Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:19 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Telegraf „Regele Ferdinand“, pregătită pentru Libia

ro

24 Mar, 2011 12:31 875 Marime text
ACTIVARE. Mobilizare generală în dana militară a Portului Constanţa după ce preşedintele Traian Băsescu a anunţat, marţi seară, că România va participa la războiul din Libia cu fregata „Regele Ferdinand". Costul misiunii a fost estimat la 4,5 milioane de euro, pentru o perioadă de trei luni, banii necesari urmând a fi direcţionaţi în bugetul Ministerului Apărării Naţionale, la următoarea şedinţă de guvern.Fregata „Regele Ferdinand" (F221), fosta HSM Coventry, a intrat în dotarea Forţelor Navale Române pe 9 septembrie 2004, în baza unui contract derulat cu BAE Systems. Numită „Nava Amiral" a Forţelor Navale Române, „Regele Ferdinand" a fost prima fregată românească care, în 2005, a participat la Operaţia NATO „Active Endeavour". În 2007 şi 2008 fregata a fost acreditată la nivel I şi, respectiv, nivel II privind interoperabilitatea cu navele Alianţei Nord Atlantice, certificare care permite fregatelor tip 22 să participe la toate felurile de misiuni internaţionale. Cea mai importantă modernizare adusă fregatei „Regele Ferdinand" a fost făcută în 2007 când, împreună cu specialiştii IAR Ghimbav, elicopterul IAR 330 PUMA Naval a fost omologat pentru a executa misiuni de la bordul navei. Ultima misiune internaţională a fregatei „Regele Ferdinand", sub comanda comandorului Mihai Panait, a fost în noiembrie 2010, la operaţiunea Active Endevour, în Mediterana, unde a executat misiuni de monitorizare a traficului naval şi aerian, similare cu cele pe care le va executa în apropierea apelor teritoriale ale Libiei. Armamentul navei este alcătuit din tun super-rapid 76 mm Oto Melara, instalaţii lansare torpile, sistem de comandă asistat de calculator, instalaţii de bruiaj pasiv, sisteme de luptă electronică şi nouă sisteme radar. Fregata este capabilă să execute lupta în toate cele trei medii: la suprafaţă, aerian şi sub apă. Cei 205 ofiţeri şi doi militari angajaţi pe bază de contract care formează echipajul fregatei aşteaptă ordinul de plecare în misiune.

INTERVENŢIE TERESTRĂ? Referitor la o eventuală intervenţie terestră, Şeful Statului Major al Forţelor Terestre (SMFT), gen. de brigadă Ariton Ioniţă, a precizat ieri că Forţele Terestre se vor plia pe ceea ce li se va cere, el subliniind însă că discutarea subiectului în acest moment ar fi prematură. „În momentul în care se va lua o decizie în acest sens - dacă se va lua, vedeţi bine că nu s-a luat - o să analizăm şi atunci o să vedem ce este de făcut şi hotărârea pe care o vom lua. Bineînţeles că ne pliem pe ce se va cere, dar deocamdată este prematur să discutăm", a declarat şeful SMFT. Ministrul Apararii, Gabriel Oprea, a declarat ca fregata „Regele Ferdinand" va fi pregatita de lupta în mai putin de 30 de zile, termenul fixat de CSAT, adaugând ca în acest timp „vor fi operate revizii si etalonari ale echipamentelor de propulsie, de lupta, de navigatie, de comunicatii si protectie a navei. De asemenea, se va realiza instruirea specifica a echipajului pentru misiunea primita, asigurarea tehnico-materiala, se va efectua vizita medicala si testarea psihologica a echipajului".

Alertă teroristă

Deşi Sistemul Naţional de Alertă indică un nivel „precaut" al riscurilor producerii unui atentat terorist în România, preşedintele Traian Băsescu a atras atenţia, ieri, la şedinţa de bilanţ a SRI, asupra riscului terorist, care ar putea creşte ca urmare a intervenţiei din Libia. „Urmează o perioadă de instabilitate în nordul Africii. Este posibil ca România să atragă grupări islamiste extremiste în activităţi teroriste, ca urmare a intervenţiei din Libia şi trebuie să se ia din timp toate măsurile ca eventuale creşteri ale riscului terorist să nu ne prindă nepregătiţi", a adăugat Traian Băsescu.

http://www.telegrafonline.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii