Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:34 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Elena Udrea pe Facebook, despre Cazino O clădire de patrimoniu cu care constănțenii se pot mândri!

ro

09 Oct, 2011 14:05 749 Marime text

Ministrul dezvoltării Regionale şi turismului, elena Udrea, a scris pe contul său de Facebook despre Cazinoul din Constanţa:

Proiectul privind Cazinoul din Constanța are în vedere consolidarea și reastaurarea acestei clădiri de patrimoniu aflată într-o stare avansată de degradare.

Cazinoul din Constanţa este o clădire istorică fiind unul dintre cele mai reprezentative simboluri ale oraşului. Este un important punct de reper istoric pentru locuitorii oraşului dar şi pentru turiştii veniţi pe litoralul românesc.

În zona în care se află astăzi cazinoul, mai fusese, între 1880-1902, o construcţie de lemn, loc pentru spectacole de teatru, baluri şi diverse alte evenimente. Construcţia unui edificiu cu funcţii asemănătoare marilor cazinouri europene a început anul 1904. Edificiul constănţean a fost terminat în anul 1910 şi inaugurat în anul 1912, ocazie cu care s-au făcut şi ultimele retuşuri.

În anul 1937 au fost efectuate lucrări de restaurare şi modernizare ale Cazinoului, iar în timpul celui de-al doilea război mondial a fost transformat în spital. În perioada regimului comunist acesta a fost transformat în restaurant, ulterior a fost restaurant, iar în anul 2000 a trecut în administrarea Primăriei Constanţa.

Clădirea neglijată ani de zile de autorităţi, se găseşte în prezent într-o stare avansată de degradare, necesitând lucrări de consolidare şi restaurare. Structura de rezistenţă prezintă degradări semnificative mai ales în zona subsolului. Prezintă, de asemenea, o foarte puternică deteriorare a elementelor de arhitectură.

Adoptarea proiectului de hotărâre a Guvernului privind transmiterea imobilului - teren şi construcţie - "Cazino Constanţa", aparţinând domeniului privat al Municipiului Constanţa, din administrarea Consiliului Local al Municipiului Constanţa în administrarea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului constituie o măsură de salvare a unuia dintre cele mai importante monumente istorice din România.

În urma realizării lucrărilor de consolidare şi restaurare, cazinoul, această clădire care s-a integrat istoriei, va deveni un veritabil centru de divertisment de anvergură internaţională, îşi va recăpăta menirea de loc unde se poate juca sau organiza evenimente fastuoase şi atractive, de interes pentru locuitorii Constanţei şi pentru turiştii veniţi pe litoralul românesc. Cazinoul va deveni un obiectiv turistic şi cultural major care va putea găzdui conferinţe, simpozioane şi reuniuni naţionale şi internaţionale.

Predarea - preluarea imobilului se face pe bază de protocol încheiat între Consiliului Local al Municipiului Constanţa şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului.

Imobilul se transmite de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului în folosinţă gratuită, potrivit legii, Companiei Naţionale de Investiţii "C.N.I." - S.A., pe întreaga durată a realizării obiectivului de investiţie "Consolidare şi restaurare Cazino Constanţa".

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, respectiv Compania Naţională de Investiţii "C.N.I." - S.A, vor proteja şi vor păstra regimul de monument istoric al imobilului, conform Anexei nr. 1 la Ordinul ministrului culturii şi cultelor nr. 2314/2004 privind aprobarea Listei monumentelor istorice, actualizată, şi a Listei monumentelor istorice dispărute, cu modificările ulterioare, pe toată durata administrării şi, respectiv folosinţei gratuite a imobilului.

Finanţarea obiectivului de investiţie "Consolidare şi restaurare Cazino Constanţa" se face de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie, precum şi din alte surse de finanţare legal constituite.

Indicatorii tehnico - economici ai obiectivului de investiţie "Consolidare şi restaurare Cazino Constanţa" se aprobă conform legislaţiei în vigoare.

După efectuarea recepţiei la terminarea lucrărilor de către Compania Naţională de Investiţii "C.N.I." - S.A, imobilul consolidat şi restaurat se predă pe bază de protocol Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului.

Imobilul consolidat şi restaurat trece în administrarea Consiliului Local al Municipiului Constanţa, fiind predat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului pe bază de protocol.

La finalul acestui proiect, Cazinoul din Constanța va reintra în circuitul turistic al orașului, putând deveni un obiectiv cultural major. O clădire de patrimoniu cu care constănțenii se pot mândri!

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii