Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:24 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Doua asociatii de proprietari se razboiesc cu RAEDPP (galerie foto)

ro

11 Apr, 2009 02:45 1753 Marime text

asociatie.jpgDeşi terenul este în litigiu, regia a depus actele necesare pentru elaborarea PUZ-ului pentru ridicarea unei unităţi de învăţământ în regim de înălţime „D+P+1E"

Grădiniţa cu şapte săli de grupă ce urmează să se construiască pe strada Traian, în zona Gării, a stârni oprobriul locatarilor blocurilor AR1 şi A3, în faţa cărora urmează să se ridice unitatea.

Oamenii spun că nu sunt de acord cu clădirea ce urmează a se ridica sub geamurile lor deoarece pentru înălţarea ei va fi distrus atât spaţiul verde, cât şi locul de joacă pentru copii. De asemenea, ei susţin că va fi afectat şi Monumentul Eroilor, situat peste stradă, iar ceremoniile care aveau loc anual nu vor mai fi posibile. În acest sens, pentru a zădărnici construirea grădiniţei în regim de înălţime „D+P+1E", asociaţiile de proprietari nr. 674, Bl. AR1 şi Bl. A3 au acţionat în judecată Regia Autonomă de Exploatare a Domeniului Public şi Privat Constanţa (RAEDPP). Potrivit avocatei Nicoleta Dan, care este unul dintre locatarii blocurilor afectate, în dosarul 26527/212/2008, înregistrat la Tribunalul Constanţa, reprezentanţii instituţiei care se constituie parte acuzată în proces nu s-au prezentat la trei dintre cele patru termene care au avut loc până acum pentru a tergiversa lucrurile. O parte din copaci au fost deja tăiaţi şi au fost realizate lucrările subterane pentru devierea reţelelor termice şi devierea colectorului menajer, în ciuda faptului că terenul se află în litigiu.
În paralel, RAEDPP a depus la Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Constanţa documentaţia pentru elaborarea Planului Urbanistic Zonal pentru proiectul „grădiniţă cu orar prelungit, amplasat în Constanţa, strada Traian". În acte se precizează că ridicarea unei unităţi de învăţământ care să cuprindă 140 de preşcolari este necesară, dat fiind faptul că în zona centrală a municipiului au fost retrocedate trei grădiniţe cu orar prelungit, în care îşi desfăşurau activitatea 230 de copii. „În acest scop, prin HCLM C-ţa nr. 50/30.01.2007 şi nr. 470/24.09.2007, terenul în suprafaţă de 1555,28 metri pătraţi, situat în strada Traian, între blocurile A2 şi A3, domeniu privat al municipiului Constanţa, a intrat în administraţia RAEDPP în vederea construirii unei grădiniţe cu orar prelungit. Pentru această investiţie, studiul de fezabilitate a fost aprobat de Ministerul Educaţiei cu avizul tehnic nr. 5/08.02.2008. S-au obţinut certificatele de urbanism nr. 2643/06.07.2007 (pentru HCLM 470/2007) şi nr. 2336/14.05.2008 (pentru HCLM 470/2007)", se menţionează în documentaţie. Numai că expertiza realizată de arhitect Ion Bârlădeanu, act folosit ca probă la dosar, arată că potrivit Regulamentului de Urbanism anexa nr. 2 pct. 2.2.2., suprafaţa minimă de teren pentru un copil este de 22 metri pătraţi. În acest sens, o grădiniţă care cuprinde 140 de copii, de tipul celei care se află în construcţie, ar trebui să aibă minim 3.080 mp. În realitate, conform documentaţiei de la APM, terenul dintre blocuri are doar jumătate. În aceeaşi expertiză se menţionează că, potrivit Normativului pentru proiectarea, realizarea şi exploatarea construcţiilor, în cazul unităţilor de învăţământ pentru preşcolari, grădiniţa în cauză ar trebui înălţată pe un teren de minim 2.800 metri pătraţi. Între cele trei blocuri din zona Gării şi strada Traian sunt, după cum s-a menţionat, doar 1.555,28 metri pătraţi.

Adio, Monument al Eroilor!

La punctul 5 al expertizei întocmite de arh. Ion Bârlădeanu se face precizarea că „amplasamentul este prevăzut peste stradă faţă de monumentul eroilor din primul război mondial, care este cel mai frumos din Dobrogea, comparativ cu cele existente în alte localităţi, excepţie făcând cimitirul eroilor de lângă Gara CFR Mircea Vodă". Astfel, construirea grădiniţei ar limita spaţiul desfăşurării ceremoniilor de depuneri de coroane şi defilare a gărzii cu fanfara militară şi chiar a publicului şi ar suprima accesul şi perspectiva directă asupra monumentului. Însă, în documentaţia de la APM, punctul 5 al expertizei este contrazis dat fiind faptul că se spune că grădiniţa nu va afecta vizibilitatea din şi înspre punctul realizat de sculptorul Zoanel Gheorghiu, cetăţean de onoare al municipiului.

Locul de joacă nu mai este... de actualitate

Prin înălţarea grădiniţei va fi distrus şi locul de joacă pentru copii, iar 18 copaci vor fi defrişaţi. În actele de la APM se face menţiunea că dotările acestui spaţiu „nu mai corespund cu normele actuale". În consecinţă, distrugerea lor nu va impune nicio problemă. „Locatarii au solicitat ca un singur copac să fie tăiat pentru că, atunci când bătea vântul, periclita autoturismele din parcare, iar ei au tăiat 15", a declarat avocatul asociaţiilor. De asemenea, prin ridicarea grădiniţei şi distrugerea spaţiului verde, se încalcă art. 71, 72 din OUG 195/2005 privind Protecţia Mediului şi art. 8 lit. a, d, şi art. 23 lit. c din Legea 24/2007 din 15.01 2007 privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din zonele urbane.

„Voi face sesizare la Ministerul Justiţiei"



Ieri, la Tribunalul Constanţa a avut loc al patrulea termen în acest dosar, dar cauza nu s-a putut judecat pentru că reprezentanţii RAEDPP nu s-au prezentat la proces. Singura dată când a venit avocatul regiei a fost pe 4 februarie 2009, când a invocat excepţia necompetenţei materiale a Judecătoriei Constanţa. Instanţa a admis excepţia şi a declinat competenţa în favoarea Tribunalului Constanţa. Următorul termen a fost stabilit pe 15 mai, deşi, prin ordonanţă preşedinţială, dosarul ar fi trebuit să se judece la cinci zile de la precedentul termen. „Voi face sesizare la Ministerul Justiţiei", a declarat avocatul reclamanţilor.

„Nu ştim dacă acolo se va face grădiniţă"


Contactat telefonic, directorul Direcţiei de Învăţământ din cadrul RAEDPP Constanţa a declarat că nu se ştie dacă acolo va fi sau nu ridicată o grădiniţă, dat fiind că terenul se află în litigiu şi că au avut loc doar lucrări de deviere a reţelelor. Pe de altă parte, regia a depus actele necesare pentru elaborarea PUZ-ului pentru ridicarea unei unităţi de învăţământ în regim de înălţime „D+P+1E". De asemenea, Ovidiu Tănase a mai declarat că RAEDPP nu este responsabil pentru tăierea copacilor şi că defrişarea nu a avut loc pentru ridicare grădiniţei. „Nu ştiu dacă acolo se va face o grădiniţă. (...) nu noi am tăiat copacii. Probabil cei de la Primărie", a declarat acesta. Se pare că, potrivit declaraţiilor avocatei Nicoleta Dan, „cei de la Primărie" au distrus deja tot spaţiul verde pe locul unde se are în plan ridicarea grădiniţei.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii