Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:51 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

PROGNOZA METEO - 23 ianuarie 2010

ro

23 Jan, 2010 13:17 2819 Marime text

f_cta_m.jpgSâmbătă temperaturile maxime vor fi cuprinse între minus 16 grade în Moldova şi în estul Transilvaniei pânã la 0 -1 grad în Banat şi Crişana. În regiunile din sudul şi sud-estul ţãrii, izolat va ninge slab iar vântul va spulbera zãpada. La Bucureşti ziua va începe cu ger. Peste zi, temperatura este de numai minus 9- minus 8 grade. Sunt condiţii ca trecător să ningă uşor. Presiunea atmosferică este de 763 mmHg şi continuă să crească.

La munte se anunţă vreme frumoasă în acest weekend. Doar izolat sunt fulguieli în masivele sud-vestice iar temperaturile sunt scăzute atât noaptea cât şi ziua. Maximele nu trec de minus 16 grade la Toaca Cehalului, minus 11 la Predeal şi minus 9 la Semenic; doar la Stâna de Vale, în Apuseni, masa rece nu se instalează încă pe deplin si peste zi înregistrăm valori spre minus 4 grade. Stratul de zăpadă este destul de generos, 37 de cm la Sinaia 1500, 30 la Păltiniş şi 16 la Semenic.

În vestul şi nord-vestul ţării valorile temperaturii aerului se menţin apropiate de cele normale pentru ultima decadă a lui ianuarie. Sunt 0 grade la Timişoara, minus 1 la Arad şi minus 3 la Baia Mare. În centru însă, e ceva mai rece. Maxima zilei nu trece de minus 5 grade la Cluj şi minus 9 la Braşov, iar la Miercurea Ciuc sunt cel mult minus 15. Cerul este însă variabil, iar vântul slab aşa că aspectul vremii este destul de plăcut.

În regiunile sudice însă sunt înnnnorări şi pe arii restrânse ninge slab. Doar minus 8 grade se înregistrează la Craiova, Alexandria şi Giurgiu şi minus 10 la Călăraşi. În plus, în Bărăgan vântul are intensificări, ceea ce accentuează senzatia de frig.

Nici în Dobrogea mercurul nu se ridică în termometre peste minus 8 grade la Constanţa şi minus 10 la Tulcea şi Cernavoda, iar cerul este noros şi ninge destul de slab, dar viscolit, căci vântul atinge 70...75 de km/h la rafală, după cum anunţă şi atenţionarea meteorologica de cod galben.

În Moldova regimul termic este deosebit de sever, minus 16 grade cel mult sunt la Suceava, minus 15 la Botoşani şi Iaşi, şi nici în sudul regiunii, la Galaţi şi Focşani, nu se depăşesc minus 12 grade.

Duminică gerul muşcă din plin şi peste zi, când maximele sunt între minus 18 şi minus 14 grade în Moldova şi estul Transilvaniei. Până şi în Dobrogea nu sunt mai mult de minus 12 grade şi minus 10....minus 9 în Muntenia şi Oltenia. Doar în vest valorile sunt mai apropiate de normele ultimei decade din ianuarie, minus 2 grade. Totuşi vremea este plăcută ca aspect în zonele de relief mai înalt unde sorele este destul de generos. La câmpie însă ceaţa persistă şi peste zi.

Luni maximele sunt foarte scăzute atât în nord-estul ţării, din nou minus 18...minus 16 grade în nordul Moldovei, cât şi în regiunile sudice, unde se înregistrează doar spre minus 10...minus 8 grade la amiază. În vest sunt minus 4 grade, maxima zilei la Timişoara. Mai fulguieşte trecător doar pe arii restrânse.

În Europa anticiclonul de origine siberiană continuă se extindă peste întreaga jumătate estică a continentului şi aduce aer continental polar, deosebit de rece. Ca urmare, regimul termic este foarte sever atât la Moscova, unde maxima temperaturii aerului nu depaseste astazi minus 18 grade şi ninge slab, dar şi la Varşovia, unde se înregistează cel mult minus 14, cu ceaţă mai ales în zori. În schimb în nord, la Oslo, sunt minus 2 grade. Peste vestul continentului pătrunde aer oceanic, aducând ploi şi temperaturi pozitive: 6 grade la Londra şi Paris. Dar mare parte din Europa central estică, inclusiv în spaţiul geografic românesc, este sub incidenţa codurilor galbene şi portocalii pentru temperaturi exterme, corelate local şi cu intensificări ale vântului, iar în Peninsula Balcanică precipitaţiile sunt mixte. Doar în sudul Europei încă sunt temperaturi ridicate, 9 grade se înregistrează la Atena, 12 la Roma şi 10 la Madrid.

Italia are vreme mai însorită, abia dacă mai întârzie câţiva nori pe cer în Sicilia şi în sudul cizmei. Iar temperaturile ating 13 grade la Cagliari, 11 la Napoli şi Palermo, dar numai 5 spre nord, la Bologna şi Milano.

Sursa: www.realitatea.net

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii