Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:58 20 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Trai neneacă. Pentru salariaţii CJC, anul nou cu bucurie Conform Contractului Colectiv de Muncă - sporuri, îndemnizaţii, prime

ro

06 Jan, 2013 22:41 2139 Marime text
Premierul Victor Ponta a declarat, recent că Guvernul va reanaliza sporurile din toate ministerele şi companiile de stat şi va revizui sistemul de salarizare public. Astfel, cei care luat o mulţime de sporuri acum vor rămâne fără o parte din beneficii. „Facem un pic de echilibru în aşa fel încât între venitul cel mai mic într-o instituţie şi venitul cel mai mare să nu mai fie cum e acum, diferenţă de la 1 la 10, vreau să fie de la 1 la 3 sau la 4 (...) Găsim o soluţie de salarizare corectă", a spus Ponta.

Cu toate acestea, intențiile lui Ponta se pare că nu vor fi aplicate și la Consiliul Județean Constanța, unde angajații vor beneficia în 2013 de o serie de sporuri, indemnizații, bilete de tratament și haine. Iată ce prevede acest contract colectiv de muncă - aplicabil de la 1 ianuarie până pe 31 decembrie 2013 - și ce beneficii au angajații din cadrul aparatului de specialitate al CJC. Astfel, contravaloarea echipamentului de protecție necesar atât pentru sezonul recent, cât și pentru perioada de vară pentru portari, instalatori, femei de serviciu, persoana care își desfășoară activitatea utilizând PC și alți muncitori de deservire va fi suportată integral de către angajator. De asemenea, angajatorul va organiza o dată pe an examinarea medicală a angajaților, în scopul de a constata dacă sunt apți pentru desfășurarea activității în posturile pe care ar urma să le ocupe. Examinarea medicală este gratuită, iar cheltuielile ocazionate de examinare se vor suporta integral de către CJC. Și sărbătorile vor fi îmbelșugate pentru angajații CJC, pentru care vor fi organizate Pomul de Crăciun, 8 Martie, 1 Decembrie, Mielul de Paște și câte ceva de 1 Iunie. Angajații și membrii familiilor vor beneficia de bilete de tratament și odihnă în stațiuni balneoclimaterice și turistice prin sindicat. Beneficiarii biletelor de tratament și odihnă distribuite de sindicat au dreptul la o reducere a costului biletelor de până la 50%. Pentru munca prestată în condițiile prevăzute de lege și în contractul colectiv de muncă, fiecare angajat are dreptul la un salariu de bază stabilit prin dispoziția președintelui CJC sau la încheierea contractului individual de muncă, care se compune dintr-o parte fixă și alte adaosuri la salariile de bază conform prevederilor legale.

Bani pentru masa de prânz, premii și recompense

Potrivit Contractului colectiv de muncă, funcționarii publici și personalul contractual vor beneficia de premii, stimulente și recompense din fonduri constituite în condiții legii. Salariile de bază pentru personalul de coordonare sunt cele corespunzătoare funcției de execuție la care se adaugă o indemnizație de conducere care face parte din salariul de bază. Nu în ultimul rând, pentru acoperirea unei părți din masa de prânz angajații vor primi 12 lei neimpozabili pentru fiecare zi lucrătoare. Personalul angajat din cadrul CJC beneficiază de drepturi constând în sporuri, alocații și indemnizații: pentru orele suplimentare lucrate peste programul normal de muncă, în zilele de sărbători legale, pentru vechime în muncă, pentru lucrul în timpul nopții. Pentru lucrul în condiții vătămătoare determinate de acțiunea câmpurilor electromagnetice de radiofrecvență se acordă un spor lunar de 10% calculat la salariul de bază. Anjagații CJC mai primesc un spor de stabilitate și securitate în muncă, care se acordă lunar, în procent de 15% calculat la salariul de bază.

Îmbrăcămintea asigurată de CJC. Pentru unii

Potrivit Contractului colectiv de muncă, pentru anumite categorii de personal cu atribuții de a reprezenta CJC în relațiile cu terții se poate acorda lunar o alocație de reprezentare pentru acoperirea și a unei părți din cheltuielile cu îmbrăcămintea în cuantum de 20%, calculată la salariul de bază. Funcționarii publici care posedă titlul de „doctor" beneficiază de un spor pentru titlul științific de 15% din salariul de bază. Angajații, pe lângă indemnizația de concediu, vor beneficia și de o indemnizație de vacanță egală cu un venit din luna plecării în concediu. Personalul din cadrul CJC beneficiază pentru sărbătorile de Paști și Crăciun de o sumă de bani cu titlul de alocație de sărbători, în cuantum de un venit mediu realizat pe unitate. Salariați CJC care au domiciliul în altă localitate beneficiază și de decontarea cheltuielilor de transport. Pentru activitatea desfășurată, personalul angajat din cadrul CJC beneficiază la sfârșitul anului calendaristic de un premiu anual egal cu venitul mediu lunar realizat pe unitate. Nu în ultimul rând, angajații trimiși în delegație în țară vor beneficia de decontarea cheltuielilor de transport și a costului cazării, dar și de diurnă.

Cadouri cu ocazia căsătoriei sau a nașterii unui copil

Angajații CJC primesc două salarii medii brute în cazul primei căsătorii sau a nașterii unui copil. În cazul decesului angajatului, familia va primi un ajutor în cuantum de două salarii medii. Un ajutor în cuantum de două salarii medii primește și angajatul în cazul decesului unei rude de gradul I. Funcționarii CJC mai pot beneficia de cursuri plătite pentru perfecționare sau programe de specializare în țară sau străinătate. De altfel, în cazul în care angajatul a suferit un prejudiciu în timpul îndeplinirii îndatoririlor de serviciu, CJC îl va despăgubi.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii