Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:50 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ACN a făcut public raportul de activitate. Vezi achiziţiile şi proiectele companiei din anul 2013!

ro

19 May, 2014 00:00 1802 Marime text
În Monitorul Oficial al României, a fost publicat raportul de activitate pentru anul 2013 al Companiei Naţionale Administraţia Canalelor Navigabile SA (CN ACN SA). Compania este administraţie portuară şi de căi navigabile interioare şi îndeplineşte funcţia de autoritate portuară şi de căi navigabile pentru canalele Dunăre-Marea Neagră şi Poarta Albă-Midia Năvodari şi pentru cele patru porturi aferente acestora. Obiectivul general al CN ACN SA este reprezentat de administrarea eficientă a celor două canale navigabile, cu scopul dezvoltării durabile a traficului de mărfuri şi menţinerii funcţiunilor canalelor navigabile, în condiţiile respectării acquis-ului comunitar.
În anul 2013, Compania Naţională Administraţia Canalelor Navigabile a atribuit 108 contracte de achiziţie pubică, în valoare totală de 736.270.860,45 lei, fără TVA. Astfel, au fost încheiate 70 de contracte de servicii, în valoare de 8.971.229,99 lei, 11 contracte de lucrări în valoare de 724.636.986,55 lei, 27 de contracte de furnizare, în valoare de 2 662.643,91 lei, şi 88 de contracte de achiziţie publică, în valoare de 2.720.255,44 lei. Acestea au fost atribuite atât prin achiziţie directă, cât şi prin alte proceduri: licitaţie deschisă, licitaţie electronică, cerere de oferte, negociere faţă de publicarea prealabilă, anunţ de participare sau prin procedură specială.
Obiectivele Serviciului Achiziţii se referă la organizarea procedurilor pentru atribuirea contractelor de achiziţii publice privind mentenanţa canalelor navigabile şi modernizarea, reabilitarea şi dezvoltarea canalelor navigabile.

Serviciul de pregătire şi derulare de proiecte are ca principal obiect de activitate gestionarea asistenţei financiare nerambursabile de la Uniunea Europeană, prin intermediul fondurilor structurale şi de coeziune. Finanţarea proiectelor şi lucrărilor din alte surse decât sursele proprii ale companiei reprezintă o măsură de eficientizare a activităţii de dezvoltare.
Dintre proiectele finanţate din POS-transport, sunt în implementare trei proiecte distincte.
Primul dintre acestea se referă la Front de aşteptare pentru desfacere-refacere convoaie la confluenţa canalelor navigabile Dunăre - Marea Neagră şi Poarta Albă - Midia Năvodari, care are ca obiectiv acostarea în condiţii de siguranţă a convoaielor de barje, la confluenţa canalelor amintite, prin execuţia unui front de aşteptare, cu o lungime de 300 ml, amplasat pe malul stâng al canalului Dunăre - Marea Neagră. Proiectul a început la data de 2 aprilie 2012, având ca dată estimată de finalizare luna aprilie a anului 2014. Valoarea totală a contractului a fost de 13.758.038 lei, din care 9.429.305,11 lei au fost decontaţi.
Al doilea proiect în implementare prevede „Modernizarea sistemului de gospodărie calitativă a apei din canalele navigabile prin montarea de staţii automate de monitorizare a calităţi apei” şi are ca obiectiv principal reducerea impactului asupra mediului datorat exploatării navelor aflate în tranzit pe canalele navigabile interioare, în conformitate cu condiţiile impuse de reglementările europene privind condiţiile de descărcare în mediul acvatic a apelor uzate. Derularea proiectului a început pe 10 septembrie 2012, fiind încheiat în aprilie 2014. Valoarea acestui contract s-a ridicat la 20.896.298  lei, iar 18.885.999,80 lei au fost decontaţi.
Al treilea proiect prevede faza 1 de modernizare de ecluze-echipamente şi instalaţii. Acesta vizează modernizarea şi reabilitarea echipamentelor şi instalaţiilor pe canalele Dunăre - Marea Neagră şi Poarta Albă - Midia Năvodari pentru garantarea unei bune conexiuni între Portul Constanţa şi Dunăre. Prima fază a proiectului a avut ordin de începere în data de 27 septembrie 2013, iar data estimată a finalizării este prevăzută în decembrie 2015. Pentru acest proiect au fost decontaţi 60.700.770,40 lei din valoarea totală a contractului de 427.016.464 lei.
În raportul de activitate al societăţii figurează trei proiecte finalizate în anul 2013. Primul proiect, „Sistem de management al traficului de nave pe Canalul Dunăre - Marea Neagră şi de informare asupra transportului pe căi navigabile interioare Ro-RIS - A.C.N”, a constat în implementarea unui sistem avansat de management al traficului de nave complet armonizat cu directiva RIS şi documentele acesteia. Proiectul s-a derulat pe o perioadă de 24 de luni şi a avut o valoare de 18.994.992 lei, din care 4.840,34 lei au fost decontaţi.
Cel de-al doilea proiect finalizat se referă la „Modernizarea sistemului de navigaţie pe Canalul Dunăre - Marea Neagră” şi a vizat modernizarea sistemului de semnalizări de navigaţie aliniindu-l la standardele internaţionale, în conformitate cu cerinţele şi reglementările în domeniu. Proiectul în valoare totală de 17.856.214 de lei s-a desfăşurat pe parcursul a 18 luni. Pentru acesta au fost decontaţi 55,32 de lei din suma totală.
Al treilea proiect, „Modernizarea sistemului de navigaţie pe Canalul Poarta Albă - Midia Năvodari”, a prevăzut asigurarea navigaţiei în condiţii de siguranţă pe canalul Poarta Albă - Midia Năvodari prin implementarea unui sistem de semnalizări cu echipamente la nivelul standardelor internaţionale în acord cu reglementările în vigoare în domeniu. Durata proiectului a fost de 18 luni, iar valoarea totală de 12.704.424 lei, din care 135,92 au fost decontaţi.
Proiectul referitor la „Reabilitarea sistemului de colectare a apelor de suprafaţă şi protecţia eroziunii taluzelor pe CDMN şi CPAMN, precum şi protecţia împotriva căderii izolate a pietrelor la Cernavodă” a fost depus în luna septembrie a anului 2013. Obiectivul general al proiectului este menţinerea stabilităţii malurilor canalelor navigabile Dunăre - Marea Neagră şi Poarta Albă - Midia Năvodari în vederea asigurării condiţiilor de navigaţie a navelor şi convoaielor aflate în tranzit pe canale, iar valoarea la care a fost estimat proiectul este de 79.429.933 lei.

De asemenea, în anul 2013 s-a mai derulat şi proiectul finanţat din programul de cooperare transnaţională sud-estul Europei, „Network of Danube Waterway Administrations - data &user orientation (NEWADA duo)”. Acesta se desfăşoară în perioada octombrie 2012 - septembrie 2014 şi vizează realizarea unui nivel comun de servicii în managementul căilor navigabile de-a lungul Dunării. Valoarea contractului este de 184.750 euro, din care 32.796,89 euro, decontaţi.
Tot în anul 2013, în cadrul „POS-Transport-Axa 4 (Asistenţă tehnică)”, Serviciul Pregătire şi Derulare Proiecte a gestionat implementarea a întreprins demersurile pentru participarea la sesiunile de instruire a 32 de angajaţi ai companiei, pe domenii specifice, prin proiectul „Dezvoltarea abilităţilor angajaţilor implicaţi în absorbţia fondurilor europene aferente AM POST şi beneficiarilor acestuia prin instruire”.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii