Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:09 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

158 de ani de la Unirea Principatelor Române. Constănţenii sunt aşteptaţi în Piaţa Ovidiu

ro

24 Jan, 2017 00:00 2575 Marime text
La 24 ianuarie 1859 s-a realizat Unirea Principatelor. Evenimentul s-a încheiat după ce oficialităţiile şi participanţii au încins Hora Unirii. 24 ianuarie a rămas în istoria românilor ca data la care s-a înfăptuit Unirea Principatelor Române, în anul 1859, la foarte scurt timp după numirea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei şi Ţării Româneşti.
 
Care este semnificaţia zilei de 24 ianuarie?
Unirea principatelor Moldova şi Ţara Românească a fost un proces care a început încă din 1848. Acest proces a fost bazat pe puternica apropiere culturală şi economică a principatelor române. Astfel, în anul 1848 s-a realizat uniunea vamală între cele două principate, în timpul domniilor lui Mihail Sturdza, respectiv Gheorghe Bibescu.
 
Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor în unanimitate la data de 5 ianuarie 1859, în Moldova, ca reprezentantul „Partidei Naţionale“. Ulterior, deputatul Vasile Boerescu a propus la 24 ianuarie 1859 alegerea lui Alexandru Ioan Cuza, în cadrul unei şedinţe secrete a Adunării, aceasta fiind acceptată în unanimitate. Poarta Otomană şi Austria au considerat evenimentul petrecut la 24 ianuarie 1859 o încălcare a Convenţiei de la Paris. Cu toate acestea, în textul Convenţiei din 1858 nu s-a prevăzut ca domnii aleşi în cele două Principate să fie persoane separate. Alexandru Ioan Cuza a unificat Parlamentul şi Guvernul, astfel, a realizat unirea politică în anul 1862. După înlăturarea sa de la putere în 1866, unirea a fost consolidată prin aducerea pe tron a principelui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen. Principatele Unite primesc în mod oficial numele de România abia prin Constituţia adoptată la 1 iulie 1866, deoarece pe data de 1 decembrie 1918 s-a înfăptuit Marea Unire a Transilvaniei cu România. În acest fel s-a creat actualul stat.

Unde se sărbătoreşte „Mica Unire“ la Constanţa

Anul acesta, mulţi angajaţi români se bucură de o minivacanţă în perioada 21 - 24 ianuarie, cu ocazia zilei în care se sărbătoreşte Unirea Principatelor Române, numită şi „Mica Unire“. Cu acest prilej, Instituţia Prefectului, în colaborare cu Comandamentul Flotei, invită locuitorii municipiului şi ai judeţului Constanţa să participe la ceremonia militară care se va desfăşura marţi, 24 ianuarie, la ora 11.00, în Piaţa Ovidiu.
 
„Mica Unire“ va fi sărbătorită şi de marinarii militari. Forţele Navale Române vor organiza marţi, 24 ianuarie, ceremonii militare şi religioase dedicate împlinirii a 158 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române în Constanţa, Mangalia, Tulcea şi Brăila, conform următorului program: Constanţa, ora 11.00, în Piaţa Ovidiu, iar la Mangalia, ora 10.00, la Complexul Monumental din Piaţa Republicii.
 

Citește și:
Locuitorii din Cumpăna, invitaţi la Hora Unirii
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii