează că Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple Constanţa eliberează:
- paşapoarte simple electronice - 261,00 de lei (costul paşaportului) + 22,00 de lei (taxă consulară);
- paşapoarte simple electronice pentru minori cu vârsta cuprinsă între 0 şi 12 ani (valabile trei ani) - 236,00 de lei (costul paşaportului) + 22,00 de lei (taxă consulară);
- paşapoarte simple electronice pentru minori cu vârsta cuprinsă între 12 şi 18 ani (valabile cinci ani) - 261,00 de lei (costul paşaportului) + 22,00de lei (taxă consulară);
- paşapoarte simple temporare - 97,00 de lei (costul paşaportului) + 22,00 de lei (taxă consulară) + 100 de lei (taxa de urgenţă).
 
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii