Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:29 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cat de mult ajuta statul firmele pe timp de criza

ro

02 Jul, 2009 02:16 937 Marime text
Pornind de la declaraţia premierului Emil Boc, privind faptul că firmele afectate de criză vor fi păsuite şi vor beneficia de amânarea plăţii obligaţiilor fiscale, am făcut un scurt sondaj în rândul oamenilor de afaceri din Constanţa. 

Actul normativ al Guvernului Boc prevede ca societăţile care vor putea cere amânarea plăţii datoriilor la stat sunt cele care la 30 septembrie 2008 nu aveau nicio restanţă la buget şi care nu se află în procedură de insolvenţă. O astfel de cerere poate fi depusă de companii o singură dată. "Obiectul actului normativ este de a sprijini firmele care astăzi sunt executate silit pentru că nu-şi pot plăti datoriile la stat", a spus premierul Boc", declara în acest sens boc. Timp de şase luni firmele vor fi păsuite cu condiţia ca în fiecare lună de acum înainte să-şi plătească obligaţiile curente, lunare, pe care le au la bugetul de stat şi să poată garanta, printr-o scrisoare de garanţie la bancă sau în alt mod, că poate plăti sau are cu ce să acopere datoriile restante pe care le are la stat. Alte măsuri anticriză pe care Guvernul le are în plan se referă la rambursarea în 45 de zile a TVA şi la reducerea la jumătate a numărului de agenţii guvernamentale.

„Sunt cu taxele la zi"

Iată ce au spus oamenii din afaceri din Constanţa referitor la iniţiativa premierului Boc. Constantin Frăţilă, administrator al firmei SC COMCM SA, una dintre societăţile din domeniul construcţiilor care înalţă locuinţele pentru tineri, nu este afectat de criză. În concluzie, actul normativ privind amânarea plăţii obligaţiilor fiscale nu ar însemna nimic pentru firma sa. „Pe mine nu m-ar ajuta pentru că am toate taxele la zi", a declarat acesta.

„Ar fi fantastic dacă le-ar amâna"

Schimbăm domeniul, şi mergem în sfera publicităţii, unde până să lovească criză mergea treaba de minune. „Toată lumea este în criză şi ar fi fantastic dacă s-ar amâna plata obligaţiilor fiscale. Dar de la vorbe la fapte e cale lungă şi de la fapte la bani e şi mai lungă", a explicat Ionuţ Barbu, administratorul SC Power Marine SRL. Afacerile pe care le dezvoltă prezintă o diminuare de 40% a activităţii faţă de 2008. Ion Mincă, preşedintele PC Constanţa şi administrator al Hotelului Paradiso din Mangalia, vede în iniţiativa Guvernului Boc interese ascunse. „Iniţiativa este bună. Dar pentru cine fac asta? Tot pentru oamenii lor. Eu nu am datorii către stat, nu am avut niciodată", a încheiat acesta.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii