Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:32 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Matei Nicolae „La Multi Ani Petromidia! La Multi Ani Rompetrol!"

ro

08 Jul, 2009 03:13 1407 Marime text
Platforma Petromidia a împlinit 30 de ani. Dincolo de afacerea de succes, de bani sau de orgolii politice, stau oamenii care au clădit platforma petrochimică şi care au făcut ca aceasta să existe. 

Evoluţia platformei Petromidia este strâns legată de oraşul Năvodari şi de locuitorii acestuia. Combinatul petrochimic şi Năvodariul au crescut împreună: în 1975 populaţia oraşului nu depăşea 7 000 de locuitori, astăzi numărul acestora fiind de aproape 40 000. O simbioză perfectă s-a realizat între cei ce au venit să lucreze şi să se facă petrolişti - olteni, ardeleni, moldoveni, care, aşezându-se aici, în Dobrogea, au devenit „modrogeni" - şi serviciul acestora. Datorită platformei Petromidia oraşul Năvodari ajunsese, înainte de Revoluţia din 1989, cel mai industrializat oraş din România pe cap de locuitor, pe această platformă lucrând aproape 10.000 lucrători.

Pentru Petromidia şi pentru năvodăreni s-au construit cartiere întregi de blocuri, cluburi, şcoli, un liceu. În cei 30 de ani au fost şi timpuri mai grele şi îi felicit pe aceia care, în anii 1987-1990, lucrau în acest combinat pentru 60% din salariul de bază fãră a se gândi  la grevă.

În contextul economic al României actuale, când din ce în ce mai puţine firme fac producţie cu adevărat şi aduc profit societăţii româneşti valoarea adăugată, ne interesează Petromidia, ne interesează ce se întâmplă aici, ce se produce aici, locurile de muncă de aici, armonia combinatului cu mediul înconjurător. Vom fi mai atenţi cu noul acţionariat şi îi vom oferi sprijin şi logistică până ne va căpăta întreaga încredere.

Înainte de a fi primar am fost şi rămân mai întâi om de afaceri. Pentru primar şi oraş, Petromidia rămâne cea mai importantă firmă şi o tratez ca atare, dar de la Petromidia am şi aşteptările cele mai mari.

Petromidia prin existenţa ei a făcut cel mai bine cunoscut, la nivel naţional, oraşul Năvodari şi năvodărenii se mândresc cel mai mult cu platforma de aici. Pe stema oraşului Nãvodari din cele cinci simboluri unul simbolizeazã chimia şi petrochimia - cracarea - distilarea petrolului.

Petromidia se află pe teritoriul administrativ al Năvodariului şi din acest punct de vedere am pretenţia şi voi acţiona foarte ferm ca toate taxele şi impozitele ce ni se cuvin sã rămână la Năvodari şi nu la Constanţa, Bucureşti sau Zalău. 800 de cetăţeni ai oraşului Năvodari lucrează astăzi la Petromidia şi năvodărenii trebuie să fie primii care beneficiază de existenţa combinatului.

Îmi permit să supun imaginaţiei dvs. ce ar însemna  oraşul fără Petromidia. Cred că şi-ar pierde echilibrul, dar şi Petromidia fără oraş ar fi ca o casă fără temelie. Dumnezeu a hărăzit să fim împreună şi să trăim împreună, oraşul şi combinatul, aşadar - La Mulţi Ani Petromidia, La Mulţi Ani Rompetrol!

Primarul oraşului Năvodari,
Nicolae Matei

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii