Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:18 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Limitatoare de viteză pentru protejarea caselor din Saraiu

ro

17 Sep, 2010 02:38 2271 Marime text
Saraiu_Vasile_Bajan_primar.jpgTIR-urile care circulă pe DJ 225, ce traversează localitatea, pun în pericol locuinţele sătenilor, şi aşa şubrezite de inundaţii

Primăria din Saraiu montează limitatoare de viteză din cauciuc pe drumul judeţean care traversează comuna.

Primarul comunei Saraiu, Vasile Băjan, ne-a declarat că obstacolele sunt necesare pentru ca şoferii TIR-urilor care circulă pe DJ 225, ce traversează localitatea, să încetinească. Cinci astfel de limitatoare de viteză vor fi montate în localitatea Dulgheru şi trei în Saraiu. „Casele din comuna noastră au avut de suferit foarte mult la inundaţii, fiind şi aşa şubrezite de apă, iar acum pot fi puse în pericol de trepidaţiile provocate de aceste TIR-uri care trec cu viteză, mai ales că multe dintre locuinţe sunt vechi, având temelia din piatră suprapusă - aşa cum se construiau cu ani în urmă", ne-a declarat primarul Vasile Băjan.

Edilul din Saraiu este nemulţumit de faptul că birocraţia împiedică un investitor să deschidă o carieră în zona fostei localităţi Albina. „De doi ani se chinuieşte să obţină avizele necesare, dar văd că sunt foarte dificil de obţinut", a precizat primarul. Potrivit lui Vasile Băjan, autoritatea locală va avea de câştigat de pe urma acestei asocieri în participaţiune. „Am negociat să ni se dea 1,5% din profitul anual. Vom avea în permanenţă un reprezentant al Primăriei Saraiu la cântar, astfel că vom şti exact cât produce anual acest investitor", a subliniat primarul.

Eolienele comunei, racordate la sistemul naţional de electricitate

Cât despre eolienele proprii ale comunei, Vasile Băjan a precizat că acestea au ajuns deja la Bucureşti, urmând să fie transportate la Saraiu. Cele trei turbine au fost oferite de o companie franceză care va dezvolta pe teritoriul comunei un parc eolian. Centralele au o capacitate de 1,6 kW, 5 kW, respectiv 10 kW şi vor deservi consumul public. Ele vor fi amplasate pe deal, mai sus de cartierul locuinţelor pentru sinistraţi. Potrivit edilului, comuna Saraiu deţine o suprafaţă de nu mai puţin de 11.000 ha propice producerii de energie eoliană. „În perioada următoare, vom face demersurile necesare pentru racordarea celor trei turbine eoliene la sistemul naţional de alimentare cu energie electrică", a subliniat primarul comunei Saraiu.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii