Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:56 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sosea de centura intre Limanu si Hagieni

ro

03 Jul, 2009 01:59 6384 Marime text
dreapta_sus_nicolae_iustin_urdea.jpgAutoritatea locală din Limanu lucrează la un proiect în valoare de opt milioane de euro. 

Primarul Nicolae Urdea intenţionează ca prin acest proiect să construiască un drum de ocolire, care să treacă pe lângă punctul de trecere a frontierei Vama Veche, pe la intersecţia comunicaţiilor către Limanu, 2 Mai, Mangalia şi să ducă la Hagieni.

Potrivit reprezentanţilor primăriei, investiţia include refacerea părţii carosabile de la intersecţia menţionată şi până la Hagieni, asfaltarea drumului până la Hagieni şi până la punctul de trecere a frontierei Vama Veche, dar şi asfaltarea străzilor din Limanu şi 2 Mai, perpendiculare pe această centură. Prin acest proiect se intenţionează includerea în circuitul turistic a zonei Hagieni şi a celorlalte zone de interes pentru vizitatori. Astfel, va fi facilitat accesul turiştilor la Rezervaţia Hagieni. Pădurea Hagieni reprezintă una dintre cele mai valoroase piese ale patrimoniului natural dobrogean.

Proiectul va fi depus spre finanţare până la sfârşitul lunii. Dacă va fi declarat eligibil, toate aceste investiţii vor fi asigurate din bani europeni accesaţi prin Măsura 322 din cadrul Planului Naţional pentru Dezvoltare Rurală.

pista_de_biciclete_material_limanu.jpgPista pentru biciclete traversează faleza în proporţie de 70% 

În paralel cu restul proiectelor se lucrează la schimbarea amplasamentului pistei pentru biciclete. Conform planului iniţial, pista trebuia să tranziteze faleza, însă din cauza riscului de prăbuşire a coastei s-a revenit asupra proiectului. Astfel, noul traseu al pistei se va derula în paralel cu drumul naţional şi va ajunge până în 2 Mai şi până la frontiera cu Bulgaria. Conform proiectului cu finanţare europeană, pista pentru biciclişti are o lăţime de doi metri, iar aleea pietonală, de 1,5 metri, benzile fiind despărţite de un scuar cu flori. Valoarea totală a investiţiei de pe teritoriul comunei Limanu este de 500.000 euro, din care 10% reprezintă partea de co-finanţare asigurată de autoritatea locală. Potrivit reprezentanţilor Primăriei Limanu, chiar dacă traseul a fost schimbat, nu sunt cheltuieli suplimentare. Totuşi, 70% din lungimea totală a pistei trece de-a lungul coastei, aşa cum fusese plănuit iniţial.

Din cauza pericolului de prăbuşire a falezei pe unele porţiuni, a fost modificat şi proiectul privind managementul deşeurilor. Altfel spus au fost mutate de pe faleză containerele pentru gunoi, dintre 2 Mai şi Vama Veche. Prin intermediul proiectului, au fost achiziţionate 1.930 de pubele, 333 de containere, o autogunoieră şi se realizează peste 30 de platforme pentru deşeuri. Platformele care trebuiau construite pe faleză vor fi construite pe digul dintre port şi 2 Mai. Investiţia acestui proiect este de 480.000 euro.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Ginu 20 Nov, 2009 07:52 Eugen, ar trebui ca toti proprietarii afectati sa faca o reclamatie la organizatia UE de unde s-au luat fondurile pentru proiectul asta. Iniainte de a demara proiectul, acceptul tuturor proprietarilor de terenuri era obligatoriu de obtinut de catre primarie.
  • Georgescu Eugen 19 Aug, 2009 11:49 Vecinii terenului nostru ne-au informat ca este/va fi o sosea construita ce va trece prin terenul nostru in Com. Limanu deoarece trece si prin al dumnealor. Primaria Limanu cu care am comunicat ultima data in Iunie 2009 nu ne-a informat de aceasta. Ar fi considerata tulburare de posesie orice lucrare efectuata pe terenul nostru daca nu va fi avizul nostru corespunzator. Primaria sa informeze proprietaii afectati asupra acestui subiect si a procedurii de expropriere.
  • vamaiotu 13 Jul, 2009 08:33 hai d-ule sa lasam comentariile si sa ne uitam citi bani siau tras edilii locali din toate constructiile (piste de biciclete in vama ? canalizare ?etc...)de ce nu se spune cite dosare are primaru ?si vicele si consilierii .a fost vorba ca nu se va ridica nici un chiosc pe linga pista si au aparut ca ciupercile toti consilierii de ce nu se verifica va spun eu ca siau luat paminturi multe care costa o avere lea dat primaru sa le astupe gurile la toti
  • Ginu 05 Jul, 2009 02:38 Pe ce teren vrea sa faca primaria pista de bicicleta paralela cu drumul national? Acolo este proprietate privata, si primaria trebuie sa obtina autorizatie de la proprietari si sa dea despagubiri.