Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:02 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Adio mirosuri pestilenţiale! Groapa de gunoi a Medgidiei se va transforma într-un colţ de verdeaţă

ro

02 Jul, 2014 00:00 3124 Marime text
Iulie începe cu veşti bune pentru locuitorii municipiului Medgidia. Încă din prima zi a lunii au început lucrările pentru lichidarea depozitului de deşeuri neconform din zona de est, de pe strada Progresului, situat în apropierea Portului.
Proiectul face parte din programul Consiliului Judeţean Constanţa, care vizează şi închiderea altor patru depozite neconforme, anume cele de la Hârşova, Cernavodă, Techirghiol şi Murfatlar. Din anul 2006 se caută soluţii pentru închiderea acestui depozit din Medgidia şi iată că a venit momentul mult aşteptat.
Conform planificării, la nivelul judeţului Constanţa, numărul de depozite neconforme clasa „b” din mediul urban a căror activitate de depozitare trebuia sistată în perioada 2006-2012, conform prevederilor din HG 349/2005, era de şapte.
„Depozitele municipale neconforme din Medgidia, Hârşova, Techirghiol, Cernavodă şi Murfatlar au fost incluse pentru închidere în proiectul «Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Constanţa» al CJC, care a obţinut în anul 2013 acordul de mediu (nr.8/17.05.2013)“, după cum se precizează într-un raport de monitorizare al Gărzii Naţionale de Mediu Constanţa.

Peste opt milioane de lei pentru lichidarea gropii


Depozitul de deşeuri ocupă o suprafaţă totală de 3,34 hectare în prezent. După închiderea acestuia, în urma relocării deşeurilor, suprafaţa ocupată va fi de 2,23 ha, cu un volum de deşeuri estimat la 117.835 de metri cubi.
„La finalizarea lucrărilor, fosta groapă de gunoi va fi acoperită cu un strat de pământ izolator, apoi cu un strat de loess pe care va fi semănat apoi gazon. Pe dedesubt vor fi montate câteva ţevi de scurgere, care vor prelua eventualele lichide rezultate şi pe care  le vor transporta către staţia de epurare. Zona va fi astfel transformată într-o zonă verde, iar mirosurile urâte vor dispărea. Principalii beneficiari ai acestui proiect sunt chiar cetăţenii care locuiesc în zona de est şi nu numai“, a declarat primarul municipiului Medgidia, Marian Iordache.
Proiectul este finanţat în proporţie de 98% din fonduri europene, cu o cofinanţare de 2% de la Consiliul Judeţean Constanţa, valoarea totală ridicându-se la 8.230.436 de lei.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii