Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:34 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Volumul „Spațiul rural dobrogean la sfârșit de secol XIX. Chestionarele Densușianu" va fi lansat joi la Biblioteca Județeană Constanța

ro

21 Feb, 2023 13:59 1240 Marime text


Joi, în data de 23 februarie 2023, Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” din Constanța va organiza, în sala „Liliana Lazia”, lansarea volumului „Spațiul rural dobrogean la sfârșit de secol XIX. Chestionarele Densușianu", semnat de regretatul istoric Gheorghe Dumitrașcu și dr. Corina-Mihaela Apostoleanu. Începerea evenimentului editorial este programat pentru ora 17:00.
 

„Cele două chestionare, aplicate de către istoricul Nicolae Densușianu în anii 1893 și 1894 pe întreg teritoriul țării, cuprind elemente de etnografie, istorie, etnologie, arheologie, lingvistică, sociologie etc. Răspunsurile difuzate, prin intermediul revizorilor școlari, atestă existența trăsăturilor caracteristice ale fiecărui ținut în parte. Dobrogea a participat, la rândul ei, cu mai multe localități rurale, la proiectul sociologic inițiat de Nicolae Densușianu.
 
Profesorul Gheorghe Dumitrașcu a fost cel care s-a aplecat cu maximă atenție asupra „Chestionarelor Densușianu" din spațiul dobrogean și a propus publicarea acestora, însoțite de comentarii. Ne facem astăzi o datorie de onoare față de memoria profesorului Gheorghe Dumitrașcu de a aduce în fața publicului volumul de față. Volumul constituie un esențial punct de plecare pentru viitoare cercetări istorice referitoare la Dobrogea, la final de secol al XIX-lea”, transmit reprezentanții Bibliotecii Județene.

 
Moderatorii vor fi: prof. univ. dr. habil. Angelo Mitchievici (directorul Bibliotecii), Ovidiu Dunăreanu (redactor-șef la revista Ex Ponto), dr. Constantin Cheramidoglu și Lavinia Dumitrașcu.
 
De asemenea, invitată specială este conf. univ. dr. Dana Trifan Enache, de la Facultatea de Arte din cadrul Universității „Ovidius” Constanța.
 

Despre Nicolae Densușianu

 
S-a născut pe 18 aprilie 1846 în comuna Densuș din Țara Hațegului, comitatul Hunedoarei, fiind al șaptelea copil al familiei Bizanțiu Pop, preot greco-catolic și al Sofiei Pop. Primele cursuri le-a urmat la „Preparandia provisorie de dascăli", școală pedagogică înființată la Hațeg de fratele lui cel mai mare, Beniamin. În 1861, Nicolae Densușianu a luat parte la festivitățile de la Sibiu, ocazionate de înființarea „Asociațiunii transilvane pentru literatura română și cultura poporului român" (ASTRA). În 1865, a intrat la „Rechtsakademie" („Academia Săsească de Drepturi") din Sibiu, iar în 1866 a debutat cu versuri în revista „Familia".
 
În 1872, a obținut diploma de avocat definitiv și, după ce s-a stabilit în Regatul României, în 1878, a devenit avocat stagiar la Baroul de Ilfov. A fost numit bibliotecar-șef și arhivar la Biblioteca Academiei Române, în 1880, iar în 1884, devine bibliotecar și translator la Biblioteca Ministerului de Război. Între anii 1884 și 1911 a fost director al Bibliotecii Militare Naționale.
 
În anii 1893 și 1895, Nicolae Densușianu lansează „Cestionariu despre tradiţiunile istorice şi anticitaţile ţeriloru locuite de români Partea 1-2 Epoca până la a. 600 d. Chr. Partea I și Partea a II-a", una dintre lucrările cele mai importante din activitatea sa științifică.
 
A murit pe 24 martie 1911.
 
Citește și:
Conferința cu titlul „Caragiale și puterea clișeului” organizată de Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța, în colaborare cu Universitatea „Ovidius” din Constanța
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii