Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:45 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Edificiul Roman cu Mozaic, recreat virtual in 3D

ro

18 Jan, 2010 03:05 5314 Marime text

3d_mozaic_Wladimir_Georges_Boskoff_16.jpgStudenţii Facultăţii de Informatică din cadrul Universităţii Ovidius au realizat acest lucru, iar datorită lor, la vară, turiştii se vor putea bucura de aceste imagini pe câteva ecrane LCD care vor fi amplasate la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa.

După luni de muncă, Catedra de Informatică se poate lăuda cu o reuşită de excepţie. Studenţii au reconstruit tridimensional Edificiul Roman cu Mozaic, iar acesta este doar primul pas. „Face parte dintr-un proiect mai amplu, care cuprinde recrearea în 3D şi a cetăţilor Histria, Capidava şi Adamclisi", a precizat decanul Facultăţii de Matematică şi Informatică, prof. dr. Wladimir - Georges Boskoff. Chiar dacă pasiunea şi priceperea au stat la baza realizării acestui proiect, totuşi munca studenţilor a dat roade mai ales datorită laboratorului modern pe care îl au la dispoziţie. Astfel s-a putut da atenţie fiecărui detaliu, iar rezultatul este unul remarcabil. De călătoria în timp şi de plimbarea virtuală se vor putea bucura la vară, turiştii, însă şi constănţenii.

edi.jpgProiectul Catedrei de Informatică este numit Virtual România. Conţine, la rândul lui mai multe proiecte de cercetare, de tip realitate virtuală. Toate au ca scop valorificarea patrimoniului istoric şi cultural al Dobrogei, introducerea lui în circuitul „turismului virtual", precum şi în circuitul educaţional, prin adaptarea conţinutului pentru lecţii de istorie şi arheologie. De altfel, Facultatea de Informatică are o veche tradiţie în direcţia utilizării realităţii virtuale în educaţie.
Rezultatele proiectului Virtual România sunt spectaculoase. Te poţi plimba prin site-uri arheologice care din ruine se transformă în aşezări locuite, în care avataruri se plimbă sau chiar fac activităţi uzuale ale acelor timpuri. Mai mult, astfel se pot „vizita" locuri inaccesibile încă publicului larg, care nu se regăsesc în circuitul turistic istoric, aşa cum este mormântul pictat din Constanta. Cum „o imagine face mai mult decât o mie de cuvinte", membrii proiectului au reuşit să transforme istoria în prezent.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii