Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:14 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fost șef al DSP Constanța, trimis în judecată de DNA Anunțul judecătorilor în dosarul lui Constantin Dina, fostul șef al Corpului de Control din Ministerul Sănătății (RECHIZITORIU)

ro

12 Apr, 2023 00:00 2141 Marime text
 
 
  • Constantin Dina este suspectat de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, săvârșită în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite. 
  • Tot în acest dosar a mai fost deferită justiției Silvia Aramă, la data faptei și în prezent funcționar în cadrul Ministrului Sănătății sub aspectul comiterii infracțiunii de mărturie mincinoasă. 
  • Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
 
Judecătorii de la Tribunalul București au fixat primul termen în faza camerei preliminare în dosarul în care procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Constantin Dina, fost director al DSP Constanța, la data presupusei fapte director al Corpului de Control al ministrului Sănătății și președinte al unei comisii de concurs.
 
Conform portalului instanțelor de judecată, primul termen a fost stabilit pentru data de 24 mai 2023.
 
Oricare va fi decizia tribunalului, aceasta va putea fi contestată la Curtea de Apel București.
 
Constantin Dina este suspectat de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, săvârșită în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.
 
Tot în acest dosar a mai fost deferită justiției Silvia Aramă, la data faptei și în prezent funcționar în cadrul Ministrului Sănătății sub aspectul comiterii infracțiunii de mărturie mincinoasă.
 
Rechizitoriul poate citit integral accesând secțiunea Documente.
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
În esență, în rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:
 
În perioada 02 – 07 martie 2022, în contextul organizării unui concurs de ocupare a funcției de șef serviciu Control în cadrul Corpului de control al Ministrului Sănătății, inculpatul Dina Constantin, în calitățile menționate mai sus, ar fi transmis în mod nelegal celeilalte inculpate o parte din subiectele elaborate pentru proba scrisă.
 
Acționând în această manieră, inculpatul Dina Constantin ar fi facilitat obținerea de către inculpata Aramă Silvia a unui punctaj care i-ar fi permis acesteia să promoveze proba respectivă.
 
Fiind audiată în prezenta cauză, inculpata Aramă Silvia ar fi făcut afirmații mincinoase în legătură cu faptele și împrejurările esențiale cu privire la care a fost întrebată, în sensul că nu ar fi recunoscut „ajutorul” oferit de inculpatul Dina Constantin în promovarea acelei probe de concurs.
 
În rechizitoriu, procurorii DNA au reținut, printre altele, că „există probe că Dina Constantin, în calitate de director al Corpului de control al ministrului sănătăţii, a adaptat cerinţele de studii pentru ocuparea postului vizat de Aramă Silvia, prin modificarea succesivă a fişelor de post, astfel încât susnumita să se poată înscrie la concurs şi să poată ocupa funcţia respectivă (ca titular ori delegată)“.
 
„S-a stabilit că Aramă Silvia a ţinut legătura pe tema concursului, atât cu numita (...), secretara directorului Dina Constantin, cât şi cu (...), secretarul comisiei de concurs şi că s-a înscris la concurs, depunându-și în acest sens dosarul cu actele solicitate, ocazie cu care a aflat de la (...) că până la acel moment nu s-a mai înscris nicio persoană pentru a concura pentru funcţia de şef al Serviciului Control din cadrul Corpului de control al ministrului sănătăţii“, potrivit rechizitoriului.
 
Mai mult, potrivit rechizitoriului, „din probele administrate, s-a cristalizat convingerea că directorul Corpului de control al ministrului sănătăţii a ştiut dinainte o parte din subiectele stabilite de membrii comisiei – persoane aflate în subordinea sa - (cu excepția întrebărilor stabilite de persoana din cadrul ANFP şi a celor stabilite de (...)), adică evident, pe ale sale şi pe ale (...) şi (...), subiecte pe care le-a transmis înainte de proba scrisă inculpatei Aramă Silvia“.
 
Tot în actul de sesizare a instanței se mai arată că „dintr-o conversație telefonică purtată imediat după proba scrisă a concursului cu mama sa, Aramă Silvia şi-a manifestat bucuria faţă de reuşita sa, spunându-i, printre altele, că a ştiut ce să scrie la fiecare subiect şi că concurentul său a plecat din sala de concurs după o jumătate de oră, comunicându-i interlocutoarei sale că va lua examenul (dinainte de a se corecta lucrările scrise)“.
 
De asemenea, aceasta i-a comunicat mamei sale că după proba scrisă a stat „la o țigară” cu fetele, inclusiv cele care fac parte din comisie şi cu „Costi” (n.n. Dina Constantin)“, potrivit rechizitoriului.
 
Ca urmare a celor anterior descrise, potrivit DNA, „în data de 8 martie 2022, pe site-ul Ministerului Sănătăţii a fost afişat un document cu rezultatul probei scrise la concursul de promovare pentru ocuparea în funcțiile publice de conducere vacante de șef serviciu din cadrul Serviciului control și al Serviciului integritate de la nivelul Corpului de control al ministrului, din cadrul Ministerului Sănătății, desfășurate în data de 07.03.2022 la sediul Ministerului Sănătății, din care rezultă că singura persoană admisă a obţinut 87,5 puncte, aceasta fiind Silvia Aramă“.
 
Contracandidatul acesteia a obţinut 17 puncte şi a fost respins, mai susțin procurorii.
 
Percheziţii
 
„Pentru funcţia de şef serviciu integritate s-a prezentat doar un candidat (din doi), care a obţinut 49,8 puncte, fiind declarat respins. Fiind efectuate percheziţii domiciliare, în data de 10 martie 2022, la locuinţele numiţilor Dina Constantin şi Aramă Silvia şi la biroul din cadrul Ministerului Sănătăţii folosit de directorului Corpului de control al ministrului, organele de urmărire penală au obţinut probe substanţiale, utile şi pertinente, care confirmă pe deplin suspiciunile legate de săvârşirea infracţiunii pentru care se efectuează urmărirea penală“, conform DNA.
 
„Astfel, de la locuinţa numitei Aramă Silvia, printre altele, au fost descoperite mai multe înscrisuri olografe, pe care se află scrise (de aceasta), şapte dintre cele nouă subiecte elaborate de Constantin Dina, (...) şi (...), în calitate de preşedinte, respectiv membri ai comisiei de concurs. De menţionat este faptul că susnumita nu predase aceste înscrisuri organelor de urmărire penală care efectuau percheziţia“, potrivit procurorilor Anticorupție. 
 
Rechizitoriul poate citit integral accesând secțiunea Documente.
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
DNA Constanța, acțiune extraordinară la Înalta Curte! Ce dosar este vizat
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii