Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:18 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

SC RAJA SA şi BERD au semnat o cofinanţare de 200 de milioane de euro

ro

02 Dec, 2010 00:00 2883 Marime text
raja.jpgSC RAJA SA Constanţa a semnat marţi, în prezenţa autorităţilor locale şi judeţene constănţene, contractul de împrumut cu Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare, prin care operatorul regional în domeniul alimentării cu apa va primi cofinanţarea pentru proiectul "Reabilitarea şi modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi de canalizare în regiunea Constanţa - Ialomiţa".

Împrumutul de 200 de milioane de euro, reprezentând cofinanţarea SC RAJA SA, a fost dat la trei luni de la începerea discuţiilor între cele două părţi, iar condiţiile de acordare a acestuia au fost unele dintre cele mai avantajoase. Proiectul este cu atât mai important cu cât este unic în România prin mărimea şi amploarea lui, beneficiarii acestuia fiind numeroase unităţi administrativ-teritoriale din cele două judeţe.

Practic, după ce acest contract va fi pus în aplicare, mai multe localităţi din judeţele Constanţa şi Ialomiţa vor avea încă 301 km de reţea de canalizare, 24 de km de reţele reabilitate, 20 de aglomerări urbane vor fi dotate cu sistem de colectare şi epurare a apei uzate, se vor extinde conductele de descărcare cu 54 de km, se vor construi 40 de staţii de pompare a apei uzate şi alte şapte vor fi reabilitate, plus multe alte investiţii extrem de importante pentru fiecare localitate în parte. În urma implementării proiectului, peste 6.000 de gospodării vor fi racordate la reţeaua de apă potabilă.raja_-_stroe.jpg

"Programul se extinde până în 2015"

Evenimentul reprezentat de semnarea acestui contract de cofinanţare cu BERD a adunat marţi, încă de la primele ore ale dimineţii, la sediul central al SC RAJA SA, din Constanţa, cele mai importante feţe ale vieţii politice constănţene: primarul Radu Mazăre şi cei doi viceprimari, Gabi Stan şi Decebal Făgădău, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, vicepreşedintele CJC, Cristinel Dragomir, senatorul Nicolae Moga şi deputatul Cristina Dumitrache. Şi primarii din judeţ, fie ei pesedişti (Nicolae Matei - Năvodari, Mariana Mircea - Cernavodă, Claudiu Tusac - Mangalia, Valer Mureşan - Mihai Kogălniceanu, Dumitru Chiru - Lumina, Cristian Cârjaliu - Agigea etc.) sau pedelişti (Dumitru Bocai Ovidiu, Florin Mitroi - Valu lui Traian), au onorat invitaţia la evenimentul care marchează, pe lângă semnarea unui important contract de împrumut, şi 15 ani de la prima colaborare dintre SC RAJA SA şi BERD.
În vederea semnării acestui contract, din partea BERD a fost prezent Jean-Patrick Marquet, directorul pentru Infrastructură Municipală şi de Mediu al băncii, iar din partea Ambasadei Statelor Unite ale Americii în România, ataşatul comercial Keith Kirkham.
Evenimentul care a marcat această semnare a acordului a debutat cu prezentarea proiectului de către directorul general al SC RAJA SA, Felix Stroe, care a vorbit în mod deosebit despre beneficiile pe care le aduce pe piaţa autohtonă această investiţie, dar şi de capitalul care ajunge în ţara noastră odată cu împrumutul. "Programul se va întinde până în 2015. Împrumutul pe care am reuşit, fără eforturi foarte mari, să-l luăm de la BERD vine ca urmare a unei colaborări pre şi post aderare foarte bune pe care am avut-o cu aceştia. Ieri (n.r. luni) au avut loc primele două licitaţii din contractul de lucrări pentru acest proiect. Sperăm ca până la sfârşitul anului să încheiem şi contractele", a mai precizat directorul general. Programul a fost catalogat de Stroe drept unul foarte ambiţios, condiţiile contractului de cofinanţare fiind unele extraordinar de bune, aşa cum nicio companie din România nu le are: "Proiectul generează locuri de muncă, ceea ce este foarte important, zeci de localităţi vor căpăta condiţii normale de viaţă. La Feteşti, de exemplu, vor intra 22 de milioane de euro".
Şi reprezentantul BERD a avut numai cuvinte de laudă în ceea ce priveşte colaborarea fructuoasă în cei 15 ani de parteneriat. "Aici vorbim despre servicii de foarte bună calitate oferite constănţenilor şi asta se datorează unui management foarte bun. BERD este bucuroasă să facă parte din această investiţie", a mai precizat Jean-Patrick Marquet. Aceleaşi cuvinte de laudă despre proiectul care va fi derulat de SC RAJA SA le-a avut şi ataşatul comercial al Ambasadei SUA, Keith Kirkham, care a calificat investiţia foarte importantă, cu atât mai mult cu cât se desfăşoară într-un context economic precar. "Avem planuri ambiţioase cu RAJA pentru anul viitor", a mai adăugat Kirkham.raja_2.jpg

"Trebuie să vedem şi meritul fostului ministru Nemirschi"

De asemenea'b8 încântat de această investiţie s-a arătat şi primarul Radu Mazăre, dar şi preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu, care au apreciat proiectul care va fi derulat drept singura investiţie importantă din acest an. "Dumneavoastră reuşiţi să aduceţi, pe praful acesta, în România, aproape un sfert de miliard de euro. Ar trebui să înveţe şi alţii cum să atragă bani, aşa ca dumneavoastră", a susţinut Mazăre către prietenul său Felix Stroe. Preşedintele CJC a povestit şi despre evoluţia de-a lungul celor şase ani a companiei de apă: "În 2004, 80% din sistemul de apă şi canalizare al Constanţei şi nu numai era distrus şi mult depăşit, iar calitatea apei în Constanţa era foarte proastă. De atunci, în fiecare lună, an, au fost derulate o serie de investiţii pentru ca azi să demarăm cea mai mare investiţie din România. Trebuie să vedem şi meritul pe care fostul ministru al Mediului, Nicolae Nemirschi, l-a avut pentru definitivarea acestei investiţii, pentru că a scos proiectul la suprafaţă în timpul mandatului său de acolo de unde era ascuns", a mai adăugat Constantinescu.

Câte 200.000 de euro de implementat pe zi

După toate cuvintele de laudă, reprezentaţii autorităţilor locale şi judeţene au semnat cu RAJA un contract de sprijin al investiţiei, după care directorul general al RAJA, Felix Stroe, a pus pecetea colaborării cu BERD. "În urmă cu câteva zile, am semnat la Ministerul Mediului contractul pentru fondurile europene care le vom avea pentru acest proiect, azi semnăm şi cofinanţarea dată de cei de la BERD. Am făcut o socoteală, de astăzi, fie că este sâmbătă sau duminică, va trebui să implementăm câte 200.000 de euro pe zi. Suntem sigura companie cu absorbţie 100% pe Programul Operaţional Sectorial de Mediu", a mai adăugat Stroe.La finalul evenimentului, directorul BERD, ataşatul comercial al ambasadei SUA şi primarul Radu Mazăre au semnat în cartea de onoare a companiei.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii