Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:25 20 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Agentia SAPARD primeste dosarele investitorilor privati din agricultura

ro

21 Jan, 2005 00:00 551 Marime text

Bani europeni pentru agricultorii autohtoni

Incepand cu luna decembrie a anului trecut, Agentia Regionala SAPARD 2 Sud-Est trece la aplicarea Masurii 3,1 - "Investitii in exploatatii agricole", program ce are ca beneficiari societatile din sectorul privat. Insa nu oricine poate obtine finantari SAPARD, conditiile ce trebuie indeplinite fiind deosebit de stricte.Dupa ce in judetul Constanta, Agentia a realizat Masura 2,1, ce se adresa institutiilor publice si viza dezvoltarea si imbunatatirea infrastructurii rurale, ultima luna a acestui an reprezinta demararea Masurii 3,1, ai carei beneficiari vor fi producatorii agricoli individuali, asociatiile agricole familiale, societatile agricole private/asociatiile agricole cu personalitate juridica, prevazute de Legea nr. 36/1991 privind societatile agricole si alte forme de asociere in agricultura, precum si societatile comerciale agricole cu capital integral privat constituite in baza Legii nr. 31/1990 si a Legii nr. 15/1990.

Beneficiarul contribuie la finantare

Spre deosebire de programul dezvoltat anterior, rezervat beneficiarilor publici (consiliile comunale si asociatiile cu statut juridic intre consiliile locale ale comunelor), ce prevedea finantarea 100% din fonduri SAPARD a proiectelor, acestea nefiind generatoare de venit, beneficiarii privati vor suporta intre 50 si 70 de procente din valoarea proiectului. Finantarea va fi acordata numai dupa ce dosarele de achizitii servicii, bunuri sau lucrari vor fi declarate "in regula" de Biroul Regional de Implementare a Programului SAPARD (BRIPS).Cofinantarea din fonduri publice in cadrul Programului SAPARD se acorda pentru toate contractele de achizitii, lucrari, bunuri si servicii, incheiate de beneficiarii Programului, care indeplinesc urmatoarele conditii: obiectul unui contract de achizitii sa fie inclus in cererea de finantare in baza careia a fost atribuit contractul de finantare; costurile eligibile ale oricaror servicii, bunuri si lucrari, mai mari de echivalentul in lei a 10.000 euro sunt eligibile daca beneficiarii privati au obtinut oferte conforme de la cel putin trei furnizori; costurile care valoreaza mai putin de echivalentul in lei a 10.000 euro sunt eligibile daca beneficiarii privati au obtinut o oferta conforma de la un singur furnizor; ofertele conforme reprezinta oferte comparabile, care raspund in cea mai mare parte cerintelor din cererile de oferta si sunt transmise de entitati economice reale, verificabile de catre expertii evaluatori; obiectul contractului de achizitii trebuie sa corespunda cerintelor Programului SAPARD in ceea ce priveste originea si parametrii de performanta-productivitate prevazuti in documentatia tehnica si financiara a proiectului.Derularea efectiva si platile contractelor de achizitii nu vor putea avea loc decat dupa data semnarii contractului de finantare cu Agentia SAPARD, cu exceptia cheltuielilor de consultanta si de proiectare, care reprezinta 12% din valoarea totala a proiectului.

Firmele insolvabile, in lichidare sau faliment nu pot depune proiecte

Nu toate societatile carora li se adreseaza Masura 3,1 pot beneficia de cofinantarea SAPARD. Pentru a evita ca banii proveniti din fonduri europene si de la bugetul de stat sa intre pe maini... necurate, Agentia a exclus din start persoanele fizice sau juridice care sunt insolvabile ori in stare de faliment sau lichidare, cele care au afacerile administrate de un judecator sindic, sunt in incetare de plati ori au suspendate activitatile de afaceri.Totodata, nu pot participa la "competitia de ofertare" producatorii, asociatiile agricole sau societatile care nu si-au platit taxele si impozitele catre stat ori au datorii la bugetul asigurarilor sociale. Agentia nu va primi nici proiectele celor care au fost declarati vinovati de o infractiune privind conduita profesionala printr-o sentinta judecatoreasca definitiva si irevocabila.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii