Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:40 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IN MEMORIAM. 83 de ani de la nașterea istoricului dobrogean, prof. Gheorghe Dumitrașcu

ro

25 Sep, 2022 11:23 1775 Marime text


Se împlinesc 83 de ani de la nașterea profesorului Gheorghe Dumitrașcu.

Socotit unul dintre cei mai importanți istorici dobrogeni, a fost o personalitate care a marcat în mod relevant locurile unde s-a născut, a trăit, a muncit, a iubit și apoi s-a săvârșit din viață, inima sa mare și generoasă încetând să bată pe 17 ianuarie 2017.

A venit pe lume la 25 septembrie 1939, în satul Nisipari din comuna Castelu, locurile natale fiind nemurite într-o monografie pe care istoricul le-a dedicat-o cu nostalgie. În schimb, Profesorul și-a primit eternizarea prin faptul că numele său a fost împrumutat noii școli, precum și unei străzi din satul în care s-a născut.
 
După absolvirea Liceului teoretic „Nicolae Bălcescu“ din Medgidia, în 1956, Gheorghe Dumitrașcu a urmat cursurile Facultăţii de Istorie a Universităţii din Bucureşti. În 1976, a obţinut titlul de doctor în istorie. A fost cercetător ştiinţific la Institutul de Istorie al Academiei, filiala Cluj, lector universitar la Institutul Pedagogic din Constanţa, muzeograf principal şi şef de secţie la Muzeul de Arheologie Constanţa, profesor la Liceul „Mircea cel Bătrân” Constanţa, dar şi prof. univ. dr. la Facultatea de Istorie şi Drept a Universităţii „Ovidius” din Constanţa.

Lui Gheorghe Dumitraşcu, printre alţii, îi datorăm înfiinţarea unei universităţi în orașul de la mare, obiectiv pentru care a militat cu toată convingerea şi autoritatea morală, având credinţa că şi aici, în urbea noastră, se poate naşte o viaţă universitară, că şi aceste locuri încercate de istorie pot fi un model de cultură şi spiritualitate.

După anul 1989, Gheorghe Dumitraşcu s-a implicat în viaţa politică a României, având mai multe mandate de parlamentar. Între 1990 şi 2000 a fost senator în Parlamentul României, membru al Comisiilor de Cultură, Artă şi Mass-Media, dar şi secretar al Comisiei de Învăţământ şi Cercetare Ştiinţifică. În anul 2000 şi-a încheiat viaţa politică.

Gheorghe Dumitraşcu a făcut parte și din colegiile redacţionale ale ziarelor „Farul”, „Constanţa”, „Parlamentul”, „Flacăra lui Păunescu”, „Analele Dobrogei”, colaborând de asemenea cu multe alte publicații, unde a semnat sute de articole, rezultat al permanentelor sale căutări și neliniști, al dorinței de a aduce lumină în diverse aspecte ale culturii și civilizației dobrogene și naționale.

Orator desăvârșit, a marcat generații întregi de elevi și studenți, cărora le-a fost mentor și le-a cultivat pasiunea pentru istorie, sădind semințe ale atașamentului față de neam și de țară, față de magia acestui pământ în care avem înfipte rădăcinile. „Dobrogea este misiunea mea”, afirma adesea Profesorul, un crez în care a trăit până la sfârșit, prin tot ce a scris, a spus și a făcut.

Gheorghe Dumitrașcu a primit, post-mortem, titlul de cetăţean de onoare al judeţului Constanţa, iar Consiliul Local Municipal Constanţa a votat pentru atribuirea numelui său unei străzi din centrul vechi al municipiului Constanţa.  
De asemenea, în semn de aleasă recunoştinţă pentru istoricul tomitan și a activității sale în slujba Dobrogei, ziarul „ZIUA de Constanţa” i-a acordat, post-mortem, distincţia „Meritul dobrogean“ şi medalia „Remus Opreanu”.


Citește și: Gheorghe Dumitraşcu Ne cheamă pământul. De Ziua morţilor în satul meu dobrogean
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii