Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:12 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Traian Basescu „Va chem sa dam lovitura sistemului ticalosit" (galerie foto)

ro

02 Nov, 2009 02:02 1876 Marime text
cap1.jpgSâmbătă, în acelaşi loc în care şi-a lansat candidatura pentru primul mandat la Preşedinţie - Parcul Prefecturii, Traian Băsescu s-a prezentat în faţa câtorva mii de constănţeni şi susţinători din judeţele limitrofe cu sufletul deschis, pregătit să-i convingă că merită să mai conducă România încă cinci ani

„Am să ştiu dacă am fost un preşedinte bun în primul mandat doar dacă mă expun pentru al doilea mandat. Vreau ca primul mandat să fie confirmat de al doilea", a afirmat şeful statului în faţa susţinătorilor.

Ales primul oraş pentru lansarea oficială a candidatului Traian Băsescu în cursa pentru un al doilea mandat în fruntea ţării, Constanţa l-a primit cu braţele deschise, în parcul de la Prefectură. Locul, plin de încărcătură simbolică, i-a purtat preşedintelui noroc.

În fiecare week-end, până la finalul campaniei, şeful statului a decis să se prezinte în faţa cetăţenilor din oraşele în care acesta s-a format. „Mi s-a părut că este o chestiune de suflet să încep campania electorală pentru al doilea mandat mergând în oraşele în care m-am şcolit. Poate şi sentimentalismul unui bărbat matur, la 58 de ani, a avut o parte importantă în această decizie".

Entuziast, plin de energie, pe un frig pătrunzător, preşedintele Traian Băsescu, împreună cu echipa democrat-liberală de la Cotroceni, alături de parlamentarii constănţeni şi de aleşii locali din judeţul de la malul mării, a urcat, ieri, pe scenă, în ropotele de aplauze ale susţinătorilor veniţi din judeţele Călăraşi, Ialomiţa, Tulcea şi Brăila să-i fie aproape celui care le-a promis că în cel de-al doilea mandat se va preocupa de modernizare instituţională. Alături de preşedinte au fost prezenţi Elena Udrea, Emil Boc, Adriean Videanu, Monica Macovei, Teodor Stolojan, Sorina Plăcintă, Theodor Paleologu, Traian Ungureanu, Vasile Blaga şi cei patru parlamentari constănţeni, împreună cu primarii PD-L din judeţ, din Tulcea şi din Călăraşi. Şi ţărăniştii constănţeni au venit să-l susţină public pe Băsescu, cu atât mai mult cu cât la aceste alegeri tot PNŢCD-ul s-a aliat democrat-liberalilor. Nu a lipsit nici mezina şefului statului, Elena Băsescu, care nu a urcat pe scenă alături de colegii săi pedelişti, preferând să asculte discursul tatălui său din mulţimea de susţinători.

Dacă în urmă cu cinci ani, actualul şef al statului urca pe scenă pe sunetul unei sirene de vapor, sâmbătă, Băsescu a intrat pe ritmurile imnului PD-L, îmbrăcat lejer, în pulover şi fluturând steagul portocaliu. Lansat într-o notă sentimentală, discursul prezidenţial a început prin trecerea în revistă a legăturilor sale cu spaţiul dobrogean, anii copilăriei, studenţia la Institutul de Marină Mircea cel Bătrân şi primii 12 ani de carieră în cadrul flotei comerciale. „În sfârşit, din nou acasă! Ca de obicei, mă întorc cu bucurie, dar şi cu emoţie, acasă. Constanţa a fost oraşul meu norocos. De aici mi-am început o carieră frumoasă, o carieră a oamenilor puternici, o carieră a bărbaţilor mării. Aici, la câţiva km de Constanţa, la Basarabi, la Murfatlar, m-am născut cu aproape 58 de ani în urmă. Constanţa a fost locul din care am plecat. De aici, de pe pământ dobrogean, am plecat întâi în România, m-am mutat o dată cu tata, la Iaşi", a spus şeful statului la începutul discursului său.

Traian Băsescu a adus în prim plan şi câteva din citatele folosite în urmă cu cinci ani, la lansarea candidaturii, făcând referire la statutul său de comandant de navă.
De altfel, acesta a susţinut că unul dintre motivele care l-au animat în 2004 să candideze, să ia România din mâna oligarhilor şi s-o dea înapoi românilor, stă încă în picioare.

lansare_basescu.jpg„Ştiu că încă nu trăiţi bine"

Şeful statului a vorbit despre greutăţile pe care le-a întâmpinat, ca preşedinte al României, menţionând lupta cu sistemul ticăloşit instituit de oligarhi şi politicienii care l-au tolerat. „La aceste alegeri aveţi o opţiune pentru o Românie democratică sau o Românie a oligarhilor. Cinci ani am fost în confruntare zilnică cu sistemul ticăloşit. Pe mine nu m-au înfrânt, dar nici eu nu i-am înfrânt definitiv şi de aceea mai am nevoie de încă un mandat", şi-a motivat preşedintele candidatura.

Chiar dacă a făcut câteva referiri la realizările sale în cei cinci ani de mandat, Băsescu nu a omis să recunoască, cu sinceritate, că a făcut şi greşeli, însă a subliniat că, în opinia sa, nu a greşit niciodată faţă de români. „Au fost greşeli generate de grabă, uneori, generate de o analiză mai superficială, dar niciodată, niciodată, n-am făcut greşeli care să-i afecteze pe români. Greşelile mele le şi recunosc, dacă mă gândesc la eroarea de a promulga legea salarizării profesorilor când nu mai erau resurse sau acea declaraţie că o să demisionez în cinci minute. Şi de astea mai găsim. Dar vă asigur că nu am greşit niciodată faţă de români, pe care i-am iubit, i-am respectat şi pentru ei mi-am dăruit toată puterea timp de cinci ani", a susţinut Băsescu.

Cât despre sloganul său din 2004, arhicunoscut, „Să trăiţi bine", şeful statului a recunoscut că nici acum românii nu au ajuns să trăiască pe propria piele ceea ce actualul preşedinte le promitea atunci: „Ştiu că încă nu trăiţi bine, dar promit că vom face un pas mai mare până în 2014".

„Să ne iubim ţara"

Chiar dacă majoritatea l-au blamat şi apreciat drept răul care a adus ţara la stadiul actual, Băsescu a impresionat, sâmbătă, prin discursul ce l-a ţinut în faţa susţinătorilor săi, despre ceea ce înseamnă valorile României. „În primul rând, să ne redobândim curajul de a ne iubi ţara, de a ne respecta istoria, cultura şi valorile. Avem obligaţia să renunţăm la a mai crede că această ţară este o ţară care poate fi zilnic umilită la televiziunile mogulilor. Prea mult îşi permit să vorbească despre România că le e ruşine de ea, că vor să plece din ea, că le e silă de ea. Dragi mei, cine nu-şi iubeşte ţara nu se iubeşte nici măcar pe el şi familia lui. Noi avem obligaţia să le spunem tuturor cât de mult ne iubim ţara şi mai ales de ce ne-o iubim", a spus Băsescu.

Prima valoare de care a vorbit preşedintele a fost patriotismul. „Mulţi dintre cei aflaţi aici, în piaţă, sunt oameni legaţi de bărbaţii care cutreieră mările şi oceanele lumii. Voi ştiţi cel mai bine că marinarul are în suflet tricolorul. În fiecare dimineaţă, la răsăritul soarelui, îşi ridică tricolorul la catarg, iar seara, la apus, când îl coboară, şi-l aşază drept în inimă. Acesta este omul mării", a spus şeful statului.

Modernizarea ţării, obiectivul mandatului 2009 - 2014

Preşedinte nu a uitat să le spună constănţenilor despre obiectivele sale pentru un al doilea mandat,modernizare instituţională a ţării prin restructurarea Parlamentului, debirocratizare, dezvoltarea cu prioritate a agriculturii şi a turismului, sectoare către care vor fi îndreptate şi principalele resurse bugetare. „Înprocesul pe care l-amînceput în mandatul de cinci ani am introdus elemente care vizează şi viitorul. Avem nevoie de un parlament mai simplu, avem nevoie de un parlament unicameral şi de doar 300 de parlamentari, nu 471, câţi avem acum. Cel mai marecâştig pentru Românialegat de data de 22 noiembrie nu este desemnarea preşedintelui, ci referendumul pentru modernizarea parlamentului. Şi până când România nu va fi cu adevărat democratică şi adaptată nevoilor populaţiei, nu va merge bineindiferent cine va fi preşedinte. Dar dacă ne imaginăm cum va arăta Româniacu un parlamentorganizat şi cu Traian Băsescu preşedinte, ar fi altceva", a adăugat şeful statului.

„Coloana mea e la fel de dreaptă ca în 2004"

Candidatul-preşedinte a dezvăluit în faţa alegătorilor că înainte de începerea campaniei electorale şi-a pus o întrebare retorică: dacă şi-a păstrat coloana vertebrală la fel de dreaptă ca la începutul mandatului de preşedinte. Acesta a dezvăluit susţinătorilor săi că nu a trădat aşteptările românilor. „Am ajuns la concluzia că e la fel de dreaptă ca în 2004. Nu mi-am plecat-o în faţa niciunui oligarh, în faţa niciunui mogul", a conchis şeful statului.

{mos_ri:Traian Basescu} 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • surmelis argentina pusa 02 Nov, 2009 16:52 TRAIAN BASESCU nu a guvernat Romania de unul singur. Romania a avut un GUVERN LIBERAL condus de TARICEANU. Ce a facut Tariceanu ? L-a inzestrat pe IONEL CHIRITA ,fostul primar liberal al orasului Harsova de Constanta cu 300 de miliarde lei vechi,din bugetul Romaniei. Ce a facut acest primar liberal cu banii ? A inceput sa faca un AZIL DE BATRANI ,UN CENTRU DE CONSILIERE PERSOANE ABUZATE ,O GRADINITA DE COPII si le-a lasat neterminate invocand ca s-au terminat banii. Ce-a facut cu BANII ?,nici pana astazi nu s-a aflat ,deoarece in aceasta afacere este implicat si actualul primar al orasului care este PSD-ist.Ca sa se afle cum au disparut BANII ,trebuie ca POLITIA sa se AUTOSESIZEZE, ceeace nu se va intampla niciodata.
  • joe 02 Nov, 2009 12:27 Tataie asta nu are de gand sa moara?
  • capraru bogdan 02 Nov, 2009 11:50 ne-ai mai chemat si acum 5 ani la vot si tot asa ne-ai dus cu zahareleul si ne-ai promis tot ce am vrut sa auzim : salarii mai mari , taxe mai mici , eradicarea coruptiei , sistem sanitar mai bun , justitie corecta , autostrazi . ce ai facut din astea ? aaaaa nimic . atunci asat vei primi de la noi NIMIC exacat cum esti si tu un OM DE NIMIC si un MINICINOS . ne-ai convins ca esti ahtiat dupa putere si vrei sa conduci tu tot , ne-am mai convins ca singurul lucru la care te pricepi este scandalul . votul nostru e mult prea pretios sa il dam pe mana unui netrebnic , asa ca lasa promisiunile mincinoase si du-te acasa in 2009 romani nu mai cad in capcana ta .
  • angela 02 Nov, 2009 11:45 ar trebui sa ii fie rusine, dar se pare ca nu cunoaste acest termen! tocmai el care a dat nastere acestui sistem ticalosit are nesimtirea de a spune :„Va chem sa dam lovitura sistemului ticalosit"! adica ce inseamna asta : "vreau sa dau lovitura propriului meu sistem"?!
  • Rozicrucianul 02 Nov, 2009 10:11 Incep sa ma plictisesc de aceste figuri dezagreabile a politicienilor malaieti.care nu suntaltceva decit rezultatulunei societati improvizate M-am plictisit de pamblicariicare fac mult zgomot pentru a-si ascunde putinatatea mintii.M-am plictisit de promisiunea introducerii unorcriterii mai severe pentru judecarea si promovarea valorilor.M-am plictisit sa ma tot uit la cortina ipocriziei si a cinismului oficial dupa care se scund musuroaie de uriciuni.M-am plictisit sa tot astept vremea premenirii si a curateniei in acest crepuscul al nulitatilor si al lamuritorilor care nu sunt concreti.Numai vreau sa traiesc din sloganuri si din propaganda imprumutata din cele patru puncte cardinale.Sunt ingrijorat de inghesuiala conului de umbra si a dezechilibrului in care se afla Romania.....Amicul Vasile imi da replica...Si ce daca ?
  • GEO 02 Nov, 2009 09:56 Eu sunt de acord cu Basescu. Hai sa "dam o lovitura sistemului ticalosit", incepind cu el. Oare nu el a fost presedintele Romaniei pina acum? Nu el a falsificat rezultatele alegerilor din 2004? „Ştiu că încă nu trăiţi bine"--- in timp ce el stie noi o simtim pe pielea noastra. Problema este ca traim mai prost si avem perspectiva sa traim si mai prost. Pentru Basescu modernizarea Romaniei inseamna " parlament unicameral". Referendumul este initiat de el si va fi un mare "fisss". Lumea este prea satula de declaratiile politicienilor ca sa se prezinte la vot. In aceste conditii referendumul va fi o cheltuiala inutila initiata de Basescu pentru a cistiga in alegeri.„Coloana mea e la fel de dreaptă ca în 2004". Are dreptate. A plecat "cocosat" in 2004 si tot cocosat este si acum. Pai in 2004 cele mai multe voturi nu le-a avut PSD-ul? Cine l-a numit pe Tariceanu? Din cauza cui 3 din cei 5 ani de mandat au trecut intr-un continuu scandal? Ce au comun benerele din orasi cu adevarul? Ce a facut BASESCU pentru orasul si judetul Constanta? A venit la Constanta doar sa-si vada familia.
  • Basarab 02 Nov, 2009 09:22 De ce nu incepe lupta cu oligarhii cu Videanu?
  • utu 02 Nov, 2009 08:56 V-a spalat Basescu creierele, roboteilor!
  • Fortza BASESCU 02 Nov, 2009 00:59 Constanta te sustine, lupta cu ei, DIZOLVA-I