Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:32 15 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Copil de un an şi şapte luni diagnosticat cu diabet

ro

07 Oct, 2010 00:00 1403 Marime text

Şefa secţiei de Pediatrie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa, Cristina Mihai, a tras un semnal de alarmă în ceea ce priveşte diagnosticarea copiilor cu diabet de tip 1 sau 2, de la vârste foarte fragede.

Din cele două secţii de pediatrie care funcţionau în cadrul SCJU, la ora actuală mai este una singură. 14 medici tratează copiii, iar şapte sunt cadre didactice şi şapte sunt medici titulari la SCJU. Până acum, cele două secţii însumau 100 de paturi, iar acum singura secţie are 75 paturi şi 15 pentru terapie intensivă. „Din păcate, la Constanţa, nu avem medici supraspecializaţi în nefrologie pediatrică, anestezie şi terapie intensivă pediatrică, cardiologie şi neurologie pediatrică. Suntem medici supraspecializaţi în hematologie, gastroenterologie şi boli de nutriţie. Eu sunt singurul medic diabetolog pentru copii din Constanţa“, a precizat Cristina Mihai. Lipsa personalului îşi spune cuvântul şi la secţia de pediatrie, de aici pensionându-se în ultima perioadă şase asistente de la fiecare dintre cele două foste secţii. Şefa secţiei este foarte îngrijorată datorită creşterii accentuate din ultima perioadă a cazurilor de diabet tip 1 la copii, dar au apărut şi cazuri de diagnostic diabet tip 2, care se întâlneşte la adulţi. 

Care sunt cauzele diabetului?

„Din cauza alimentelor cu aditivi, coloranţi, legume şi fructe expuse pesticidelor şi nitriţilor care sunt mâncate de mama gravidă şi de copii, cazurile de diabet la copii au crescut îngrijorător. Cele două perioade de vârstă la care întâlnim acest diagnostic sunt patru-cinci ani (preşcolarii) şi 14-15 ani (adolescenţii). Cel mai mic pacient pe care l-am diagnosticat cu diabet tip 1- insulinodependent, avea un an şi şapte luni. Avem doi copii cu diabet tip 2, obezi, în cazul cărora grăsimea nu permite insulinei secretate de pancreas să ajungă unde trebuie“, a precizat Cristina Mihai. Dar care sunt simptomele unui copil care are diabet tip 1 sau 2? În cazul tipului 1, copilului îi este mereu sete, scade în greutate, este palid, uscat şi respiraţia are miros de mere verzi. La ora actuală, în Constanţa, există 55 de copii care suferă de această boală. În cazul diabetului 2, semnele bolii nu sunt vizibile, copilul fiind doar foarte mâncăcios şi grăsuţ. 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii