Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:12 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mazăre anunţă că preţul gigacaloriei rămâne 150 de lei

ro

06 Oct, 2010 01:54 1035 Marime text
cap_1.jpg„Situaţia este foarte cotoiasă", a declarat primarul tomitan la finalul şedinţei de Consiliu Local de ieri despre faptul că ar putea face alte rectificări de buget pentru a menţine preţul de 150 de lei pentru gigacalorie, dacă nu va primi bani de la Guvern pentru subvenţie

calorifer.jpgChiar dacă, în urma speculaţiilor care s-au făcut în ultima vreme, cu toţii ne aşteptam ca preţul gigacaloriei în această iarnă să aibă valori cel puţin triple comparativ cu anul trecut, primarul Radu Mazăre a susţinut ieri, în cadrul şedinţei de Consiliu Local, că preţul va rămâne 150 de lei, cel puţin până la finele acestui an.

Edilul constănţean nu a ratat însă să amintească faptul că Executivul nu a reuşit încă să dea un răspuns clar în ceea ce priveşte subvenţia care ar trebui acordată Primăriei pentru susţinerea acestor plăţi. „Populaţia va plăti în aceeaşi manieră cum a plătit şi în ultimii zece ani, o gigacalorie subvenţionată atât de Primărie cât şi de Guvern. Guvernul nu a anunţat oficial că va sista această subvenţionare. Populaţia va plăti 150 de lei gigacaloria, cu tot cu TVA. Preţul este un pic ridicat din cauza creşterii TVA-ului şi a creşterii tarifului de furnizare de la CET. Problema gravă este că subvenţia care se aşeza peste preţul real venea din două direcţii: de la Primărie - 55% (97 de lei) şi 45% de la bugetul de stat. Întotdeauna au exista întârzieri în decontarea acestor bani, însă anul acesta nu ştim ce va fi pentru că nu ne-au anunţat oficial ce se va întâmpla. Oficial, au spus că ne vor acorda aceşti bani, ei sunt şi calculaţi în Monitorul Oficial, însă în legea bugetului nu sunt trecuţi toţi şi de primit am primit şi mai puţini".

În cazul în care subvenţia de la Guvern nu va mai veni, Mazăre a anunţat că ar putea fi nevoit să mai facă o rectificare bugetară şi să reducă din alte părţi ale bugetului local pentru a acoperi cheltuielile legate de subvenţie. „Ca atare, dacă nu vom primi aceşti bani, fie vom rămâne cu datorie către RADET, existând riscul să întrerupă furnizarea energiei termice, fie să creştem preţul la populaţie cu banii pe care Boc nu-i mai dă, fie să tăiem iar din buget şi să subvenţionăm noi. Discutăm de bani foarte mulţi, de vreo 260 de miliarde de lei vechi. Situaţia este foarte cotoiasă".

Întrebat dacă la acest moment are bani pentru a plăti, pe acest an, partea de subvenţie pe care o decontează Primăria, edilul a precizat că are deja bani puşi deoparte.

Până în luna ianuarie a acestui an, preţul gigacaloriei era de 119 lei, iar după această perioadă constănţenii au fost nevoiţi să plătească 137 de lei.

Rachieru, certat de Mazăre că lipseşte de la şedinţă

Primarul l-a certat în lipsă pe Ilie Rachieru, directorul RADET Constanţa, pentru că nu a fost prezent la şedinţa de Consiliu Local, ci l-a trimis pe unul dintre subordonaţii săi să dea explicaţii în legătură cu un proiect de hotărâre privitor la aprobarea situaţiilor financiare anuale armonizate la 31.12.2009 ale instituţiei pe care o conduce. Mazăre le-a dat astfel dreptate liberalilor din Consiliul Local, care au ripostat faţă de faptul că situaţiile anuale au venit prea târziu, având în vedere faptul că suntem în ultima parte a anului 2010.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii