Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:05 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Liderul de Opinie Acoperiş pentru năpăstuiţi

ro

08 Mar, 2011 12:33 720 Marime text
„Veniţi cu mine la Primărie şi o să vedeţi unde vă mut. O să aveţi, din martie tot ce va trebuie: căldură, apă caldă frigider, plită, tot", le-a spus primarul Radu Mazăre, ieri, când s-a întâlnit cu mai mulţi constănţeni care vor fi beneficiarii „Programului de construire unităţi locative modulare". Campusul Social „Henri Coandă" va fi amplasat pe o suprafaţa de aproximativ şase hectare, în Tomis Nord, în perimetrul cuprins între străzile Tulcei, Ştefăniţă Vodă, Zmeurei şi Poliţia de Frontieră. Primii locatari se vor muta în casă nouă la anul, în martie, când se va finaliza montarea primelor peste cinci sute de unităţi modulare.

Le bate valul la uşă

În zona Pescărie, pe plaja unde bărcile încă sunt stăpâne, a fost ridicată o baracă. Rufele puse pe sârmă, la uscat, sunt dovada că acolo locuiesc oameni. Radu Mazăre, primarul Constanţei, a intrat, ieri, în baraca în care trăiesc şapte suflete: părinţii şi cei cinci copii. Ainur Ali, Aurelia Palade şi copiii locuiesc pe malul mării de 13 ani. „Prima dată am avut o baracă, dar, în urmă cu doi ani, a fost demolată. Din mai şi până în noiembrie am locuit în barcă, iar când a dat frigul, soţul a improvizat locuinţa aceasta. Soţul este pescar. Nu mai are loc de muncă şi trăim din ce se descurcă el. Eu nu pot munci, că am de îngrijit copiii. Le spăl, le fac de mâncare şi îi ajut pe cei care merg la şcoală", a spus Aurelia Palade. Un pat, în care dorm femeia şi trei dintre copii, şi o canapea pe care bărbatul o împarte cu alţi doi micuţi, umple toată camera. Un godin dă destulă căldură pentru ca ultimul născut, în vârstă de cinci luni, şi doi dintre copiii care nu merg încă la şcoală să nu sufere de frig. Mai trebuie să stea în aceste condiţii încă un an ce pare nimic pe lângă cei 13 pe care i-au petrecut în adăposturi improvizate. În martie, anul viitor se vor muta şi vor trăi omeneşte.

Cu cortul în stradă

Pe trotuarul din faţa imobilului, de pe strada Mihai Eminescu, în care au trăit aproape 50 de ani şi-au improvizat un adăpost fraţii Mariana şi Ninel Radu. Din decembrie, anul trecut, s-au mutat pe... trotuar. După ce casa i-a fost retrocedată, proprietarul a vrut să-şi intre în drepturi şi i-a dat afară pe chiriaşi. Mariana şi Ninel Radu au aflat chiar de la primar că vor primi o casă. Amândoi au fost invitaţi la Primărie să vadă unde vor locui, începând de anul viitor. „Orice adăpost este bun pentru noi", a spus Mariana, singura care a răspuns invitaţiei. Ninel a rămas să păzească lucrurile pentru ca nu cumva să rămână şi fără bruma pe care o mai au.

Şase familii rămân pe drumuri

Şi imobilul de pe strada Nicolae Titulescu numărul 21 a fost retrocedat. Şase familii, câte mai locuiesc în clădirea veche şi degradată, au fost somate să se mute. Apa a fost întreruptă în urmă cu patru ani, iar de energie electrică mai beneficiază doar două familii. „Cazurile vor fi evaluate şi, în funcţie de gravitate, vor primi locuinţă şi nu vor plăti nimic, sau vor plăti numai apa şi electricitatea", le-a spus primarul Radu Mazăre locatarilor care l-au înconjurat pentru a auzi cât mai bine ce spune. Mulţi dintre ei trebuie să-şi găsească o locuinţă în care să stea până anul viitor, când va fi gata primul modul de locuinţe din campusul „Henri Coandă".

Opt milioane de euro în cinci ani

Construirea campusului costă, conform estimărilor, opt milioane de euro ce vor fi plătiţi în cinci ani. Proiectul, ce se va finaliza în 2013, va asigura un adăpost pentru 6.000 de persoane nevoiaşe în cele 2.000 de locuinţe modulare. Primele 1.000 de locuinţe vor fi predate beneficiarilor în martie şi septembrie 2012, iar restul modulelor în aceleaşi perioade ale lui 2013. Radu Mazăre susţine că proiectul prezintă avantajul că este ieftin, poate fi susţinut de orice autoritate locală sau centrală şi se poate executa foarte repede. „Cei foarte amărâţi nu vor plăti nimic. Vor fi alţii cu un venit, cât de cât, care vor plăti numai apa şi curentul, iar cei care sunt tineri, şi asta reprezintă o etapă provizorie în viaţa lor, care au copii şi totuşi n-au unde să stea şi muncesc, vor plăti şi o chirie modică astfel încât să fie obligaţi să caute, ulterior, o locuinţă unde să stea. Dacă ar fi fost să construim blocuri, ar fi durat foarte mult şi cu banii ăştia am fi rezolvat 100 de familii în loc de mii", a declarat Radu Mazăre.

http://lideruldeopinie.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii