Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:17 25 07 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constantin Dina - „Singura unitate care şi-a realizat planul de conformitate în proporţie de 100% este Spitalul Judeţean"

ro

17 Dec, 2011 00:00 1606 Marime text
03_Dina_spitalul_judetean.jpgCinci unităţi sanitare din judeţul Constanţa care au fost clasificate în acest an de către Ministerul Sănătăţii cu plan de conformare au depus pe 15 decembrie la Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică un raport privind realizarea indicatorilor impuşi.

Reprezentanţii DSP au trimis cele cinci rapoarte către Ministerul Sănătăţii, care urmează să decidă, până pe 1 ianuarie 2012, dacă unităţile sanitare vor fi declasificate sau nu. Cele cinci spitale constănţene care aveau plan de conformare sunt: Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa (categoria I), Spitalul de Pneumoftiziologie Palazu Mare (categoria II M), Spitalul Municipal Medgidia (categoria III), Spitalul Orăşenesc Cernavodă (categoria IV) şi Spitalul Hârşova (categoria IV). „Spitalul Judeţean de Urgenţă şi-a îndeplinit măsurile impuse în proporţie de sută la sută. Conducerea spitalului trebuia să mărească numărul de pacienţi internaţi din alte judeţe. Lucru pe care l-a şi realizat prin transformarea Spitalului de Ftiziologie din Agigea în secţie exterioară a Spitalului Judeţean Constanţa", a declarat Constantin Dina, directorul Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică. Potrivit acestuia, Spitalul Municipal Medgidia, care fusese încadrat în categoria a III-a, şi-a realizat planul de conformare în proporţie de 80%. „Spitalul Municipal Medgidia trebuie să extindă secţia de Psihiatrie şi să mai ridice un compartiment nou. Managerul Stere Buşu a reuşit să înfiinţeze un cabinet de boli infecţioase, un cabinet de nefrologie, un cabinet de oncologie medicală, cât şi un cabinet de psihiatrie adulţi, dar şi un compartiment de cardiologie cu 10 paturi. Pentru înfiinţarea liniei de gardă în specialitatea Neurologie şi pentru amenajarea clădirii noului compartiment, care a fost acordată spitalului de Primăria Medgidia, se aşteaptă verdictul Ministerului Sănătăţii.

Spitalul din Hârşova a realizat planul în proporţie de 50%. Ei urmau să înfiinţeze linie de gardă, pe care încă nu au făcut-o. Ştiu că sunt pe cale să primească aviz de la Ministerul Sănătăţii pentru această linie de gardă", a explicat Constantin Dina. Cât priveşte Spitalul Orăşenesc Cernavodă, conducerea acestuia a realizat planul de conformare în proporţie de 90%. „La Spitalul Orăşenesc Cernavodă a fost înfiinţată o line de gardă şi o secţie cu cinci paturi pentru Chirurgie - Ortopedie pediatrică şi cinci paturi pentru Urologie. Acum aşteaptă avizul de la Ministerul Sănătăţii", a mai explicat directorul DSP Constanţa.

Referitor la Spitalul de Pneumoftiziologie Palazu Mare (categoria II M), Constantin Dina a menţionat că unitatea a realizat planul de conformare în proporţie de 50%. „Unitatea avea probleme cu procentul crescut al pacienţilor externaţi şi care se reinternează în alte unităţi sanitare în 24 de ore de la externare. Procentul pacienţilor externaţi este un pic crescut datorită faptului că anumite persoane au fost stabilizate din punct de vedere al TBC şi apoi au fost redirecţionate către alte judeţe pentru un tratament mai îndelungat. De asemenea, un alt indicator pe care trebuia să-l îndeplinească Spitalul de Pneumoftiziologie era majorarea numărului de pacienţi internaţi care provin din alte judeţe. Dacă în 2010 la acest spital au fost internaţi 52 de pacienţi din alte judeţe, în 2011 numărul lor a crescut la 102. Cu toate acestea, potrivit indicatorului, numărul pacienţilor trebuia să ajungă la 300", a continuat Constantin Dina. Deciziile de menţinere în categoriile iniţiale sau retrogradarea în categorii inferioare aparţine strict Ministerului Sănătăţii.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii