Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:42 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Profesorul Gheorghe Dumitrașcu ar fi împlinit 78 de ani. A contribuit decisiv la înfiinţarea Universităţii „Ovidius” din Constanţa

ro

25 Sep, 2017 07:20 4289 Marime text
Profesorul Gheorghe Dumitraşcu, cel care a contribuit decisiv la înfiinţarea Universităţii „Ovidius” din Constanţa,  s-a născut pe 25 septembrie 1939 în satul Nisiparu, comuna Castelu și a încetat din viață pe 17 ianuarie 2017.
 
A murit la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța unde se afla internat din cauza unor probleme de sănătate care se agravaseră.
 
Gheorghe Dumitraşcu a fost o personalitate cu merite extraordinare, care a dus o viaţă închinată istoriei României.
 
În martie anul trecut, o premieră nedorită a avut loc în ședința de Consiliu Local Constanța. Propunerea ca prof. univ. dr. Gheorghe Dumitraşcu să devină cetățean de onoare al orașului nu a primit voturi suficiente, având șase voturi împotrivă, neîntrunind astfel cvorumul necesar desemnării. Cei adunați în sală special pentru acel eveniment au izbucnit în lacrimi. 

La  o lună de la trecerea în neființă a profesorului, pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local a fost introdus un proiect hotărâre, privind schimbarea denumirii străzii Dianei, situată pe raza administrativ-teritorială a municipiului Constanţa, în „strada Gheorghe Dumitraşcu“ este o reparaţie morală pe care primarul Decebal Făgădău o face, după ce, anul trecut, reputatul profesor nu a primit voturile necesare pentru a deveni cetăţean de onoare al municipiului Constanţa. Nici până în prezent strada respectivă nu a primit plăcuța cu numele profesorului Dumitrașcu.dar autoritățile susțin că demersurile au fost realizate. 
 
Despre prof. Gheorghe Dumitrașcu

Născut la 25 septembrie 1939, în satul Nisipari, comuna Castelu, Gheorghe Dumitrașcu a urmat școala primară în sat, între anii 1953-1956 cursurile Liceului teoretic Nicolae Bălcescu din Medgidia. Apoi, în perioada 1956-1961, Facultatea de istorie a Universității București. A fost cercetător științific la Institutul de istorie al Academiei, filiala Cluj, asistent și lector universitar la Institutul pedagogic din Constanța, profesor la Colegiul Mircea cel Bătrân,  muzeograf principal la Muzeul de istorie națională și arheologie Constanța. Doctorat în istorie în 1976, la Facultatea de istorie a Universității din București cu tema „Locul Partidului Țărănist Radical în istoria României, 1932-1938”.
 
De asemenea, a fost participant la revoluția română din decembrie 1989, președinte al Comisiei de învățământ, știință, cultură, presă, culte al Consiliului județean al Frontului Salvării Naționale, inițiatorul acestei organizații  în Constanța, precum şi membru fondator al FDSN, senator  FSN în primul Parlament al României, 1990-1992, președintele Grupului parlamentar român de prietenie cu Turcia, Ungaria și Bulgaria, senator FDSN-PSDR de Constanța în legislatura 1992-1996. A fost şi președinte al Comisiei de învățământ și cercetare științifică a Senatului din iunie 1994-2000.
 
Totodată, Gheorghe Dumitrașcu a fost  ferventul care a militat cu toată convingerea și autoritatea morală pentru înființarea unei  Universități la Constanța. Profesor universitar la Facultatea de istorie a Universității Ovidius a semnat peste 800 de articole de specialitate și studii, manuale, plachete de versuri, memorialistică.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii