Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:36 04 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua Pașaportului. Cât costă un pașaport simplu temporar

ro

19 Mar, 2022 00:00 1730 Marime text
 
  • Pașaportul simplu temporar are o valabilitate de 12 luni și costă 96 de lei.
 
La data de 19 martie, în 1912, regele Carol I a promulgat prima lege modernă referitoare la paşapoarte, denumită „Lege asupra paşapoartelor“. Legea a fost promulgată prin Înaltul Decret Regal nr. 1758.
 
Sursele vremii atestă faptul că paşapoartele erau emise în numele regelui aveau forma unei cărţi mici, fiind „compuse din 20 de pagini numerotate“.
 
Fiecare pagină a paşaportului avea „un fond încadrat, compus cu motive naţionale, în culoarea liliacului deschis, făcând să iasă în aparenţă stema ţării şi cuvântul «România», iar dedesubt cuvântul «Pasport»“.
 
Cu toate că paşapoartele erau documente individuale de călătorie în străinătate, acestea cuprindeau şi o rubrică dedicată însoţitorilor, în care puteau figura, pe lângă titular, soţia, soţul şi copiii minori.
 
În prezent, cetățenii pot solicita inclusiv eliberarea unui pașaport simplu temporar, acesta putând fi eliberat în termen de 15 zile lucrătoare.
 
În anumite situații speciale, însă, termenul de eliberare poate fi redus la maxim trei zile lucrătoare pentru acest tip de pașaport.
 
Pașaportul simplu temporar are o valabilitate de 12 luni.
 
Un pașaport simplu temporar costă 96 de lei.
 
În cazul pașaportului simplu electronic, pentru persoanele care au împlinit vârsta de 12 ani, tariful eliberării acestui act este de 258 de lei, în timp ce, pentru persoanele care au vârsta mai mică de 12 ani, tariful este de 234 de lei.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Mii de cereri de la Serviciul de Pașapoarte Constanța, relocate în alte județe. Programul, prelungit și în week-end
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii