Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:37 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Diabetul și obezitatea în cazul copiilor. Specialiștii MedLife explică cum pot fi depistate acestea și cum le putem preveni

ro

30 Mar, 2023 09:38 2302 Marime text


• Procentul de supraponderabilitate în rândul copiilor cu vârste sub 5 ani în România este de 7%, în timp ce 30% dintre copiii cu vârste între 7 și 9 ani sunt supraponderali, iar obezitatea ajunge la o cotă procentuală situată între 15 și 20% dintre copiii cu aceste vârste.

Biologul Elena Gheorghiu, Șef Laborator MedLife Constanța, vine cu informații esențiale pentru părinți, menite să pună în lumină atât modalitățile de depistare a diabetului și obezității infantile, cât și metode de prevenție.

Deși obezitatea este o problemă medicală cunoscută de mult timp, aceasta continuă să ocupe locuri însemnate în legătură cu factorii care ne pun sănătatea în pericol.

Statisticile prezentate de Organizația Mondială a Sănătății cu privire la obezitate în regiunea europeană arată că procentul de supraponderabilitate în rândul copiilor cu vârste sub 5 ani în România este de 7%, în timp ce 30% dintre copiii cu vârste între 7 și 9 ani sunt supraponderali, iar obezitatea ajunge la o cotă procentuală situată între 15 și 20% dintre copiii cu aceste vârste.

Dat fiind că, la aceste vârste, adesea părinții sunt cei care stabilesc regimul alimentar al copiilor, este important să știm ce avem de făcut pentru a ne proteja micuții cât mai bine de pericolele obezității.

Biologul Elena Gheorghiu, Șef Laborator MedLife Constanța, vine cu informații esențiale pentru părinți, menite să pună în lumină atât modalitățile de depistare a diabetului și obezității infantile, cât și metode de prevenție.



1. Pentru a înțelege mai bine de unde pornește totul, dar și care sunt riscurile la care ne expunem copiii, adesea involuntar, vă rugăm să ne explicați ce înseamnă, mai exact, obezitatea la copii și să ne dați câteva date despre diabet.

Obezitatea la copii este o afecțiune carecterizată prin excesul țesutului adipos, adică creșterea excesivă în greutate potrivit vârstei și înălțimii. Ea este strâns legată de diabet, întrucât este primul pas pentru a dezvolta această boală. Diabetul este o boală care începe să-și facă simțită prezența în momentul în care pancreasul începe să nu mai producă suficientă insulină (diabet zaharat tip II) ori deloc (diabet zaharat tip I). Acesta din urmă este prezent la copii (diabetul insulino-dependent) în special, iar una din cauze este tocmai greutatea ponderală excesivă. Alte cauze ale diabetului, precum și ale obezității, sunt sedentarismul, alimentația nesănătoasă.

2. Fălcuțele bebelușilor pot reprezenta un moment de încurcătură pentru proaspeții părinți: sunt sau nu acestea un prim semnal în ce privește obezitatea la copii?

Diagnosticul de obezitate la bebeluși se stabilește în funcție de o evaluare mult mai detaliată, iar fălcuțele nu sunt neapărat un indicator. Mai exact, se face o evaluare a greutății bebelușilor în funcție de mai mulți parametri: lungime, greutate, constituția părinților. Dacă există suspiciunea unei tendințe de obezitate, atunci părinții primesc sfaturi să reducă cantitatea de lapte. Sunt rare cazurile în care sunt necesare efectuarea unor analize de sânge.

3. Care sunt principalele semnale pe care părinții ar trebui să le ia în calcul când vine vorba de aceste probleme de sănătate în cazul micuților și ce ar trebui să facă?

Primul semnal la care părinții trebuie să fie atenți este aspectul fizic, prin vizibilitatea depozitelor de grăsime. De asemenea, un alt ascpect este alimentația excesivă, dar intervin și diverse simptome, cum ar fi: afectare respiratorie, astm, reflux gastric, tulburări ortopedice, tulburări psihologice: depresie, ADHD, dificultăți la școală. În cazul diabetului apar urinări frecvente, senzație de sete excesivă, scădere în greutate, oboseală, vedere încețoșată.

4. Care sunt analizele recomandate pentru diabet și obezitate la copii?

În primul rând, este necesară o vizită la un medic nutriționist, respectiv diabetolog. În funcție de evaluarea statusului copilului el va recomanda o serie de analize, dintre care aș aminti: măsurarea glicemiei (nivelul glucozei în sânge), a hemoglobinei glicozilate (media glicemiilor în ultimele 3 luni), sumarul de urină (care indică anumiți parametri importanți în orientarea medicului către un diagnostic, cum ar fi cetonele, glucoza), a proteinelor urinare. De asemenea, în profilul pentru obezitate mai pot fi incluse: colesterolul, HDL-colesterol, LDL colesterol, trigliceridele. Pentru lipsa mineralelor, aș recomanda: calciu seric si calciu ionic, magneziu, fier. Nu în ultimul rând recomand Vitamina D și vitamina B12. Testele de sânge se recoltează dimineața, pe nemâncate, iar pentru sumarul de urină, se recoltează prima urină de dimineață.

5. Un moment de răscruce pentru părinți este reprezentat de debutul diversificării – poate această etapă din viața copilului să reprezinte o bază a sistemului alimentar ulterior pe care acesta îl va adopta?

Desigur că este foarte importantă această etapă, iar secretul este ca părinții să fie perseverenți în stabilirea sistemului alimentar pe care îl vor adopta pentru copiii lor. Ei pot învăța să le placă legumele dacă li se oferă în mod repetat. Părinții nu ar trebui să cedeze după primele refuzuri, ci ar trebui să găsească moduri creative și atractive prin care să îi convingă pe copii să accepte alimentele sănătoase și benefice pentru corp. Desigur că cei mici nu trebuie să accepte toate legumele, dar ideal este să fie într-un număr cât mai mare.

6. Noile tendințe alimentare au adus în prim-plan sistemul vegan și realitatea ne arată că sunt părinți care includ și bebelușul în noul lor stil alimentar, ferindu-l de carne, lactate sau orice alte produse ce contravin dietei vegane. Această dietă vegană poate fi recomandată ca o metodă de prevenție a obezității infantile și a diabetului?

Dieta vegană introdusă în sistemul alimentar al copiilor are avantaje, dar și dezavantaje. Conform studiilor, s-a constatat ca acei copii care au o dietă vegană au un procent mai mic de grăsime corporală, în schimb au deficiențe de vitamina B12, de vitamina D, au un conținut de minerale osoase mai scăzut. O dietă vegană nu înseamnă neapărat sănătoasă, aici mă refer la modul de preparare al alimentelor. De exemplu, dacă un copil mănăncă cartofi prăjiți sau înlocuitori vegani de carne sau ouă și lapte, asta nu înseanmnă că are o alimentație sănătoasă. Nu e de neglijat faptul că au o masă osoasă mică, copiii vegani, ceea ce le va afecta mai târziu sănătatea oaselor.

7.       În final, am dori să vă întrebăm: cum ne putem feri copiii de pericolele obezității, cu atât mai mult cu cât societatea în care trăim impune un ritm foarte alert părinților, aceștia fiind adesea copleșiți de stres, de lipsa existenței unei rutine, mai ales în ce privește dieta micuților, de nevoia de „împăcare“ a programului alimentar de la creșă / grădiniță / after-school cu cel de acasă?

După părerea mea, educația în ceea ce privește o alimentație sănătoasă nu ar trebui limitată doar acasă, ci extinsă și în sistemul de învățământ. Ar trebui făcute cursuri/training-uri de nutriție cu cadrele didactice care, la rândul lor, să împărtășească aceste cunoștințe copiilor. Pentru a nu fi plictisitori o pot face prin metode non-formale, sub formă de joc. Desigur, se fac deja eforturi de conștientizare a populației cu privire la adoptarea unei alimentații sănătoase, sunt implicate companii, ONG-uri, dar nu este suficient încă, pentru o boală care a devenit pandemică. Dacă nu ne unim forțele, nu se va produce „marea schimbare“.
 
*Elena Gheorghiu este Biolog Șef în Laboratorul MedLife Constanța, unitate care oferă pacienților posibilitatea de a efectua rapid și convenabil analize la cele mai înalte standarde. Expertiza echipei medicale dublată de tehnologia performantă asigură calitatea rezultatelor și oferă încredere fiecărui pacient.

***

Acest articol este susținut de MedLife.

Elena Gheorghiu este Biolog și Șef Laborator MedLife Constanța, o unitate dotată cu tehnologie performantă de laborator, care asigură pacienților o gamă complexă de analize și un timp rapid de execuție. Laboratorul MedLife Constanța colaborează cu laboratoare prestigioase din străinătate pentru analizele speciale.

 


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii