Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:08 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Va fi reabilitat Muzeul de Istorie si Arheologie

ro

26 Mar, 2010 02:45 1347 Marime text
proiect_razvan_murgeanu_nicusor_constantinescu.jpgConstantinescu: „Prin această finanţare s-a dat startul reabilitării zonei peninsulare"

Ieri, autorităţile locale, în prezenţa secretarului de stat din Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Răzvan Murgeanu, au semnat proiectul de finanţare pentru realizarea lucrărilor de consolidare a clădirii Muzeului de Istorie şi Arheologie Constanţa a cărui valoare se ridică la 2,5 milioane de euro. Din această sumă contribuţia autorităţilor judeţene ajunge la 57.466,95 de euro.

Chiar dacă zona Peninsulară este într-un continuu proces de reabilitare de mulţi, mulţi ani, fiind departe de finalizare, ieri s-a dat startul concret al refacerii unuia dintre cele mai importante clădiri din zonă. „Suntem criticaţi că nu se reuşeşte reabilitarea zonei peninsulare. Semnarea proiectului de azi este un pas important, acesta este semnalul de început, dăm startul reabilitării zonei peninsulare", a susţinut preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, la începutul întâlnirii de ieri.

După aproape şase ani de când autorităţile împreună cu conducerea Muzeului de Arheologie încearcă să găsească fonduri pentru salvarea uneia dintre clădirile emblematice a Constanţei, într-un final, prin Programul Operaţional Regional POR 2007 - 2013, Axa prioritară 5, s-au găsit cele 2.504.522,15 euro necesari consolidării acestuia. Sevil Sumanariu, director executiv în cadrul CJC, cea care s-a preocupat de acest proiect, susţine că după efectuarea expertizei tehnice s-a constatat că respectiva clădire care găzduieşte Muzeul de Istorie şi Arheologie prezintă un risc seismic I şi are nevoie de consolidare urgentă. Practic, lucrările de consolidare vizează introducerea unor structuri de beton armat pe toată înălţimea clădirii, de 35 de metri. De asemenea, este nevoie şi de realizarea unui planşeu general de beton armat peste mansardă, pentru că în timpul cutremurului din 1977, aceasta a fost avariată. Suprafaţa totală care urmează să fie consolidată este de 7.060 de metri pătraţi.

Valoarea totală a bugetului se ridică la 2.504,522,15 euro din care contribuţia beneficiarului - CJC este de 57.466,95 de euro, asistenţa financiară nerambursabilă - 1.971,234,23 de euro.

„Mai avem un proiect de reabilitare interioară a Muzeului realizat în parteneriat România - Grecia, care se află la acest moment în faza de evaluare la Ministerul de Finanţe", a mai adăugat şeful CJC.

„Muzeul copilăriei mele"

La semnarea proiectului de finanţare a fost prezent şi secretarul de stat în MDRT, Răzvan Murgeanu, care a precizat că proiectul de reabilitare nu este singurul din judeţul Constanţa care urmează să fie finanţat. „Muzeul de istorie de la Constanţa este muzeul copilăriei mele, mereu eram dus în vacanţe să-l vizitez. (...) Urmează şi alte proiecte pe care le vom finanţa, pe axa de turism în special, porturi de agrement de exemplu", a precizat secretarul de stat.

Până la punerea în practică a celorlalte proiecte, mai întâi trebuie să se organizeze o licitaţie pentru predarea contractului de 2,5 milioane de euro. Cât despre data la care se vor începe efectiv lucrările, preşedintele CJC a precizat că mai întâi trebuie publicată licitaţia în SEAP, ulterior trebuie organizată licitaţia. „Sperăm că nu se va contesta licitaţia, cum se întâmplă de obicei şi vom reuşi să ne încadrăm în termenul de 19 luni, prevăzut pentru finalizarea consolidării", a mai adăugat Constantinescu.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii