Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:09 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

In memoriam M.K. Atatürk „Trebuie să formăm o tânără generație liberă și deschisă” (galerie foto)

ro

11 Nov, 2014 00:00 2152 Marime text
La împlinirea a 76 de ani de la trecerea în neființă a primului președinte al Republicii Turcia, Mustafa Kemal Atatürk, la Constanța a avut loc ieri o acțiune comemorativă organizată de Consulatul General al Republicii Turcia și Uniunea Democrată Turcă din România, la Biblioteca Județeană „I.N. Roman”.

Evenimentul a fost deschis de Consulul General al Republicii Turcia la Constanța, Ali Bozçalıșkan, care a vorbit despre personalitatea marelui lider și despre importanța sa în istoria poporului turc. „Ne-am reunit astăzi aici pentru a-l comemora pe M.K. Ataturk. Aceasta nu este, însă, o zi de doliu. Din punctul meu de vedere, sunt trei obiective pentru care a luptat Atatürk: trebuie să-i învățăm pe tineri identitatea noastră națională, să-i învățăm cultura noastră națională, să știe cui aparțin și în acest context, dumneavoastră, părinți și profesori, aveți o sarcină foarte importantă. În al doilea rând trebuie să protejăm Republica, moștenirea cea mai de preț pe care ne-a lăsat-o Atatürk, iar în al treilea rând trebuie să formăm o tânără generație liberă și deschisă, abia atunci putem spune că ne-am comportat așa cum s-ar fi așteptat Atatürk de la noi și că am reușit să ne atingem obiectivele”, a spus diplomatul turc.

Printre cei care au mai luat cuvântul s-au mai numărat și muftiul Muurat Iusuf, care a subliniat faptul că lui Ataturk i se datorează traducerea Coranului – Cartea Sfântă a Islamului în limba turcă, subsecretarul de stat din cadrul Departamentului pentru Relații Interetnice, Aledin Amet, deputatul UDTTMR Varol Amet, subprefecții Ersun Anefi și Levent Accoium, dar și președintele Asociației Oamenilor de Afaceri Turci Dobrogea, Zeki Uysal. Tânărul istoric drd. Metin Omer a vorbit cu acest prilej despre „Turcii din România şi Mustafa Kemal Atatürk”, în timp ce elevii Colegiului Naţional „Kemal Atatürk” din Medgidia au evocat prin cântece și poezii momente din viaţa marelui lider militar. Programul artistic a fost completat de corul Mehtap al UDTR, coordonat de Accoium Durie şi dirijat de Yilmaz Türkoğlu, care a interpretat câteva dintre cântecele îndrăgite de Kemal Atatürk.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii