Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:24 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Telegraf Cadrele didactice, lăsate fără salarii!

ro

30 Mar, 2011 08:24 658 Marime text
Pentru majoritatea politicienilor din România, oamenii care i-au ales şi pe ale căror interese ar trebui să le reprezinte devin importanţi doar o dată la patru ani, înaintea alegerilor electorale. Cu această ocazie, parlamentarii îşi aduc aminte şi de nevoile românilor. Din păcate, imediat după ce îşi ating scopul şi câştigă voturile alegătorilor naivi, parlamentarii uită de promisiunile făcute. Una dintre promisiunile neonorate (chiar dacă a fost materializată într-un act normativ aflat în vigoare) se referă la majorarea salariilor cadrelor didactice. Pentru a-şi asigura voturile necesare câştigării unui nou mandat (atât pentru el cât şi pentru partidul pe care îl conduce, încă, din umbră), preşedintele Traian Băsescu a promulgat pe 24 octombrie 2008, cu doar o lună înaintea alegerilor parlamentare, Legea privind majorarea salariilor din Educaţie cu 33%. În ciuda existenţei actului normativ, dascălii nu au primit niciun leu în plus la salariu, dimpotrivă, veniturile le-au scăzut după măsurile de austeritate luate de Guvern. După câştigarea alegerilor, reprezentanţii aceluiaşi partid, în frunte cu preşedintele Traian Băsescu, au blocat aplicarea legii. Pentru a-şi face dreptate, cadrele didactice au dat în judecată Ministerul Educaţiei pentru blocarea punerii în aplicare a actului normativ.

BUGETE NECORELATE. Procesele pe această lege au fost câştigate până pe 31 decembrie 2009, când a intrat în vigoare Legea salarizării unitare, care a anulat drepturile proaspăt câştigate în instanţă. Cadrele didactice au apelat iar la instanţă, cerând să fie făcută reîncadrarea, începând cu 1 ianuarie 2010, cu salariul câştigat în instanţă la 31 decembrie 2009. Primii profesori care au câştigat au fost cei din Botoşani (iunie 2010) şi Suceava (septembrie 2010). Bugetele primite de judeţe nu au fost, însă, corelate cu aceste majorări salariale. La nivelul judeţului Constanţa, potrivit datelor Sindicatului Liber al Salariaţilor din Învăţământul Preuniversitar (SLSIP), 95% din dosarele depuse în instanţă de cadrele didactice care au cerut majorarea salariilor cu 33,4%, potrivit legii aprobate în 2008 de Guvern şi care este, încă, în vigoare, au fost soluţionate în favoarea profesorilor, deciziile fiind irevocabile şi executive. Din păcate, în judeţele Botoşani şi Suceava, necorelarea bugetelor cu reîncadrările dascălilor câştigate în instanţă a dus la epuizarea timpurie a bugetelor pe primul trimestru. În consecinţă, cadrele didactice nu şi-au primit salariile pe luna februarie. „S-a greşit din start, de la Legea Bugetului de stat, care nu a prevăzut sume mai mari pentru Suceava şi Botoşani. Cele două judeţe aveau o altă situaţie faţă de restul ţării, procesele fiind finalizate mai repede", a declarat secretarul general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Liviu Pop

150.000 DE DASCĂLI REÎNCADRAŢI. De peste o săptămână, dascălii din cele două judeţe au intrat în grevă generală, fiind purtate discuţii la Ministerul Educaţiei pentru deblocarea situaţiei. „Cadrele didactice din întreaga ţară urmăresc evoluţia discuţiilor, pentru că, în cazul în care profesorii din Suceava şi Botoşani îşi vor primi salariile, se va crea un precedent şi ne vom putea solicita şi noi drepturile", a declarat liderul Sindicatului Liber al Salariaţilor din Învăţământul Preuniversitar (SLSIP) Constanţa, prof. Ioana Purcărea. Ea a adăugat că, la nivel naţional, 98% din sindicatele afiliate Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ au obţinut hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile privind plata majorărilor datorate cadrelor didactice începând cu 1 octombrie 2008. La nivelul judeţului Constanţa există 286 de hotărâri judecătoreşti irevocabile în favoarea profesorilor. „Reprezentanţii Ministerului Educaţiei sunt conştienţi de faptul că majorarea bugetelor pentru cele două localităţi va crea un precedent periculos pentru ei, din acest motiv soluţionarea problemei este amânată", a mai precizat prof. Ioana Purcărea. Potrivit liderilor sindicali, salarizarea cadrelor didactice ar putea genera greve în tot sistemul în cel mult şase luni. „Până în septembrie, aproape 80% din cadrele didactice vor fi în situaţia profesorilor din Suceava şi Botoşani", a avertizat Liviu Pop, explicând că, în maximum 2 luni, peste 150.000 de dascăli vor avea procesele de reîncadrare finalizate.

http://www.telegrafonline.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii