MApN Consolidarea cooperării bilaterale în domeniul apărării, în centrul discuțiilor cu delegația Departamentului Apărării al SUA
MApN: Consolidarea cooperării bilaterale în domeniul apărării, în centrul discuțiilor cu delegația Departamentului
25 Jul, 2025 15:25
ZIUA de Constanta
295
Marime text



Ministrul Apărării Naționale, Liviu-Ionuț Moșteanu, a primit vineri, 25 iulie, vizita oficială a delegației Departamentului Apărării al SUA, condusă de adjunctul asistentului secretarului american al apărării pentru politici europene și NATO, David Baker, transmite un comunicat din partea MApN.
Întrevederea a fost urmată de o sesiune extinsă de consultări, găzduită de secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Sorin-Dan Moldovan, cu participarea locțiitorului șefului Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Dragoș Iacob.
Pe agenda discuțiilor bilaterale s-au aflat teme prioritare privind Parteneriatul Strategic România–SUA, cooperarea în cadrul NATO și situația de securitate din regiunea Mării Negre. În contextul aniversării parteneriatului, ministrul apărării a subliniat că „Statele Unite ale Americii sunt un partener esențial pentru România. Cei 28 de ani de Parteneriat Strategic confirmă soliditatea unei relații bazate pe încredere, obiective comune și angajamente asumate. În actualul context regional, această cooperare este nu doar oportună, ci și absolut necesară”.
Oficialii români și americani au discutat despre rolul României ca furnizor de securitate pe flancul estic al NATO, în special în actualul context generat de războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei. A fost evidențiată contribuția activă a țării noastre la consolidarea posturii de descurajare și apărare aliate, inclusiv prin asumarea recentă a comenzii, pentru următoarele șase luni, a Grupării Operative de luptă împotriva minelor marine - MCM Black Sea. În acest cadru, partea română a reafirmat angajamentul de a continua investițiile în apărare, inclusiv prin alocarea a 5% din PIB până în 2035, obiectiv asumat la Summitul NATO de la Haga, ca parte a responsabilității strategice a României în apărarea colectivă.
De asemenea, a fost subliniată importanța dezvoltării infrastructurii militare necesare sprijinirii prezenței aliate pe teritoriul național. A fost evidențiat rolul esențial al Bazei Aeriene Mihail Kogălniceanu, care găzduiește cea mai însemnată prezență militară americană în România, și eforturile naționale pentru transformarea acesteia în cea mare bază militară de pe flancul estic al Alianței. Totodată, a fost reconfirmat rolul facilității Aegis Ashore de la Deveselu în arhitectura de protejare a spațiului aerian al NATO.
Cooperarea în domeniul instruirii și al exercițiilor comune a fost un alt punct major pe agendă, cu accent pe dezvoltarea Centrului European de Instruire F-16 de la Fetești, proiect implementat în cooperare cu partenerul american, care va consolida capacitatea României de a oferi instruire avansată la standarde NATO pentru piloții din statele aliate și partenere.
Vizita delegației conduse de adjunctul asistentului secretarului american al apărării pentru politici europene și NATO va continua sâmbătă, 26 iulie, cu deplasări la mai multe obiective militare din România, unde vor fi prezentate capabilitățile operaționale existente, proiectele de infrastructură strategică în derulare și vor fi abordate perspectivele de extindere a cooperării bilaterale în domeniul apărării.
Citește și:
Licitație MApN: Baza Logistică Navală Constanța a încheiat un contract cu o firmă din municipiu pentru Lucrări de reparaţii curente și de întreținere la construcții (DOCUMENT)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii